24 Nisan 2024
  • Lefkoşa18°C
  • Mağusa16°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele16°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara18°C

BELEDİYELERİN KARNESİ AÇIKLANDI

Belediyelerin karnesi açıklandı

12 Mayıs 2014 Pazartesi 15:29

Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) “Yerel Yönetimler Araştırması 2014” sonuçları açıklandı. Arabahmet Kültür Evi’nde sonuçların açıklanmasından önce bir konuşma yapan Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Yrd. Doç Dr. Asım Vehbi,  yapılan anketin GAE’nin ikinci büyük anketi olduğunu söyleyerek, Haziran’da gerçekleşecek yerel seçimler öncesi halkın hangi hizmetlere önem verdiğinin, görüş ve beklentilerinin ankete yansıdığını söyledi.

GAÜ öğrencilerinin de katkıda bulunduğu 34 anketörle yapılan ankette 801 kişiyle birebir görüşüldüğünü söyleyen Vehbi, 1 - 9 Mart tarihleri arası kırsal kesimde 295, kentlerde 396 haneye ulaşıldığını kaydetti.

KKTC’yi ve halkı ilgilendiren araştırma ve basın toplantılarının devam edeceğini ifade eden Vehbi, yerel yönetimler konusunda bir de siyasi anket yapıp, hangi parti ve adaylara oy verileceğinin de ayrı bir araştırmayla ortaya çıkarılacağını söyledi.

Vehbi’nin konuşmasının ardından Hasan Erçakıca ve Ercan Vechi araştırma sonuçlarını aktardı. Erçakıcı, anketle halkın yerel yönetimlerden beklentisi, tatmin derecesi ve bakış açısının araştırıldığını, belediyelerin, GAE’nin kurulduğu ilk günlerden beri ilgi alanında olduğunu açıkladı.

Belediyelerin yanlış yönetildiğine inanılıyor

KKTC sınırları dahilinde bulunan tüm yerleşim yerlerindeki hanelerde yapılan anket sonuçlarına göre, ankete katılanların %49’u belediyelerin gelir kaynaklarının yeterli olduğuna, %32’si yeterli olmadığına inanıyor. Belediye gelirlerinin doğru kullanıldığına inananların oranı %22, yanlış kullanıldığına inananların oranı %60. Ankete katılanların %49’u hükümetlerin, belediye yönetimini görevden alma yetkisine sahip olması gerektiğini, %33’ü ise hükümetin böyle bir yetkiye sahip olmaması gerektiği görüşünde.Belediyelerin gereksiz istihdam yaptığına inananların oranı %48, istihdamların gereksiz olmadığını savunanların oranı %26 olarak açıklandı. “Köylerin belediyelere bağlanması yararlı oldu mu?” sorusuna % 47 evet,  % 27 hayır cevabı verildi. Sunulan hizmetin fiyatından “hiç memnun olmayanlar” % 33.2, “çok memnunum” diyenler % 5.9.

Vatandaş büyük belediyelerden memnun değil

Oranlara bakıldığında “Devlet çalışanları” en memnuniyetsiz kesim olarak dikkat çekerken, yaşa göre “50-59 Yaş Arası” kesim, eğitim durumuna göre “Hiçbir okul bitirmeyenler” ve aylık gelire göre de “4000 TL ve üzeri maaş alanlar” en memnuniyetsiz kesimler olarak göze çarpıyor

.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA