BESİM: "SAĞLIKTA CİDDİ BİR DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ"
Besim, bu sistemi 10 yıldır kurmaya çalışmalarına ve yüzde 80'lerde bir başarı elde etmelerine rağmen yine de verimlilik anlamında sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

25 Ekim 2018 Perşembe 15:37
Sağlık Bakanı Filiz Besim, Türkiye'nin sağlıkta otomasyon sisteminde yaptığı dönüşümü büyük bir hayranlıkla izlediğini belirterek, "İnanıyorum ki biz de onlardan alacağımız destekle kendi ülkemizde çok iyi bir internet ve dijital ağ kurarak, sağlıkta ciddi bir dönüşüm yapacağız." dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, Medipol Üniversitesi ve HIMSS Avrupa iş birliğiyle Yenibosna'da bir otelde düzenlenen HİMSS'18 Euroasia EMRAM Eğitim Konferansı ve Sağlık Bilişimi Fuarı'nda konuşan Besim, yeni neslin internet ve bilgisayar teknolojisinin en büyük gelişiminin yaşandığı dönemde olduğunu söyledi.
İnsanlık tarihinin bütün bilgilerini bu teknolojik gelişime yükleyerek insanlığın hizmetine sunmanın çok büyük bir gelişme olduğunun altını çizen Besim, "Bu gelişimi sağlığı ileri taşımak için koruyucu sağlık hizmetlerinde, ilaç takip sistemlerinde, hasta takip sistemlerinde ve sağlıkla ilgili kayıt altına almamız gereken çok ciddi takip etmemiz gereken teknolojilerde kullanmak mutlaka sağlıkta çok ciddi bir verimlilik, tasarruf ve hasta odaklı bir merkez haline gelmemizi sağlayacaktır. Aslolan interneti ve teknolojiyi sağlığın hasta odaklı verimliliğini kullanmaktır. Bu toplantının da bu anlamda bize çok büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum." diye konuştu.
"SAĞLIKTA CİDDİ BİR DÖNÜŞÜM YAPACAĞIZ"
İnternetle dünyadaki herkesin kocaman bir mahallede yaşar hale geldiğini aktaran Besim, KKTC'de internet teknolojisi ve sağlıkta otomasyon sistemini adanın her yerine yaymakla ilgili sıkıntıları olduğunu belirtti.
Besim, bu sistemi 10 yıldır kurmaya çalışmalarına ve yüzde 80'lerde bir başarı elde etmelerine rağmen yine de verimlilik anlamında sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Cumhuriyeti'nin bu anlamda yaptığı dönüşümü büyük bir hayranlıkla izliyorum. Kendilerini yürekten kutluyorum. İnanıyorum ki biz de onlardan alacağımız destekle kendi ülkemizde çok iyi bir internet ve dijital ağ kurarak, sağlıkta ciddi bir dönüşüm yapacağız. İnşallah bizim de hastanelerimiz müracaat edecek ve akreditasyon almak için bir çalışma başlatacağız."
Başarılı bir kongre olması temennisinde bulunan Besim, çok yararlı bilgilerle ülkelerine döneceklerini sözlerine ekledi.
"SAĞLIK STRATEJİMİZİ TEKNOLOJİYİ KAPSAYACAK ŞEKİLDE YÜRÜTECEĞİZ"
Malezya Sağlık Bakanı DzulkeflyAhmad ise sağlık alanında gerçekleşen gelişmelerin heyecan verici olmakla birlikte kendilerini paniklettiğini belirterek, bu anlamda nesnelerin interneti, giyilebilir cihazlar, makinelerin birbiriyle olan iletişimi ve birbirinden öğrenmesi gibi gelişmelerin çok daha etkin olduğunu ve sağlık hizmetlerinin insanlara verilmesini sağladığını ifade etti.
Bunun hiç olmadığı kadar farklı zorluk ve fırsatlarla karşılaşılmasına imkan verdiğini dile getiren Ahmad, "Yapay zeka kanser hücrelerini öngörebiliyor ve bizler bu şekilde tedavide kullanmak üzere demolar oluşturabiliyoruz. Dijital dönüşüm sağlık sektöründe ileriye gitmekte ve pek çok farklı strateji ve zorlukla birlikte yeni bir sanayi devrimini teşkil etmekte. Bizler bu anlamda Malezya Sağlık Bakanlığı olarak kendi sağlık stratejimizi, teknolojiyi kapsayacak bir şekilde ekonomik dönüşümle birlikte yürütmek niyetindeyiz." değerlendirmesini yaptı.
Ahmad, Malezya'da artan nüfusun sağlık sektöründeki harcamaları da artırdığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"E-sağlık hizmetlerini çoklu bir şekilde devreye sokma ve sağlık teknolojileri alışverişini gerçekleştirmek için gerekli etkinlikleri ülkemizde düzenlemekte ve birlikte çalışabilirliği amaçlamaktayız. Bu şekilde sağlık platformumuza gerek kamu gerek özel sektörde entegrasyonunu gerçekleştirmekteyiz. Bu anlamda pek çok farklı sayıda hastane sistemlerini geliştirecek hizmetlerimiz devreye sokulmakta. Bunlardan biri Malezya Sağlık Veri Bankası'nın açılması, sağlık bilgi alışverişi toplantılarının yapılması ve online sağlık hizmetlerinin açılması artık bizim sağlık kuruluşlarımıza yeni hizmetler sağlama imkanı vermekte. Nesnelerin internetinden yapay zekaya bütün bu gelişmeler Malezya'da takip edilmekte ve olabildiği kadar uygulanmakta."
"SAĞLIK EKOSİSTEMİNİ GELİŞTİRMEYİ UMUT EDİYORUZ"
İnsan ve hasta odaklı verilerin depolanmasının ve kullanılmasının ihtiyaç duyulan hasta operasyonlarını gerçekleştirme konusunda işleri kolaylaştırdığını belirten Ahmad, akademi, özel sektör, sanayi ve endüstrinin dijitalleşmeden nasibini aldığını ve dijitalleşmeye katkı sağladığını aktardı.
Dijital sağlığın bireysel sağlık yönetimini ulusal anlamda iyiye götürdüğünü vurgulayan Ahmad, "Bakanlık olarak yönetmeliklerde politikalar yayınlayarak, dijitalleşmeyi sağlık sektörüne yedirmeyi amaçlıyoruz. Sağlık ekosistemini geliştirmeyi umut ediyoruz. Bakanlığımız artık dijital liderliği eline almak için tüm ülke içerisinde sağlık hizmetlerinin dijitalleşmesini desteklemekte. Hasta bakımının daha özel ve güvenli hale getirilmesi, sağlık sistemlerinin ailelere ve bireylere erişimi anlamında gelişme gösterilmesi kamu ve özel iştirakleriyle stratejik ortaklıklarla iyileşmekte. Bu anlamda bu tür konferanslarda açılımlar yapmak, gerekli sağlık kuruluşlarıyla sözleşmelerimizi yenilemek için bakanlık olarak kendi üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali olduCumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi, yeni genel sekreterini belirledi.15 Nisan 2025 Salı 21:52KIBRIS
CTP Genel Sekreterlik yarışında ilk tur sonuçları netleştiCumhuriyetçi Türk Partisi’nin Genel Sekreterlik yarışında ilk tur sonuçları netleşti. İlk turun galibi 30 oyla Erkut Şahali oldu. Şahali’nin ardından 25 oy alan Sıla Usar İncirli ikinci sırada yer aldı.15 Nisan 2025 Salı 21:19KIBRIS
Özata: “Turizm Kalpten Gelen Bir Dildir”15–22 Nisan Dünya Turizm Haftası dolayısıyla, Grand Sapphire Resort & Casino Genel Müdürü Ogün Özata, sektöre ve çalışanlara yönelik anlamlı bir mesaj yayınladı.15 Nisan 2025 Salı 18:08TURİZM
Değirmenlik’in üyeliğinin askıya alınma kararı iptal edildiKıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Yönetim Kurulu aldığı kararları açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 16:56FUTBOL
Koop-Sen'den Merkez Bankasına çağrı KOOP-BANK için gereğini yapın!Kooperatif Merkez Bankası’nda yasa ve tüzüklere aykırı hareket edildiğini savunan Koop-Sen Genel Sekreteri Rifat Tuğsal, "Kooperatif Merkez Bankası'nda gereğini yapın" dedi.15 Nisan 2025 Salı 15:14KIBRIS
Alkollü mama skandalı: Türkiye Adli Tıp Kurumu’ndan rapor geldi!Acil Durum Hastanesi Yeni Doğan Servisi'nde geçen sene meydana gelen alkollü mama skandalına ilişkin Türkiye Adli Tıp Kurumu’ndan rapor geldi.15 Nisan 2025 Salı 14:54KIBRIS
23 Nisan Ruhu, Sanatla Renklenecek!Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin “Güzel Sanatlar Mart Sergisi”, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından, 17 Nisan Perşembe günü saat 16.30’da, Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Sergi Salonu’nda açılacak.15 Nisan 2025 Salı 14:45YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Hristodulidis, Tatar ile 5 Mayıs’ta görüşeceklerini açıkladıNikos Hristodulidis, Ersin Tatar ile 5 Mayıs Pazartesi günü yeniden görüşeceklerini açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 14:43KIBRIS SORUNU
Harmancı: Lefkoşa AKM’nin büyükelçiliğe verileceği duyumu aldıkLefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nin TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne verileceği duyumu aldıklarını açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 09:50KIBRIS
YDP Cumhurbaşkanı adayı arayışındaYDP Cumhurbaşkanı adayı arayışında. Toplanan Parti Meclisi kararlar aldı...15 Nisan 2025 Salı 09:39KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs