25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa19°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

BENİM SONUM ÖLÜM!

Benim sonum ölüm!

23 Mart 2014 Pazar 15:03

Bet ofisler Kuzey Kıbrıs’a öğrenim görmek amacıyla gençleri kumar batağına düşürerek hayatlarını karartıyor…

 Benim sonum ölüm!

 Saplandığı borç batağı yüzünden memleketine dönemeyen bir öğrencinin sözleri durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. “ailem aşiretten” diyen genç, memlekete dönerse ailesinin kedini yaşatmayacağından korkuyor…

Rana Sarro

Yetkililer hala bet ofislerle ilgili “bir düzenlemeye” gideceklerini söyleyip ofislerden akan kaynakla bütçeye yama yaparken, mimar, işletmeci, hukukçu, iletişimci olmak için ülkemize gelen gençler birer kumarbaz olup çıkıyor. Hepsi de büyük bir çıkmaz içerisinde olan bet ofis kurbanı gençler Detay muhabirine okuldaki öğrencilerin çoğunun bet ofislere alıştığını, okula devamsızlık nedeniyle burslarını kaybettiklerini ve bu yerlerde büyük paralar kaybedip saplandıkları borçlardan bir türlü kurtulamadıklarını anlattı. Detay’a konuşan kumar bağımlısı B.F. isimli 24 yaşındaki öğrenci, yaşadığı çıkmazı şöyle anlattı:

“Kumara bağımlı oldum”

“Lefke Avrupa Üniversitesi’nde 3’üncü sınıf öğrencisiyim. Türkiye’de iddia bahsine dahi girmiş insan değildim. 3 yıldır bahis oyunları bağımlısı oldum. Kıbrıs’a geldiğimde, bir arkadaşım kupon yatırmaya gitmişti, ilk kez onunla birlikte gittim. ‘Ne oluyor’ diye sordum, ‘6 tane köpek var, bir tanesini yazıyor geldi mi kazanıyorsun’ dedi. Ben de denemek istedim, 5 TL attım ve 45 TL kazandım. ‘Güzel bir şey’ diye düşündüm. Maddi sıkıntım yoktu, ailem bol bol para gönderiyordu. Sonraki günlerde de oyuna devam ettim ve kaybettikçe psikolojim değişti. Verdiğimi geri kazanma stresini yaşamaya ve okula gitmemeye başladım. Ardından bir kız arkadaşım oldu, ilerleyen zamanda onunla aram bozulunca, stresten yine başladım.”

“Bölgede gençlerin zaman geçireceği yer yok”

“Bölgede tek yatırım kumar üzerine olmuş, Lefke- Gemikonağı’nda başka hiçbir şey yok. Bet ofislerde, büyük oyunculara; sigara, içecek, yiyecek ve her türlü bedava ikram yapılıyor. Türkiye’de sigara içmeyen biri olarak, bet ofis sayesinde, şimdi günde 5 paket sigara içiyorum.”

 

“Öğrencilerin yüzde 90’ı bet ofislere gidiyor”

“Elime para geçer geçmez soluğu burada alıyorum. Sabah gözümü açıyor, kahvaltımı bet ofiste yapıyo, akşam yemeğimi burada yiyorum. Öğrenci arkadaşlarımla bir yere gideceğimizde bet ofislerde buluşuyoruz. Dolayısıyla öğrencilerin yüzde 90’ı bet ofislere gidiyor. Bu bölgede maddi olarak en iyi durumda olan öğrencilerden biriyim. Açlığı da bolluğu da tattım. Çevremdeki herkese yardım ettiğim günler de oldu.”

“Her şeyini satan öğrenciler var”

“Laptopunu satan öğrenci arkadaşlarımız var. 2 Bin 200 TL’ye aldığım telefonumu kumar oynamak için Bin TL’ye sattığım gün oldu. Bin dolara telefon aldım ertesi günü sıkıştığım için yüz TL’ye sattım. Önceden Türkiye’den ayda 3- 4 Bin TL para gelirdi. Şimdilerde ise, 3 Bin – 4 Bin TL günlük para kaybediyorum. Bet ofislere giden öğrenci kız arkadaşlarım var. Herkes bir daha gitmeyecek diye yemin ediyor ama vazgeçemiyor ”

“Benim sonum yok!”

“Kumardan vazgeçmem imkansız. Aileme vereceğim cevap olmadığından Türkiye’ye de gidemiyorum. Benim sonum yok. Bizde aşiret de var. Bizimkiler kumar oynadığımı öğrenirse, benim sonum belli. Benim sonum ölümdür yani bu kadar basit. İşin içinden çıkamıyorum dolayısıyla, psikolojik olarak böyle düşünüyorum.”

“Şuanda kaybettiklerim hariç, 200-250 milyon borcum var. Çıkış yolu olarak yine bet ofisleri görüyorum. Yapacak hiçbir şeyim yok. 15-20 gün önce, 35 bin TL para kazandım.  10 gün boyunca günlük 6 bin lira para kazandım. Ancak parayı alıp kaçamıyorum. Aldığım parayı ertesi günü sabah yine kaybediyorum. Bir buçuk ayda 250 Bin TL para kaybettim.”

“Bet ofislerin kapanması lazım!”

“Benim ailemin maddi durumu yine iyi. Ailesi kendisine ayda 400 TL para gönderen birçok arkadaşım var. Ev kirası ile bir aylık geçimi için ailesinin gönderdiği parayı, bir günde kaybeden arkadaşlarım var. Dolayısıyla bet ofislerin acilen kapanması lazım. Bu ülkeden nefret ediyorum. Yalnız ben değil, diğer arkadaşlarım da öyle.

“250 bin liralık kredi kartlarımı doldurdum”

“Bir gelirin olmadan kişiye kredi kartı vermez ancak benim şuanda babamın kredi kartları ile birlikte toplam 16 tane kredi kartım var. 250 bin liralık kredi kartım vardı. Şimdi hepsinin limiti dolu. Öğrenciler arasında maddi durumu en iyi olan birisi olarak arkadaşlarımla villada kaldığım zamanlar oldu ama gün oldu eve dönerken, cebimde bir makarna veya bir sigara parası olmadı.”

A.K: Lefke’nin böyle bir yer olduğunu bilmiyordum

Gemikonağı’nda faaliyet gösteren bet ofislere bağımlı hale gelen ve büyük meblağlarda para kaybettikten sonra, okul borcu nedeniyle diplomasını alamadığından mezun olamayan 28 yaşındaki bir başka öğrenci de gazetemize çok ilginç itiraflarda bulundu. İsminin baş harfleri A. K. olan 28 yaşındaki öğrenci, Detay’a şunları anlattı:

“Burada 6’ncı yılım bitti. 14 yaşından beri kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Kıbrıs’a gelirken Türkiye’de çalışıp biriktirdiğim yüklü miktarda bir parayla geldim. Kıbrıs’a 2008 yılında hem çalışıp hem okumak için geldim. Ancak ben Lefke’nin böyle bir yer olduğunu bilmiyordum.”

“Lefke bölgesinde, bir sinema dahi yok. Bölge bana göre mahrumiyet bölgesi, adeta bir köy durumunda. Yapılacak hiçbir şey yok. Hayat pahalı olduğu için para kazanmak için bet ofislere alışanlar da var. Lefke bölgesinde, gençlik yıllarımızda yapılabilecek hiçbir şeyin olmaması, iş imkanlarının elverişli olmaması ve insanların çaresizliğinden ötürü, kendimizi bu yerlerde bulduk. Öğrencilerin yüzde 70’den fazlası bet ofis bağımlısı oldu.”

“Kumar uyuşturucu gibi…”

“Bugüne kadar 6 yılda 100 bin liraya yakın para yedim. En son okul paramı yedim. Şimdi ise, 10 Bin TL kadar bir borcum var. Borcu çıkarmak için mecburen kumar oynamam gerekiyordu. Çünkü çalışarak ödenebilecek bir miktar değildi. Tabi bu zihniyet yalnız bende değil, herkes böyle düşünüyor. Yani çivi çiviyi söker hesabıdır. Ancak hiç kimse kumardan para kazanamaz, dolayısıyla işler daha da kötüye gitti. Aksine kazanmak daha da kötüdür. Bana göre en büyük dezavantaj kumarda para kazanmaktır. Kumarda para kazandığın zaman daha çok iştaha gelirsin. Bu kez, bir köpeğe 20-30 TL atarken, artık ondan zevk almazsın. Çünkü küçük para gibi gelir, uyuşturucu gibi bir şey, lanetlenmiş gibi bir şey yani, bağlandıktan sonra kurtulamıyorsun. Kumardan kurtulan adam ben daha tanımıyorum.”

“Okul paramı yedim mezun olamıyorum”

“Okul parasını yedim, daha sonra zararın neresinden dönersem kardır diye düşündüm ve çalışmaya başladım. Burada günlük masrafım; 30-40 TL, gündeliğim ise; 70 TL idi. Bu para benim borçlarımı kapatacak bir para değildir. Okul borçlarımı ve kredi kartlarımı ödemem bu şekilde mümkün değildi. Bir yıldır okulu bitirdim ancak diplomamı alamıyorum çünkü okula borcum var.”

“Çaresizce yine kumarı çıkış olarak görüyoruz”

“Ayda 1 500 TL’ye çalışarak kaybettiğim bu parayı çıkaramam. Bu borçları nasıl kapatacağımı aslında biliyorum. Beynimin yüzde 50’si bu borcumu kapatmak için gerekli parayı, halen kumardan kazanacağımı düşünüyor. Bundan bir yıl önce sorulsaydı, yüzde yüz derdim. 50 milyar ile 100 milyar arası bir borçtan bahsediyoruz, bu da bir işe girip günde 50-60 lira gündelikle kapatılabilecek bir rakam değildir. Tabi kumardan gelen para tekrar kumara gider bunu da biliyorum. Yalnızca o gün egonu tatmin eder o kadar. Günlerimiz ise, mevcut sorunlarımızı hiç düşünmeden, sorgulamadan geçip gidiyor. Öğrenci arkadaşlarımız da bizim gibi kumarı çıkış noktası olarak görüyor. Kimisi okulunu bitiremiyor. Kimisi hayattan bıkıyor, kimisinde psikolojik sorunları baş gösteriyor, kimisi de ailesiyle sorunlar ve tartışmalar yaşamaya başlıyor.

“Gelecek öğrenciler kurtulsun”

“Biz yaşadık, çektik. Bizden sonraki öğrencilerin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını istemiyorum. Bizim gibi, muhtaçlık durumunu, psikolojik bunalımı ve çıkmazı yaşamasınlar. Bizim yaşadığımız hayatı yaşamaması için, belki yaş sınırı ya da öğrencilere yasak getirilirse belki bizden sonraki öğrenciler kurtulur. Sonuçta okumak için geliyoruz, ailemiz okumamız için bizi buraya gönderiyor. Bet ofislerin kapatılması lazım. En azından bet ofislere yaş sınırı getirilmesi lazım. Öğrenci yaş ortalamasının üzerine bir yaş sınırını getirilmelidir. Veya öğrencilerin girememesi için yasak getirilmesi de çok faydalı olacaktır.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA