29 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele20°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C

BES'TE NELER OLUYOR?

Yöntem olarak demokratik anlayıştan uzaklaşıldığı, farklı fikirlere tahammülsüzlüğün arttığı, istifaların, kırgınlıkların, kızgınlıkların ve hatta son olarak darp olaylarının bile yaşandığı sendikada ortam bu boyuttayken ve olağan genel kurula çok ...

BES'te neler oluyor?

23 Haziran 2016 Perşembe 21:35

Belediye Emekçileri Sendikasında Tüzük Değişikliğinin Düşündürdükleri

Basına da yansımış olduğu üzere Belediye Emekçileri Sendikası, Olağanüstü Genel Kurul Tüzük Değişikliği’ne hazırlanıyor. İlk turu 18 Haziran 2016’da gerçekleştirilmiş olan kurultay, nisap sağlanamadığı için 25 Haziran 2016 tarihine ertelenmiştir. Değiştirilmesi düşünülen maddeler hem yönetim kurulunda hem de üyeler arasında ciddi görüş ayrılıklarına ve fikirsel çatışmalara sebep olurken, bu gündem vesilesiyle gerek tüzükte yapılması istenilen değişikliklere, gerekse de sendikada yaşanan yönetsel sıkıntılara dair, ilgili değişiklikleri reddeden yönetim kurulu üyeleri olarak düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk.

Bir çok eylem ve mücadele yaşamış, buna rağmen bütünlüğünü korumayı başarmış BES çatısına elbette üyeleri her zaman destek çıkmış ve çıkmaya da devam edecektir. Bir sendika, sahip olduğu üyeleri ile güçlüdür. Yönetim kurulu üyeleri geçici süreliğine görevi devralan ve yine günü gelince sıradaki üyelere bayrağı teslim eden kişilerdir. Bir sendikanın her zaman doğruluk, şeffaflık ve ilkeli duruş sergileyen bir yönetim anlayışıyla mücadele etmesi beklenirken malesef gelinen noktada kendimizin de üyesi olduğu yönetim kurulunda bir süreden beridir bu ilkelerde ciddi zaafiyetler yaşanmaktadır.

Yöntem olarak demokratik anlayıştan uzaklaşıldığı, farklı fikirlere tahammülsüzlüğün arttığı,   istifaların, kırgınlıkların, kızgınlıkların ve hatta  son olarak darp olaylarının bile yaşandığı sendikada ortam bu boyuttayken ve olağan genel kurula çok kısa bir zaman kalmışken alelacele yapılan tüzük taslağı, yönetime karşı güvensizlikle birlikte birçok soru işaretini doğururken tepkileri de beraberinde getirmiştir.

Üyeler arasında sınıfsal ayrımlar yaratan, üyelere ve kendine bağlı belediyelere çeşitli rakamsal kotalar koyan bu taslağın eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı olduğu ve bu durumun şu anda Belediyelerde güçlü ve örgütlü olan sendikamız için bölünme tehlikesi yaratabileceği düşüncesindeyiz. Ayrıca böylesi bir durum, belirlenen rakamsal kotalar sebebiyle yaşanabilecek herhangi bir sendikal açılımda yeniden tüzük değişikliğini gerektireceğinden dolayı sürdürülebilir de değildir.

Mevcut tüzüğe göre her üyenin seçme ve seçilme hakkı vardır. Dış Belediyelere yönetimde daha aktif yer alabilmeleri için ayrıcalık tanınıyor ya da kontenjan veriliyor olacağı savunmasını yapan kesimlerin, bu iddiaları yersiz kalmış altı doldurulamamıştır. Çünkü yapılacak uygulamada hiçbir pozitif değişiklik yaratılamayacak, aksine kotalarla sınırlandırılarak mevcut durum daha da gerileyecektir. Yukarıda değinilenlere ek olarak belediyelerde tek tip toplu iş sözleşmesi yada maaşlar, haklar konusunda da eşitlik yoktur. Bu durum da yönetimde kaosa ve bölünmeye sebep olacaktır.

Sendikamıza sahip çıkmak onu yaşatmak ve daha ileri seviyelere taşımak en birincil görevlerimiz arasındadır. Bu taslağın daha da geliştirilmesi gerektiğinin aşikar olduğu düşüncesindeyiz. Sendika yönetim kurulu üyeleri olarak tüzük yaparken görevimiz, üyeler arasında ayrım yapmadan, her üyenin görüş ve düşüncelerini alarak,  var olan tüzüğümüzdeki eksik ve yanlış görülen kısımları iyileştirmek ve tüm belediyelerde gerekli altyapı hazırlıklarını yapmak olmalıdır. Bu sürecin yaşanabilmesi için ise öncelikle ve acilen, önümüze konan taslağın üyenin sandıkta göstereceği iradeyle rafa kaldırılması gerekmektedir. Pek yakında yapılacak olan olağan genel kurul ile göreve gelecek yeni yönetim kurulunca, üzerinde yapılacak uzun soluklu bir çalışmayla daha kabul edilir ve hepimizin içine sinen, BES çatısının daha doğru ve sağlam temeller üzerine oturtulacağı bir tüzük çalışmasının yapılmasının daha doğru olacağı kanaatindeyiz.

BES Yönetim Kurulu Üyeleri

Deniz KAYABAŞI

Pınar ERENGİN

Münür AVŞAROĞLU 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA