24 Nisan 2024
  • Lefkoşa34°C
  • Mağusa34°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt33°C
  • İskele34°C
  • İstanbul25°C
  • Ankara30°C

BİDEN- EROĞLU GÖRÜŞMESİ HENÜZ KESİNLEŞMEDİ

Biden- Eroğlu görüşmesi henüz kesinleşmedi

21 Mayıs 2014 Çarşamba 14:08

Amerikalı üst düzey yetkili: “Başkan Yardımcısı, Kıbrıs Türk toplumunun, Kıbrıs Rum toplumunun ve uluslararası toplumun bir anlaşmaya ulaşılmasında birlikte nasıl çalışabileceğine yönelik Sayın Eroğlu ile görüşmek niyetinde. Bu, başkan yardımcısının ziyaretinin bir parçası olacak. Detaylar üzerinde çalışmamız devam ediyor" diye konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Güney Kıbrıs Rum yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis’in daveti üzerine bu gece Kıbrıs’a gidecek. Anastasiadis ile bir araya gelecek olan Biden, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmeyi de planlıyor. Biden, bugün başlayacak Romanya ziyaretinin ardından gece Kıbrıs’a geçecek. ABD’den 52 yıl aradan sonra adaya yapılan en üst düzey ziyareti düzenleyecek olan Biden’ın gündeminde adada kalıcı barışın sağlanması, bölgesel güvenlik ve enerji gibi konular bulunuyor. Larnaka’ya bu gece varacak Biden, havalimanında GKRY Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulidis tarafından karşılanacak. Biden, yarın sabah Rum Ortodoks Başpiskoposluluğu’na giderek, Kıbrıs müftüsü Talip Atalay’ın da aralarında bulunduğu birçok dini lider ile yuvarlak masa toplantısında bir araya gelecek. Biden, daha sonra GKRY lideri Anastasiadis ile ikili görüşme yapacak. Görüşmede bölgesel güvenliğin ve zenginliğin artırılmasında Rum yönetimi ile aralarındaki işbirliğinin güçlendirilmesi konularını ele alacak Biden, ayrıca Suriye’nin kimyasal silahlardan arındırılmasında Rum yönetiminin rolünü ve Rusya’nın, Ukrayna’nın istikrarsızlığına yönelik eylemleri ile adada kalıcı barışın sağlanması konularını görüşecek.

"Biden, Sayın Eroğlu ile görüşmek niyetinde"

BM askerleri denetimindeki tampon bölgeyi de ziyaret edecek Biden’ın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile de görüşmeyi planladığı belirtildi. Biden’ın Romanya ve Kıbrıs ziyaretlerine ilişkin bilgi veren Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, Biden’ın adada yapacağı görüşmelerin henüz kesinleşmediğini, ABD Başkan Yardımcısının Eroğlu’nun da aralarında bulunduğu KKTC’den birçok siyasi liderle görüşebileceğini bildirdi. Yetkili, “Başkan Yardımcısı, Kıbrıs Türk toplumunun, Kıbrıs Rum toplumunun ve uluslararası toplumun bir anlaşmaya ulaşılmasında birlikte nasıl çalışabileceğine yönelik Sayın Eroğlu ile görüşmek niyetinde. Bu, Başkan Yardımcısının ziyaretinin bir parçası olacak. Detaylar üzerinde çalışmamız devam ediyor. Biden’ın ziyaretinin her yönüyle ilgili gelecek günlerde daha fazla bilgiye sahip olacağız” dedi.

"Türkiye'nin rolünü görmekten memnuniyet duyuyoruz"

Aynı yetkili, ABD olarak adadaki müzakerelerde Türkiye ve Yunanistan’ın çok önemli oyuncular olduğuna inandıklarını da kaydetti. Bölgedeki her ülkenin, Kıbrıs’taki her iki toplumun geleceği için adanın iki bölgeli, iki toplumlu federasyona taşınacağı bir anlaşmayı desteklemesi gerektiğini belirten Beyaz Saray yetkilisi, adadaki müzakerecilerin Ankara ve Atina’ya ziyaretlerine değinerek, şunları söyledi: "Türkiye’nin oldukça verimli olan çapraz ziyaretlerdeki rolünü görmekten memnuniyet duyuyoruz ve Türkiye’nin bu çalışmalarda yapıcı bir rol oynamayı sürdüreceğini düşünüyoruz. O bakımdan Yunanistan hükümeti ve halkıyla Kıbrıs’taki her iki toplumun liderleriyle de olduğu gibi, Türk hükümeti ve insanlarıyla açıkça istişare ediyoruz."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA