20 Nisan 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa16°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele16°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

BES, YENİERENKÖY BELEDİYESİ VE LTB’DE YAŞANANLARLA İLGİLİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

BES, Yenierenköy Belediyesi ve LTB’de yaşananlarla ilgili basın toplantısı düzenledi

10 Aralık 2015 Perşembe 12:30

Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Yönetim Kurulu, Yenierenköy Belediyesi’nde halen süren süresiz grev, Lefkoşa Türk Belediyesi’yle ilgili Sayıştay raporları ve BES’e bağlı diğer belediyelerde yaşanan sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

BES Lokali’nde geçen basın toplantısında BES Başkanı Ulus Arpalıklı ve BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya konuşma yaptı.

ARPALIKLI

BES Başkanı Ulus Arpalıklı toplantıda yaptığı konuşmada ülkedeki sorunların git gide büyüdüğünü ifade etti.

“Geniş tabanlı reform hükümetinin hala arzu edilen reformları hayata geçiremediğini” söyleyen Arpalıklı, belediyelerin ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydetti.

Yenierenköy Belediyesi’nde uzun süredir grevde oldukları halde sorunların çözülmesi için gerekli adımların atılmadığını dile getiren Arpalıklı, bunun kabul edilebilir olmadığını ifade etti.

YALINKAYA

BES Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya ise toplantıda basın açıklamasını okudu.

Yenierenköy Belediyesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki sorunların aktarıldığı açıklamada 26 Ekim 2015 tarihinde başlayan Yeni Erenköy Belediyesi’ndeki grev ve eylemlerin 100’üncü gününe girdiği ifade edildi.

“122 emekçi, 122 yurttaşımız 100 gündür maaşlarını almadan haklı eylemlerine devam ediyorlar” denilen açıklamada 2012 yılında Lefkoşa’da yaşananların şimdi Yeni Erenköy’de yaşandığı kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Önümüzde yeni yıla sayılı günler kala Aralık ve 13. maaşlarını da alamayacak olan çalışanlarımız 2016 yılına 5 maaş alamamış halde gireceklerdir.

Bugüne değin gerek belediye başkanı ve yönetimi ile gerekse de hükümet ile yapılan görüşmelerde tüm çalışanlardan yüzde 25 – 30’lara varan maaş kesintileri veya işçi çıkartmaları ile çözüm bulunması tarafımıza önerilmektedir. Oysa bu tasarruf önlemlerinin belediye bütçesine ne katkısı olacağı ya da belediyenin mali durumuna hangi oranda ne katkı yapılacağı net bir biçimde ortaya konmamaktadır.

Belediyenin mali durumunu düzeltmeye yönelik ortaya hiçbir somut öneri hükümet tarafından konulmamakta. Bu yönde sendikamızın öneri getirmesine ise şartlar konarak tam bir çalışan katliamı yapılmaya çalışılmaktadır.

Yıllardır yöneticilerin Savcılığın mali polisin Sayıştaylığın yani yönetim ve denetim mekanizmalarının belediyelerde başkan ve idareciler tarafından yapılmış olan usulsüzlüklerin hesap vermeleri ve yargılanmaları yönünde yapmış olduğumuz mücadelenin gerekliliği maalesef yine önümüzde durmaktadır. Yeni Erenköy’de çalışanların maaşları pazarlık konusu değildir. Eğer fazla personel ya da yüksek maaş sebepleri, idareciler tarafından pazarlığa çevrilmek isteniyorsa idi, öncelikle bu durumun yaratılmasındaki idarecilerden bilgi ve belge ibraz edilmesi hesap istenmesi daha sonra çalışanlara gerekçe ve sebepleri anlatılarak maaşlarının masaya yatırılması gerekmekte idi.”

“LTB’YLE İLGİLİ SAYIŞTAY RAPORUNA NE YAPILDI?”

Basın açıklamasında Lefkoşa Türk Belediyesi’yle ilgili görüşlere de yer verildi. Ağustos 2015 tarihinde yayınlanan, 2013 yılından itibaren Başsavcılığa sevk edilen ve LTB Başkanı ile Meclis üyeleri aleyhine yargılama yapılmasını içeren Sayıştay Raporuna “ne yapıldığı” sorulan açıklamada “Bugün 16 BES üyesi halen yargılanmaktadır. Bugüne değin BES üyesi onlarca kişi yargılanmıştır” denildi.

BES’in bugüne değin LTB ve diğer örgütlü olduğu belediyelerde sorumluluk almaktan hiç çekinmediği ifade edilen açıklamada “LTB’de hesap vermesi gerekenlerin hesapları kesilmelidir” denildi.

Kısa süre içinde “bu hesapların kesilmesi” için mahkemelere başvuracakları belirtilen açıklamada “Denetleyenin denetlenmesi hukuk devletinin vazgeçilmez gerekliliğidir. Hak aramak kadar haksızlık yapanın da gasp ettiği hakların hesaplarını vermek yine hukuk devletinin vazgeçilmez gerekliliğidir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada LTB Belediye Başkanı Harmancı ve gelmiş geçmiş başbakanlara şu sorular yöneltildi:

“Sayıştaylık raporunun açıklanmasını onca zaman beklemişken, birlikte bunun için mücadele vermişken, Sayıştaylık raporu tarafınıza teslim edildikten sonra ne yaptınız?

Seçim propagandaları esnasında Lefkoşa Halkına verdiğiniz sözler arasında olan Lefkoşa Belediyesi’nde yanlış intibak yaptıranları belediyede barındırmayacağım sözünü verdiniz. Ne yaptınız?

Personel ek mesai ödemeleri neden Toplu İş Sözleşmesi’ne göre ödenmiyor?

Memur personele havuz sistemi adı altında kesintiler yapıyorsunuz. Neden?

Yine memur personeli ek mesai çalıştırıp para ödemek yerine idari izin veriyorsunuz. Neden?

Sayıştay Raporunda zimmet yiyen ve usulsüz intibaklara neden olan kişilere hangi görevleri verdiniz?

Çalışana maaş kesintisi yapıyorsunuz. Neden? Ve Neye göre?

2016 mali önerilerini meclisinizle istişare ederek mi önerdiniz?

Belediye Emekçileri Sendikasının önerilerini sanal medya üzerinden red etmeden önce karşılıklı verilerin önerileri BES yönetimiyle müzakere ettiniz mi?

Önerileri red ederken meclis üyelerinizle istişare ettiniz mi?

Sosyal Demokrat bir toplum bireyi olarak Sendikal Platformun toplumsal sorunlarımıza karşı verdiği mücadeleye katılmak isteyen çalışana neden baskı ve tehdit unsuru oluşturdunuz?

Geçmiş ve şimdiki Başbakan dahil, Belediyeleri bu hale getirenlerin yargılanmaları için Savcılığı harekete geçireceklerinin sözünü verdiler. Ne oldu?”

1449742485

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA