23 Kasım 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa12°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele12°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara12°C

"BİN KİŞİYE İKİ DOKTOR DÜŞÜYOR"

Tabipler Birliği As Başkanı Dr. Sonuç Büyük, sağlık ocaklarında hekim açıkları olduğunu belirterek, hekim alımı için sürekli Bakanlığın duyuru yaptığını, ancak başvurların az olduğunu söyledi

"Bin kişiye iki doktor düşüyor"

04 Ağustos 2016 Perşembe 10:30

Deniz ABİDİN

Tabipler Birliği As Başkanı Dr. Sonuç Büyük, bazı branşlarda hekim eksikliği olduğunu belirterek, özellikle Nefroloji branşında yıllardır tek bir doktorun hizmet verdiğini söyledi. Büyük, Avrupa ülkelerinde bin kişiye düşen hekim sayısı 4 iken, KKTC'de bu sayının 2 olduğunu söyledi.

Bu oranın geri kalmış ülkelere yakın olduğunu ifade eden Büyük, hemşire sayısına bakıldığında bin kişiye 7 hemşire düşmesi gerekirken, KKTC'de  bu sayının 3 buçuk civarında olduğunu söyledi.

Büyük, hekim maaşlarının düzeltilmesi gerektiğine de işaret ederek , "Devlet ve hükümetin tüm birimleri el ele vererek maaşlarda düzenlemeye gitmelidir. Bir çocuk hastalıkları, dahiliyeci  ve kadın hastalıkları uzmanının bir sağlık ocağında mutlaka olması gerekir. Ancak bizim merkez hastanelerimizde de hekim sıkıntısı sürmektedir. Hekimler teşvik edilmelidir"dedi.

Tabipler Birliği As Başkanı Dr. Sonuç Büyük,  bazı branşlarda hekim eksikliği olduğunu belirterek, özellikle Nefroloji branşında yıllardır tek bir doktorun hizmet verdiğini söyledi. Büyük, hemotoloji alanında da tek bir hekimin hizmet verdiğine vurgu yaparak, onkoloji branşında ülkede doktor olmadığını belirtti.

"Işın tedavisi çok yakında başlayacak"        

Büyük, Onkoloji Hastanesi'nin de açılmasıyla birlikte  ışın tedavisinin çok yakın bir zamanda başlayacağını belirtti. Büyük, sıkıntı yaşanan branşlardan bir tanesinin anestezi olduğunu belirterek, radyoloji branşında da raporların çok geç çıktığını kaydetti. Yapılan anlaşma gereği raporların yurt dışından geldiğini hatırlatan Büyük, bunun pek de tasvip ettikleri bir olay olmadığını belirtti.

"Hemşire sayımız çok düşük"

Büyük, "Hastanın tüm bilgileri hastane içinde kalmalıdır. Önemli olan burada hızlı bir şekilde raporlanmasıdır"dedi. Yoğun bakım servisinde yaşanan sıkıntılardan da bahseden Büyük, hekim sayısının az olması nedeniyle nöbetlerin döndürülmesinde sorunlar yaşandığını kaydetti. Büyük, Avrupa ülkelerinde bin kişiye düşen hekim sayısı 4 iken, bizde 2 olduğunu söyledi. Bu oranın geri kalmış ülkelere yakın olduğunu ifade eden Büyük, hemşire sayısına bakıldığında bin kişiye 7 hemşire düşmesi gerekirken, bizde 3 buçuk civarında olduğunu kaydetti. Büyük, hekime yansıyan hemşire  sayısının da düşük olduğunu belirterek, Sağlık Bakanı'nın demeçlerinde bunu her zama dile getirdiğini ifade etti. Büyük, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nin tüm hastaneler içinde omurgayı temsil ettiğini belirterek, hastanenin donanımlı olduğunu, ancak  fiziki şartlarının yeterli olmadığını söyledi.

"Verilen hizmetlerin kalitesi önemli"

Büyük, şunları söyledi, "Mühendisler tarafından da hastanenin fiziki durumunun iyi olmadığı belirtildi. Burada ekstra bir bina yapımı yapılamaz. Biz her zaman tabipler birliği olarak vurguluyoruz. Hastane içindeki doktor ve hemşirenin sayısı, kalitesi, verilen hizmetlerin kalitesi önemlidir. Duvarlar hiçbir zaman hastalara hizmet vermez. İçindeki hekim, hemşire ve tüm sağlık personeli birlikte hizmet vermelidir"

"Poliklinik Devlet Hastanesi'nin yükünü azaltacak"

Tren Yolu Polikliniğinin açılmasını da değerlendiren Dr.Büyük, buranın özel sektörün katkısıyla yapıldığını, bunu da birlik olarak takdirle karşıladıklarını belirtti. Büyük, polikliniğin Lefkoşa Devlet Hastanesi'nin yükünü azaltacağını söyledi. Büyük, Lefkoşa ve Mağusa Devlet Hastanesi'nin altyapı bakımından bazı sıkıntıları olduğunu belirterek, klimalar çalışmıyor, sıcak su yok gibi şikayetler olduğunu kaydetti. Büyük, esas üzerinde durulması gerekenin hekimlerin yeterli düzeye ulaşması, eksik olan branşların doldurulması, özlük  ve hasta haklarının önem taşıdığını belirtti.

Büyük, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası'nda sıkıntı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti, "Serbest Çalışan Hekimlerin açtığı bir dava var. Yasanın bir an önce düzeltilip, tam gündür, ikinci iştir gibi sorunlarla uğraşamayız. Hekimin çalışma saati kamuda en az 15.30'a kadar olmalıdır. Politik hizmetler için bakanlığın da bu konuda çalışmaları var. Biz de birlik olarak bu sorunları sürekli söyleyerek motive etmeye çalışıyoruz"

Dr. Büyük, en büyük temennisinin sağlıkta  kaliteli hizmet olduğunu belirterek, genel sağlık sigortasının çıkarılmak istenmesinin nedenlerinden birinin bu olduğunu kaydetti. Büyük, hastaların çoğunun özel hastanelerde para harcayarak tedavi olduğunu anlatarak, belli bir fondan bu hizmetin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

"Ameliyatlar merkezde yapılmalı"

Büyük, Güzelyurt'a daha donanımlı bir hastanenin gündemde olduğunu ifade ederek, bunun yanında Dr. Cengiz Topel Hastanesi'nin de hizmet vermeye devam etmesi gerektiğini söyledi. Büyük, daha kaliteli, daha üst seviyede ve daha fazla kadroların olduğu bir hastanenin gerekliliğinden bahsederek, şöyle dedi, "Her ameliyatın bir konfikasyonu var. Dolayısıyla bize göre, ikinci basamak tedavi gerektiren hizmetlerdeki ameliyatların merkezde yapılası yönündedir. Bunun için de merkez hastanelerin daha güçlendirilmesi gerekir"

Sağlık ocaklarının ülke için önem taşıdığını dile getiren Büyük, hastaların ilk başvurabileceği ve ilk müdahalelerin yapıldığı merkezler olduğunu söyledi. Büyük, sağlık ocaklarının her anlamda merkezdeki hastaneleri rahatlattığını ifade ederek, önemli merkezler olduklarını kaydetti.

"Sağlık ocaklarında hekim açığı var"

Büyük, sağlık ocaklarında hekim açıkları olduğunu belirterek, hekim alımı için sürekli Bakanlığın duyuru yaptığını, ancak başvurların az olduğunu söyledi. Büyük, hekim maaşlarının düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Devlet ve hükümetin tüm birimleri el ele vererek maaşlarda düzenlemeye gitmelidir. Bir çocuk hastalıkları, dahiliyeci  ve kadın hastalıkları uzmanının bir sağlık ocağı da mutlaka olması gerekir. Ancak bizim merkez hastanelerimizde de hekim sıkıntısı sürmektedir. Hekimler teşvik edilmelidir"

"Kadrolar doldurulmalı, özlük hakları iyileştirilmeli"

Büyük, hastanelerde altyapı hizmetlerinin var  olduğunu belirterek, kaliteli hizmetin önemli olduğunu kaydetti. Büyük, "Tüm branşların sayıları artırılmalıdır, kadrolar doldurulmalıdır, özlük haklarının iyileştirilmesi gerekir. Çünkü bu durum hastalara yansır. Çıkartılmayan yasalar da bir an önce hayat bulmalıdır, var olan yasalar da uygulanmalıdır"

kaynak: yenibakışgazetesi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA