BESİM: “KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ İLE KORUYUCU DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİNİ DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Sağlık Bakanlığı, sağlık merkezlerinde başlattığı koruyucu diş sağlığı hizmeti programının ilki bugün Serdarlı Sağlık Merkezi’nde gerçekleştirildi.

22 Kasım 2018 Perşembe 14:45
Sağlık Bakanlığı, sağlık merkezlerinde başlattığı koruyucu diş sağlığı hizmeti programının ilki bugün Serdarlı Sağlık Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Sağlık Bakanı Filiz Besim, Dünya Diş Hekimleri Birliği (FDI) Başkanı Dr. Gerhard Seeberger ile birlikte Serdarlı Sağlık Merkezi’ne giderek, çocukların diş kontrolünü yerinde izledi.
Program kapsamında tüm sağlık merkezlerinde haftanın bir günü ilkokul 1. sınıf çocukların diş kontrolü; varsa diş tedavileri yapılacak. Diş sağlığı ve doğru diş fırçalama konusunda bilgilendirme yapılacak.
Bakanlık, bir yıl sonunda tüm ilkokul birinci sınıf çocukların diş sağlığı kontrollerini tamamlamayı hedefliyor.
BESİM
Sağlık Bakanı Filiz Besim, Serdarlı’da yaptığı açıklamada, FDI Başkanı Dr. Gerhard Seeberger’in de katılımıyla Dünya Diş Hekimliği Haftası nedeniyle diş hekimleriyle toplantılar gerçekleştirdiklerini ve diş hekimliğinin ülkede planlanmasıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti
Besim, göreve geldiği günden bu yana koruyucu sağlık hizmetleri üzerinde durduklarını ve koruyucu sağlık hizmetleri içerisinde koruyucu diş sağlığı hizmetlerinin çok önemli olduğunu söyledi.
Filiz Besim, diş hekimliği sağlık hizmetlerinin de devlet politikası olması gerektiğini belirterek, koruyucu diş sağlığı hizmetlerini sağlık ocaklarında başlattıklarını ve sağlık merkezlerinin bu hizmetlerin liderliğini yapmasını istediklerini ifade etti.
Besim, koruyucu sağlık hizmetlerinin sağlık merkezlerinde yapılacağını ve diş hekimliği koruyucu hizmetlerinin bir bölümünün sağlık ocaklarında yapılacağını kaydetti. Besim, sağlık ocaklarında bir yıl boyunca tüm ilkokul birinci sınıf çocuklarının kontrolden geçirileceğini, tedavilerinin yapılacağını ve diş fırçalama eğitimi verileceğini ifade etti.
Besim, FDI Başkanı Seeberger’in de kendilerine eşlik etmesinin anlamlı olduğunu vurgulayarak, sağlığın ağızda başladığına dikkat çekti.
Sağlığın bir bütün olduğunu ve hepsinin üzerinde detaylı çalışmak, planlamak ve yasalarla desteklemek gerektiğini vurgulayan Besim, bugün Serdarlı’da başlattıkları programın tüm sağlık merkezlerinde haftada bir gün gerçekleştirileceğini yineledi.
Besim ayrıca koruyucu diş sağlığı hizmetleri kapsamında halka yönelik eğitim çalışmalarının da yapılacağını kaydetti.
SEEBERGER
FDI Başkanı Dr. Gerhard Seeberger de yaptığı açıklamada, sağlığın tüm insanların doğal hakkı olduğuna vurgu yaptı.
Siş sağlığı da dahil olmak üzere sağlığın vazgeçilmez bir insan hakkı olduğunu ve sağlık hizmetlerinin sadece şehirlerde değil tüm ülkeye yayılması gerektiğini belirten Seeberger, bunda da sağlık merkezlerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Sağlıkta geleneksel beslenmeyle ilgili bilgilere de ihtiyaç olduğunu vurgulayan Seeberger, beslenme şeklinin yararlı vitaminleri, mineralleri ve kalorileri içermesi gerektiğinin altını çizdi.
Bugün dünyada çok hızlı bir hayat yaşandığını ve besinlerin bir çoğunun şeker içeren işlenmiş gıdalar oluştuğunu söyleyen Seeberger, bu gıdaların hiçbir besin değeri olmadığına işaret etti.
“ŞEKER BAĞIMLILIĞI, KOKAİN BAĞIMLILIĞINDAN 8 KAT DAHA FAZLA”
FDI Başkanı Seeberger, şekerin yaptığı bağımlılığın kokain bağımlılığından 8 kat daha fazla olduğunu kaydederek, günde ihtiyaç olan şeker miktarının yaş ve cinsiyete göre değiştiğini söyledi. Seeberger, bir çocuğa verilecek şeker miktarının iki kaşıkla sınırlandırılması gerektiğini, ayrıca vücudun maksimum 36 gram şekeri "metabolize" edebildiğini vurguladı.
Seeberger, Besim için “Biz çok şanslıyız, çünkü bizimle ilgilenen, sağlık sistemimizi yeniden kurmak isteyen çok iyi bir Sağlık Bakanımız var” dedi.
İnsan sağlığının ağızda başladığını vurgulayan Seeberger, diş hekimlerinin tüm tıp alanında ön görüşe ve klinik görüşe sahip olduklarını söyledi
Seeberger, ağız içerisindeki tüm risklerin kalbe ve akciğerlere de yansıdığını, kanser ve diyabet riskini de artırdığını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
63 suçlamadan 21’ini, diğeri ise 6’sını kabul ettiKKTC’deki Rum mallarının satılması için reklam yaptıkları gerekçesiyle Rum Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan iki Macar uyruklu şahıs, aleyhlerindeki bazı suçlamaları kabul etti.29 Nisan 2025 Salı 14:39KIBRIS
Önder AVM'de yangın nereden çıktı? Polis açıkladı...Önder AVM'de yangın nereden çıktı? Polis açıkladı...29 Nisan 2025 Salı 13:16KIBRIS
Çavuşoğlu: İlahiyat Koleji kurulmasına karşı eylemler yapıldı, ancak kurdele kesimine CTP de katıldıÇavuşoğlu, Meclis’te yaptığı konuşmada, CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali’nin şahsiyet ve Disiplin Tüzüğü hakkında eleştirilerine karşılık vererek, "İlahiyat Koleji kurulmasına karşı eylemler yapıldı, ancak kurdele kesiminde siz vardınız" dedi.29 Nisan 2025 Salı 13:06KIBRIS
CTP Genel Sekreteri Şahali:“Tören geleneklere uymazsa orada olmayız”CTP Genel Sekreteri Erkut Şahali: “Bu hükümetin bir arada kalmasının tek sebebi Ankara’dır. Meclis’in itibarı ise binasında değil, işlevindedir”29 Nisan 2025 Salı 12:46KIBRIS
Kliridis önderliğinde 'DİMAL' partisi kurulduGüney Kıbrıs’ta, Rum Barolar Birliği eski Başkanı Hristos Kliridis önderliğinde, kısa adı “DİMAL” olan Demokratik Değişim isimli yeni bir siyasi oluşuma gidildiği belirtildi.29 Nisan 2025 Salı 12:44GÜNEY KIBRIS
1 Mayıs ara bölgedeki iki toplumlu ortak etkinlikle kutlanacak1 Mayıs İşçi Bayramı Lefkoşa’da ara bölgede düzenlenecek “Barış ve Sosyal Adalet için Omuz Omuza” temalı iki toplumlu etkinlikle kutlanacak.29 Nisan 2025 Salı 12:34EMEK
Gazimağusa’ya 3 gün su verilemeyecekKente Geçitköy’den su sağlayan Gazimağusa – İskele arasındaki ana su hattında meydana gelen arıza nedeniyle, Gazimağusa’ya 3 gün su verilemeyecek.29 Nisan 2025 Salı 12:32KIBRIS
Koop-Sen açıkladı: Koop-Bank'ta uzlaşıya varıldı, grevler askıya alındıKoop-Sen Genel Başkanı Mehmetali Güröz, Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy himayesinde Banka Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür ile görüşerek belli noktalara kadar uzlaşıya vardıklarını belirterek, grevlerin askıya alındığını29 Nisan 2025 Salı 10:56KIBRIS
Yılmazköy'de satılık Türk Koçanlı 300 Dönüm arazi ve arsalarYılmazköy'de satılık Türk Koçanlı 300 Dönüm arazi ve arsalar29 Nisan 2025 Salı 10:25LEFKOŞA
ARUCAD ile Anatolia Bilim Akademisi arasında iş birliği protokolü imzalandıArkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) ile Anatolia Bilim Akademisi arasında iş birliği protokolü imzalandı.29 Nisan 2025 Salı 09:50ARUCAD
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs