BAYAR: “40 YILI AŞKIN BİR SÜREDİR KIBRIS'TA İKİ İDARE VE İKİ DEVLET VAR”
Bayar, iç sorunların birlik ve beraberlik içinde çözülmesi, devletin derlenip toparlanması gerektiğini vurguladı.

23 Kasım 2018 Cuma 13:55
TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Celal Bayar, 40 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs adasında iki idare ve iki devlet olduğunu vurgulayarak, “Çözüm olmazsa öldük bittik diyenler kırk yılı nasıl geçirdiler ve ölmediler? Ölmek değil yaşamak hakkımızdır” dedi.
Bayar, iç sorunların birlik ve beraberlik içinde çözülmesi, devletin derlenip toparlanması gerektiğini vurguladı.
Celal Bayar yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silah ve katliamlarla gasp eden Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, “Amacımız doğal gazı gasp etmek değil” dediğine işaret ederek, Rum ve Yunan tarafının sahte federasyon kisvesi altında, tüm Ada’yı Girit örneği, Yunanistan’a bağlamak; Enosis yolunda ilerlemek arzusunda olduğunu savundu.
Açıklamasında, “2005 yılında Simitis ‘AB üyeliği ile Enosis’i gerçekleştirdik’ demişti” ifadelerini kullanan Bayar, şöyle devam etti:
“Bir taraftan federasyon ve Birleşik Kıbrıs derken diğer taraftan Rum aşırı derecede silahlanıyor ve EOKA’cıların büstlerini dikmeye devam ediyorlar. Geçenlerde Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulas bir EOKA’cının büstünün açılış töreninde ‘Eokacılar hepimiz için örnek teşkil ediyor’ diyor ve Rum gençlerinin bu kahramanlara borçlarını ödemesi için, Kıbrıs’ın birleştirilmesi ve egemenliğinin sağlanması için savaşmaları gerektiğini öğütlemiş ve Kıbrıs’ta çözümün Konfederasyon değil federal birlik olması gerektiğini söylemiştir.”
EOKA’nın 1952 yılında kurulduğunu anımsatan Bayar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“1 Nisan 1955’de silahlı eylem ve terör estirmeye başladı. Önce İngilizler ve kendi soydaşları sonra da Türklere yöneldi. Hedef Enosis idi. En büyük engel Türklerdi. Türk halkı da boş durmadı karşı savunmaya geçti. TMT çok sonra 1 Ağustos 1958’de kuruldu. Bir denge kurulmaya çalışıldı. 16 Ağustos 1960’da Ortaklık Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. Yarım asır önce Rumlarla bir nevi federasyon denedik. Rum tarafı Enosis uğruna o cumhuriyeti yaşatmak istemedi. Türklerin Anayasal haklarını ortadan kaldırmak istedi. 21 Aralık 1963 Kanlı Noel ile Katliam yapılarak Türkler dışlandı ve Kıbrıs Cumhuriyeti silah zoru ile gasp edildi. Yıkıldı. Kıbrıs Türk halkı TMT’nin önderliğinde, her türlü yokluk içinde direnişini sürdürdü. Kendi yönetim kurumlarını oluşturdu.”
Rum ve Yunan tarafının son darbeyi vurmak ve Enosis’i gerçekleştirmek için 15 Temmuz 1974’de darbe yaptığını ve “Kıbrıs Helen Cumhuriyeti”ni ilan ettiğini hatırlatan Bayar, kanlı darbede en az 2 bin Rum’un hayatını kaybettiğini kaydetti.
20 TEMMUZ 1974 MUTLU BARIŞ HAREKATI İLE ENOSİS DURDURULDU
20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı ile Enosis’in durdurulduğunu ifade eden Bayar, “Dengeler değişti, Türk halkı özgürlüğüne kavuştu. 1975’de Otonom yönetiminden K.T.Federe Devletine ve Nüfus Mübadele Antlaşması ile Türkler Kuzey’de Rumlar Güney’de iki kesim ve iki yönetim oluştu. Gerçekler dikkate alınmadığı ve haçlı zihniyeti devam ettiği için 15 Kasım 1983’de KKTC ilan edilerek nokta kondu. Yine de nihai anlaşma ve federasyon için açık kapı bırakıldı. 2004 Annan Planı ve referandum da sonuç getirmedi. BM’nin milyonları boşa gitti. Sn. Talat’ın tek devlet, tek egemenlik tek vatandaşlık tavizi de sonuç getirmedi. Sn. Akıncı çok daha ileri gitti. Rum tarafının “Kıbrıs sorunu 1974’de başladı” yalanını kabul etti” dedi.
Türk halkının 11 yıllık acı ve kayıplarının masaya getirilmediğini belirten Bayar, Ortega Raporu’nun en güçlü tarihi belge olduğunu vurgulayan Celal Bayar, Akritas Planı’ndan hiç söz etmediğini, nüfus, mülkiyet, toprak konularında tavizler verdiğini, en önemlisi Anavatan’ın garantörlük hakkını sulandırmanın kabul edildiğini, her şey görüşüldüğü ve her şey anlaşıldığı halde netice alınamadığını vurguladı.
Bayar şöyle devam etti:
“Kıbrıs Türk halkı olarak artık anlamalıyız. Rum bu Ada benimdir, ben idare edeceğim, Helen Adası’dır diyor ve bizi azınlık olarak görüyor. Federasyon acı reçetedir. Ancak Türkiye’yi , Türk askerini ve de yerleşikleri Ada’dan atmak ve Garantörlüğü sonlandırmak için bunu kabul etmek zorundayız. Sonra 1963’de olduğu gibi istediğimizi yaparız diyor. Son hedef Kıbrıs Türk’ünü Anavatan’dan koparmaktır. Bunu açıkça söylediler. Göbek bağımızı koparacaklarmış. Dikkat edelim oynanan oyunu görelim. Oyuna gelmeyelim.
Anastasiadis: Rumların beklentisini karşılamayan bir anlaşmayı imzalamam diyor. Tek çıkar yol; iki devlet temelinde çözümdür. Gerçek olan da 40 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs Adası’nda iki idare ve iki Devlet vardır. Çözüm olmazsa öldük bittik diyenler kırk yıl nasıl geçirdiler ve ölmediler!!! Ölmek değil yaşamak hakkımızdır. Ancak iç sorunlarımızı birlik ve beraberlik içinde çözmeliyiz, Devletimizi derleyip toparlamalıyız.”
Bayar, KKTC’nin 35. yaşını tamamladığını ve el birliği ile çalışarak O’nun yaşatılması gerektiğini, vatandaşların mutlu edilmesi gerektiğini kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhürman Limasol’da konuştu: Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırızCTP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman, Limasol'da yangın bölgesinden yaptığı açıklamada, "Şimdi dayanışma zamanıdır, yardıma hazırız" dedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 19:22KIBRIS
“Biz tabuları yıkmıştık, güney yönetimi de bunu başarmalı”Akıncı, insanlığın kendi eliyle bozduğu doğa dengesinin olumsuz sonuçlarıyla her geçen gün daha çok yüzleşmeye başladığını belirterek, dünyanın bir çok yerinde büyük yangınlar ve sel felaketlerinin daha sık yaşanır olduğunu söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:16GÜNEY KIBRIS
Dışarda çalışma yasağına uymayanlar için “Alo 102” ihbar hattı devredeÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ihbar hattının devrede olduğunu vurgulayarak 24-27 Temmuz tarihleri, 12.00–16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yasağına uymayanların Bakanlığa bildirilmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 18:06KIBRIS
Aykut’un Tahliye Talebine Karar 28 Temmuz’da AçıklanacakLefkoşa Ceza Mahkemesi Başkanı Christiana Parpota, İsrailli iş insanı Shimon Aykut’un sağlık gerekçesiyle yaptığı tahliye başvurusuna ilişkin kararını 28 Temmuz Pazartesi günü açıklayacak.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:51KIBRIS
CTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyorCTP Heyeti Limasol'da yangın bölgesine gidiyor24 Temmuz 2025 Perşembe 17:42GÜNEY KIBRIS
Hoşkara: DAÜ akademik açıdan iyi, mali ve ekonomik olarak durum kötüHoşkara, yükseköğretimin uzun bir süredir krizin eşiğinde olduğunu ileri sürerek, yükseköğretim alanında yapılması gerekenler hatırlattı ve Başbakan Ünal Üstel ile hükümetten DAÜ’deki olumsuz gelişmelere müdahale etmesini istedi.24 Temmuz 2025 Perşembe 17:20DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
KKTC’de Orman Yangını Riski Kritik Seviyede: Yetkililer Vatandaşları UyarıyorSon günlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde aşırı sıcak hava dalgası ve düşük nem oranları nedeniyle orman yangını riski kritik seviyelere ulaştı.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:43KIBRIS
Akdeniz'de birçok ülke, yangın riskinde "çok aşırı" seviyedeAkdeniz'e kıyısı olan ülkeler başta olmak üzere Avrupa genelinde hava sıcaklıkları çok yüksek seviyede etkisini sürdürürken, birçok ülke devam eden orman yangınları ve riskleriyle mücadele ediyor.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:14KIBRIS
Trafik Kazalarını Önleme Derneği, kamera cezalarının dağıtılmamasının sürati ve ölümleri artırdığını belirttiTrafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı, sabit görüntülü radar (kamera) sisteminin çalıştırılmaması ve cezaların dağıtılmamasının trafik kazalarının artmasına yol açtığını söyledi.24 Temmuz 2025 Perşembe 16:13KIBRIS
Park Halindeki Araçtan Yüklü Miktarda Nakit ÇalındıLefkoşa’da gerçekleşen hırsızlık olayında bir aracın içerisinden toplamda 1300 Sterlin, 400 Amerikan doları ve 15.000 TL çalındı. Olayla ilgili yürütülen polis soruşturmasında, F.K. (E-30) isimli şahıs zanlı olarak tutuklandı.24 Temmuz 2025 Perşembe 15:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs