BEBEK BESLENMESİ
Gaye TAŞKENTLİ
27 Ağustos 2015 Perşembe 08:30
Beslenme her dönemde önem taşır. Büyümenin en hızlı olduğu bebeklik döneminde de bebeğe uygun besinlerin verilmesinin önemi büyüktür. Bebek için en uygun besin anne sütüdür. Anne, doğumdan sonra en kısa sürede bebeği emzirmeye başlamalıdır. İlk 6 ay bebeğe sadece yeterli miktarda anne sütü verilmelidir. Bebek ilk 20 günde 500 gram, 6 aya kadar ortalama 800 gram ağırlık kazanıyorsa anne sütünü yeterli alıyor demektir. 6 aydan sonra ise uygun ek besinlere başlanmalıdır. Eğer ilk altı ay anne sütü yeterli olmazsa, doktor ve diyetisyen takibinde ayına uygun beslenme ile anne sütü desteklenmelidir. Emzirilen bebeğin ek besinlerle alacağı günlük öğün sayısı, 6-8 aylar için 2-3 kez, 9-24 aylar arasında 3-4 kez olmalıdır. Anne sütü alamıyorsa 6-12. aylar arasında 6-8 kez beslenmelidir. Anne sütüne tamamlayıcı besinler ile birlikte 2 yaşına kadar devam edilebilir. Yeterli anne sütü alan bebekler hastalıklara daha az yakalanırlar ve şişman olma riski daha düşüktür. Aylara göre uygun ek besinler:
- ay: Yoğurt, meyve suyu (elma, şeftali suyu), sebze suyu, pekmez, pirinç unu, yayla çorbası, 1/8 oranında yumurta sarısı, inek sütü ya da devam maması
- ay: Pirinç, tam yumurta sarısı, et, bitkisel yağlar, sebze püresi ya da sebze çorbası
- ay: İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli), tam yumurta, pastörize peynir, tahıl-kuru baklagil ezmeleri
- ay: Evde pişen tüm yemekler
0-1 yaş döneminde çay, bal, bakla, şekerli, tuzlu ve baharatlı besinler bebeğe verilmemelidir. Şekerli besinler, anne sütünün bırakılmasına, ek besinlere geçişte zorluklar yaşanmasına ve sürekli şekerli besinlere istek göstermesine neden olabilir. Ek besinlere erken başlanması, anne sütünün azalmasına ve bebeğin savunmasız vücuduna mikroorganizmaların girmesine neden olur. Ayrıca bebekte fazla kilo alımı gözlenebilir. Ek besinlere geç başlanması ise besin öğelerinin yetersiz alınmasına ve bebeğin büyümesinin duraksamasına sebep olur. Bunun yanında bebeğin çiğneme refleksinin gelişimi gecikir ve ileriki dönemlerde katı besinleri reddetmesine neden olabilir. Aynı gün içinde birden fazla ek besin denenmemelidir. Eğer bebek yemek istemiyorsa sabırlı olmalı ve reddedilen besin birkaç gün beklenip, tekrar verilmelidir. Bebeği ek besine zorlama, o besine karşı isteksizlik göstermesine neden olabilir. Fazla besin tüketimine neden olabileceği için biberon yerine kaşık ve bardak kullanılmalıdır. Sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmesi için bebeğin beslenmesine özen gösterilmelidir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.