BİLİNÇSİZ EGZERSİZ SAKATLIĞA NEDEN OLUYOR
Hareketsiz yaşam hasta ediyor. Bir başka ifadeyle sağlıklı olmanın yolu düzenli egzersizden geçiyor. Ancak bu konuda bilinçli davranılarak kişinin genel sağlık durumuna ve yaşına göre uygun egzersiz planı yapılması gerekiyor.

11 Nisan 2023 Salı 15:10
Egzersiz yapmanın bağışıklık sistemini güçlendirmeden başlayarak vücudun tüm sistemlerine çok önemli faydalar sağladığı bilinen bir gerçek. Bu nedenle uzun ve sağlıklı bir ömür için egzersizin günlük rutin içinde yer alması öneriliyor.
7’den 70’e herkes için gerekli olsa da her konuda olduğu gibi egzersiz yaparken de bilinçli davranmak gerekiyor. Özellikle sosyal medyada sayısız egzersiz videosu ve tavsiyesi yer alıyor. Ancak bu egzersizler, bazen faydadan çok zarar getirebiliyor. Bu noktada kişilerin kendi sınırlarını bilerek hareket etmesi şart.
Bilinçsiz egzersizin doğuracağı zararları Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadriye Çetinkaya Öneş’le konuştuk.
Düzenli egzersiz pek çok hastalığı önlüyor
Egzersizin insan sağlığına kattığı yararları anlatarak söze giren Prof. Dr. Öneş, “Yapılan araştırmalar egzersiz ile kanser, diyabet, inme, kalp krizi, Alzheimer, depresyon ve astım gibi birçok hastalığın oranlarının ciddi anlamda azaldığını gösteriyor” diyor.
Prof. Dr. Öneş, gittikçe yaşlanan ve obezite oranı artan toplumlarda hastalıklara karşı durabilmek için en önemli tedbirin egzersiz olduğunu vurguluyor. Hatta bunun hastalıkları yaklaşık yüzde 50 oranında azalttığını gösteren araştırmalar olduğunu söylüyor.
[Fotoğraf: Getty Images]
Egzersiz kişiye göre değişiyor
Peki bu kadar önemli olan fiziksel aktivitenin herkes için aynı yoğunluk, aynı tip ve aynı sürede olması mümkün mü? Prof. Dr. Öneş bu soruya “hayır” yanıtını vererek sebeplerini açıklıyor:
“Çünkü yaş, kişinin fiziksel durumu, kişinin kronik hastalıkları, kişinin psikolojik durumu dikkate alınarak yapılan egzersizler faydalı olur. Aksi takdirde kişinin eklemlerine, var olan hastalıklarına zarar verebilecek durumlara yol açılabilir.”
Özellikle herhangi bir eklem problemi yaşayanların hekim kontrolünde ve yine hekimin önerdiği yoğunluk ve şekilde egzersiz yapması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Öneş sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Örneğin diz ağrısı yaşayan hastanın egzersizleri ağrı sebebi olan hastalık durumuna göre değiştiği gibi hastanın yaş, kilo ve var olan kalp, tansiyon problemlerine göre mutlaka hekim kontrolünde düzenlenmeli. Aksi takdirde kişinin diz ağrısı artabileceği gibi, kalp tansiyon problemleri de daha kötü sonuçlara neden olabilir.”
Hekim kontrolünde egzersiz öneriliyor
Hekim kontrolünde yapılmayan bilinçsiz egzersizler sonrasında kas ve iskelet sistemi problemleri ortaya çıkabiliyor. “En masum ve her yaşa uygun olan yürüme gibi bir fiziksel aktivite bile kişinin yaşı, kilosu, eklem, kas-iskelet durumuna göre farklı süre ve yoğunlukta olabilir” diye konuşan Prof. Dr. Öneş’in önerisi ise şöyle:
“Fiziksel aktiviteyi düzenlerken kişinin kas-iskelet dışında kalan kalp-damar ve akciğer gibi organlara ait kronik hastalıkları mutlaka sorgulanmalı ve ona göre egzersiz düzenlenmeli.”
Kişinin fiziksel durumunu değerlendirmeden yapılan egzersizler ciddi sakatlıklara neden olabiliyor. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon polikliniklerine bu nedenle başvuran hasta sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öneş, sakatlıkların oluşmaması ve ciddi yaralanmalara neden olmamak için egzersizlere hekim kontrolünde başlamanın çok önemli olduğunu anlatıyor.
Bel ve boyun fıtığı yaşayanlar dikkat
Eklemler, bilinçsiz egzersizler nedeniyle zarar görmeye oldukça açık. Bu noktada yeniden Prof. Dr. Öneş'e kulak veriyoruz:
“Özellikle kilo vermek için egzersize başlayan kişilerde eklem problemleri sık görülüyor. Kilo eklemlere yük verdiği gibi, eklemin hareketini yapmasını da kısıtlayabiliyor. Bu durumda eklemler daha kolay zorlanabiliyor.”
Yanlış ya da zorlayıcı egzersiz sonrası bel ve boyun fıtığının da meydana gelebildiğine değinen Prof. Dr. Öneş, “Zaten bel-boyun fıtığı ya da kireçlenme gibi hastalıklara sahip kişilerin egzersiz yaparken çok daha dikkatli olmaları gerekir. Yapılan ters, zorlayıcı bir hareket var olan hastalığı artırıp çok ciddi sonuçlara neden olabilir. Bel ve boyun fıtıkları sinir basısı yapabileceğinden geri dönüşümü olmayan kas güçsüzlükleri oluşmaması için fiziksel tıp ve rehabilitasyon hekimi kontrolünde bilinçli egzersizler yapılması çok önemlidir” diyor.
Egzersizler gün içine yayılmalı
Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilere Prof. Dr. Öneş’in tavsiyesi haftanın en az 3-4 günü, 30-45 dakika yürüyüş yapmaları şeklinde. Egzersizlerin gün içine yayılmasının da tek seferde yapılan yoğun egzersize göre daha sağlıklı ve faydalı olduğunun da altını çiziyor. Aşırı kilolu olan kişilerin tek seferde yoğun ve uzun yürüyüşlerden sakınmalarını önererek daha çok gün içine yayılmış, birkaç kez tekrarlanan kısa süreli yürüyüşler yapmanın uygun olduğunu söylüyor.
Egzersiz yapanların dikkat etmeleri gereken diğer detayları ise Prof. Dr. Kadriye Çetinkaya Öneş, şöyle özetliyor:
“Egzersizlerin başlangıcında ve sonrasında yapılan ısınma hareketleri ve kasları germeler eklemlerin zarar görmesine karşı koruyucu olur. O nedenle ihmal edilmemelidir. Egzersiz reçetelerken sıklığa, yoğunluğa, tipe, süresine ve kademeli artırmaya hekim karar verir. Karar verirken kişinin yaşı, yaşam tarzı, sigara kullanımı, kilosu, eklem, kalp-damar-akciğer hastalıklarının varlığı mutlaka değerlendirilmelidir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Eurovision 2025: Final ne zaman, hangi ülkeler yarışacak?Eurovision Şarkı Yarışması'nın 69'uncu finali, 17 Mayıs 2025 Cumartesi akşamı İsviçre'nin Basel kentindeki St. Jakobshalle Arena'da düzenlenecek.15 Mayıs 2025 Perşembe 16:39YAŞAM
Ekmeğe zam yolda!Çıralı: “Sorumlusu biz değil, yönetenlerdir”15 Mayıs 2025 Perşembe 16:36KIBRIS
“Kıbrıs Türk toplumunun kimliği ve iradesi hem kuzeyden hem güneyden tehdit altında”Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’la görüşmesinin ardından Kıbrıs sorunu ve iki toplum arasında devam eden görüşmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:42KIBRIS
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşüyorCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki görüşmesi başladı.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:23TÜRKİYE
Erhürman: Mülkiyet konusunda yaşananlar çözüm iklimini zehirliyorAvrupa Parlamentosu Kıbrıs Ofisi tarafından Avrupa Günü dolayısıyla düzenlenen panelde, Avrupa Birliği’nin barış paradigmasının Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine nasıl katkı sunabileceği ele alındı.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:22KIBRIS
Bir Haftada 82 Trafik Kazası: 76 Kişi Yaralandı, 5 Milyon TL’lik Hasar Oluştu5-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında KKTC’de meydana gelen 82 trafik kazasında 76 kişi yaralandı. Polis, 15 binden fazla sürücüyü denetledi; 2720 sürücüye yasal işlem uygulandı.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:19KIBRIS
Açık artırma ile araç satışı yapılacakDevlet Emlak ve Malzeme Dairesi Haspolat Ambarında, çeşitli tip salon kapalı van, çift kabin ve motosikletler açık artırma usulü peşin para ile satılacak.15 Mayıs 2025 Perşembe 14:19KIBRIS
Gazimağusa’da Trafik Kazası: İki Kişi YaralandıSincan Sokak’ta kamyonet ile motosikletin çarpışması sonucu biri kadın iki kişi yaralandı. Yaralılardan birinin parmağında kırık tespit edildi.15 Mayıs 2025 Perşembe 13:52KIBRIS
Mangal Yangına Sebep Oldu: 500 Metrekarelik Alan Zarar GördüMersinlik Göleti yakınlarında çıkan yangına mangaldan sıçrayan kıvılcımlar neden oldu. 1 zeytin ve 7 ardıç ağacının zarar gördüğü olayda, S.M.H.A. (32) hakkında yasal işlem başlatıldı.15 Mayıs 2025 Perşembe 13:42KIBRIS
Ülke Genelinde İkamet İzinlerine Yönelik Denetim: 2 Kişi Tutuklandı14 Mayıs’ta yapılan denetimlerde, KKTC’de yasal statüsü bulunmayan 2 kişi tespit edilerek tutuklandı. Zanlılar hakkında yasal işlem başlatıldı.15 Mayıs 2025 Perşembe 13:32KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs