BAŞSAVCILIK BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLÜYOR
Cumhuriyet Meclisi’nde bugün ilk olarak 16 milyon 263 bin TL öngörülen Hukuk Dairesi'nin (Başsavcılık) 2019 bütçesi ele alındı.

13 Aralık 2018 Perşembe 14:30
Cumhuriyet Meclisi’nde bugün ilk olarak 16 milyon 263 bin TL öngörülen Hukuk Dairesi'nin (Başsavcılık) 2019 bütçesi ele alındı.
Bu bölümde ilk sözü UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu aldı.
Hasipoğlu konuşmasına, dün bu göreve seçilen Behiç Öztürk’e Başsavcılık görevinde başarılar dileyerek başladı.
Hukuk Dairesi’nin yerine getirdiği görevin önemine işaret eden Hasipoğlu, bu anlamda daireye gereken desteğin verilmesi gerektiğini anlattı. Hasipoğlu, en az 15 yeni savcıya ve odaların iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Zaman zaman Adalet Bakanlığı kurulması tartışmaları olduğunu söyleyen Hasipoğlu böyle bir adım atılmasına kesinlikle karşı olduklarını ifade etti.
Dokunulmazlıkların kaldırılması konusuna da değinen Hasipoğlu, bu konuda kuvvetler ayrımına özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu gibi konularda önce araştırma komisyonu kurulup araştırma yapılması gerektiğini dile getiren Hasipoğlu, bu raporun sonucuna göre ileriki adımların atılabileceğini anlattı.
ARIKLI
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da Başsavcılık seçiminin nihayetlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Başsavcılık makamının son derece önemli olduğunun altını çizen Arıklı, bu makama gereken önemin gösterilmesi gerektiğini kaydetti.
Sonuçlandırılmamış yolsuzluk dosyalarına işaret eden Arıklı, hükümetin “yolsuzlukları soruşturacağız” diyerek göreve geldiğini ancak bürokratik süreçteki sorunların buna engel olduğunu anlattı.
Yeni Başsavcı’nın bu konulara eğilmesini dileyen Arıklı, yetersiz savcı sayısı nedeniyle de çok sayıda davanın ertelenmek durumunda kaldığını söyledi.
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, Başsavcılığın siyasi tartışmalara konu olmaması gerektiğini dile getirerek yeni Başsavcı ile birlikte makam üzerindeki soru işaretlerinin ortadan kalkmasını diledi.
ÇAVUŞOĞLU
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, ülkede adaleti sağlayacak makamın yargı olduğuna dikkat çekerek Başsavcılık bütçesinin onaylanmasında sorun çıkmaması ancak, bir yerde sorun varsa da konuşulması gerektiğini söyledi.
Çavuşoğlu, yeni göreve gelen Başsavcı Öztürk’e görevinde başarılar dileyerek, savcıların sorunlarının çözümlenebilmesi için hükümetin üzerine düşen görevi yapması gerektiğinin altını çizdi.
Başsavcıların görevlerini tam anlamıyla yerine getirebilmeleri için öncelikle baskı altında tutulmamaları gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, sağlıklı çalışma koşullarının da oluşturulmasının farz olduğunu belirtti.
Çavuşoğlu, bir çok dosyanın başsavcılıkta beklediğini ancak bunuda herhangi bir art niyet aramadıklarını da ifade ederek, bu duruma hem yetersiz savcı sayısı hem de yasalardaki eksikliklerin neden olabileceğini anlattı.
Nazım Çavuşoğlu, bazı konuşmaların neden ihbar kabul edilmediğini de sordu.
ÖZTÜRK
UBP Milletvekili Yasemi Öztürk de, Başsavcılığın bağımsızlığının önemine işaret etti. 5 yıllık fiili hizmetin savcılık görevi için yeterli olduğunu kaydeden Öztürk, yazılı ve sözlü sınav olmaksızın savcı olunabileceğini söyledi.
Savcılık için yeterli olup olmadığını belirlemek için en azından sözlü bir sınav yapılması gerektiğini dile getiren Öztürk, 5 yıllık fiili hizmeti bile olmayan kişilerin savcılık pozisyonuna getirildiğini kaydetti.
Savcılara mevkilerine uygun bir maaş verilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, öte yandan bu kişilere fazla mesai bile ödenmediğini söyledi.
Yasemi Öztürk, Meclis hukukçularından bu konuyla ilgili bir çalışma yapılmasını istediğini belirtti.
TATAR
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar da konuşmasına, Behiç Öztürk’e Başsavcılık görevinde başarılar dileyerek başladı.
Tatar, Basşavcılığın daha donanımlı hale gelmesi için gerekli bütçenin sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Pek çok konuda sık sık Başsavcılığın görüşlerine başvurulduğuna işaret eden Tatar, bu noktada Başsavcılığın büyük önem taşıdığını vurguladı.
UBP Genel Başkanı Tatar, önemli ve yoruma bağlı durumlarda görüş vermenin bir savcıya bırakılmaması gerektiğini dile getirdi.
Ersin Tatar buna, bir savcının “sözleşmeli personel için yüksek lisans gerekip gerekmediği konusunda” idarenin karar verebileceği yönündeki görüşünü örnek gösterdi.
ÖZDENEFE
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe de, Behiç Öztürk’e Başsavcılık görevinde başarılar diledi.
Meclis çalışmaları sırasında Savcılık görüşü almak konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Özdenefe, bunun, ilerisi için büyük sıkıntılara neden olabileceğini kaydetti.
Hukuk Dairesi çalışmalarında şeffaflığa ve standartların belirlenmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Özdenefe, benzer davalarda farklı uygulamalar olduğunu ve bunun hem avukatlar hem yurttaşlar nezdinde “farklı vatandaşlara ya da farklı avukatlara farklı uygulama mı yapılıyor” sorusu yarattığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merit Royal Diamond’da Gökhan tepe ile nostalji rüzgârı estiZamansız şarkıları ile Türk pop müziğine damga vuran Gökhan Tepe, geçtiğimiz Cumartesi, Merit Royal Diamond sahnesinde hafızalardan silinmeyecek bir konser verdi.27 Temmuz 2025 Pazar 18:18YAŞAM
Anayasal haklar ihlal ediliyorTüketici Örgütleri Konfederasyonu’ndan plaj ücreti tepkisi: Anayasal haklar ihlal ediliyor27 Temmuz 2025 Pazar 17:15KIBRIS
İskele'de 5 Kıbrıslı Rum’un tutuklanması konusu Rum basınında5 Kıbrıslı Rum’un KKTC’deki tutuklanması, Güney Kıbrıs kamuoyunda giderek yer bulmaya başladı.27 Temmuz 2025 Pazar 16:48KIBRIS
Dev operasyon: Tarkan Kızıltuğ operasyonu bizzat yönetti, 80 polis görev aldıDev operasyon: Tarkan Kızıltuğ operasyonu bizzat yönetti, 80 polis görev aldı27 Temmuz 2025 Pazar 16:39KIBRIS
5 ilçede eş zamanlı trafik denetimi: 122 araç trafikten men edildi!Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele’de 26-27 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilen asayiş ve trafik denetimlerinde 5 bin 251 araç kontrol edilirken, 917 sürücü hakkında işlem yapıldı, 122 araç trafikten men edildi ve 5 kişi tutuklandı.27 Temmuz 2025 Pazar 16:38KIBRIS
Üç trafik kazası… Sürücülerden dördü alkollüÜlkenin farklı bölgelerinde meydana gelen ve polis kayıtlarına geçen son üç kazada yaralanan olmazken, sürücülerin dördü alkollü çıktı.27 Temmuz 2025 Pazar 16:37KIBRIS
Şampiyon Gençler Birliği'ne Arnavutluk ve Kosova’dan Davet Var!2024–2025 KKTC Kadınlar Basketbol Ligi’ni zirvede tamamlayan Larnaka Gençler Birliği Spor Kulübü, bu kez gözünü uluslararası alana çevirdi27 Temmuz 2025 Pazar 11:42BASKETBOL
Kaplıca’da karavan hırsızlığı zanlısı tutuklandıKaplıca Köyü’nün kuzeyindeki sahil bölgesinde 3-19 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen karavan hırsızlığıyla ilgili yürütülen soruşturmada, zanlı görülen Ç.O’nun (E-46) karavanı kullanımındaki araçla çekerek çaldığı belirlendi.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:42KIBRIS
İsrail askeri, yemekleri toprağa gömmüşİsrail askerleri, 83 çocuğun açlıktan öldüğü Gazze'ye gitmeye çalışan binden fazla fazla yardım tırındaki gıda, içme suyu ve tıbbi malzemeyi imha ettiklerini itiraf etti.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:39ASYA
Ülke genelindeki trafik denetimlerinde 318 araç sürücüsü rapor edildiTrafik ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimleri sonucunda, 2 bin 93 araç sürücüsü kontrol edildi ve çeşitli trafik suçlarından toplam 318 sürücü hakkında yasal işlem başlatıldı.26 Temmuz 2025 Cumartesi 18:30KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs