28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

“BAŞKA MUSTAFALAR OLMASIN!”

“Başka Mustafalar olmasın!”

03 Haziran 2014 Salı 13:41

  • Mustafa Diker olayının tetiklediği çocuk ihmali ve istismarını en aza indirmek için hazırlanan “Dur! O daha çocuk” projesine start verildi.
  • Çocuk ihmali ve istismarını en aza indirmek için “Dur! O daha çocuk” projesi hazırlandı. Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, Mustafa Diker olayının bu çalışmayı tetiklediğini söyledi. Eğitimcilerin, Sosyal Hizmetler’e en fazla ihbarda bulunan ve çocukla en yakın ve en uzun süreli meslek grubu olduğunu belirten Başel, son 5 yılda 200’ün üzerinde ihbarın yüzde 80’inin öğretmenlerden geldiğine dikkati çekti.
  • Mustafa Diker’in ülkede bir ikon haline getirilmesi gerektiğini işaret eden Başel, “Başka Mustafa’lar olmaması için bir Sosyal Hizmet Uzmanı olarak bu projeyi Mustafa Diker’e ithaf ediyorum” dedi. 

Rana SARRO

Çocuk ihmali ve istismarını en aza indirmek için “Dur! O daha çocuk” projesi hazırlandı. Bu proje kapsamında Haziran ayı boyunca öğretmenlere, ardından da okulların açılmasıyla velilere ve öğrencilere eğitim programı uygulayacaklarını ifade eden Arabacıoğlu, amaçlarının çocukların başına gelebilecek olayların tedbirini önceden alabilmek olduğunu söyledi.

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel de, Nisan 2013 tarihinde ülkede infial yaratan Mustafa Diker olayının bu çalışmayı tetiklediğini belirtti.

Eğitimcilerin, Sosyal Hizmetler’e en fazla ihbarda bulunan ve çocukla en yakın ve en uzun süreli meslek grubu olduğunu işaret eden Başel, son 5 yılda 200’ün üzerinde ihbarın yüzde 80’inin öğretmenlerden geldiğine dikkati çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile bir GSM şirketinin, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü dolayısıyla birlikte gerçekleştirecekleri proje dün tanıtıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu ve Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel birer konuşma yaptı.

Arabacıoğlu: Çocukların başına gelebilecek olayların tedbirini almak

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, 1 Haziran Dünya Çocuk Günü dolayısıyla bir dizi şölen düzenlendiğini belirterek, bakanlık olarak farklı bir etkinlik gerçekleştirmek için çocuk ihmali ve istismarını en aza indirmek için “o daha çocuk” isimli eğitim programı hazırladıklarını anlattı.

Bu proje kapsamında Haziran ayı boyunca öğretmenlere, ardından da okulların açılmasıyla velilere ve öğrencilere eğitim programı uygulayacaklarını ifade eden Arabacıoğlu, amaçlarının çocukların başına gelebilecek olayların tedbirini önceden alabilmek olduğunu söyledi.

Başel: 5 yılda 200 ihbarın % 80’i öğretmenlerden geldi

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel ise, özellikle çocukların devletin bir kademesinde yurttaş olarak kabul edilmesinin çok önemli bir adım olduğuna işaret ederek, “Onları koruyabilmek, risklerin önüne geçebilmek için yapılacak bir eğitim seferliğine giriştik” dedi. Başel, ilk olarak sosyal hizmetlere en fazla ihbarda bulunan eğitimcileri bilgilendireceklerini söyledi.

Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, Nisan 2013 tarihinde ülkede infial yaratan ve öğretmenlerin yetkili mercilere ihbarda bulunmadığı Mustafa Diker olayının bu çalışmayı tetiklediğini belirtti.

Çocuk ihmali ve istismarını en aza indirmek için hazırlanan “Dur! O daha çocuk” projesinin, üç parça olarak uygulanacağını anlatan Başel, projeye eğitimciler ayağından başlamayı tercih ettiklerini söyledi.

Çocukla en yakın ve en uzun süreli meslek grubu olan eğitimcilerin, sosyal hizmetlere en fazla ihbarda bulunan meslek grubu olduğunu belirten Başel, ihmal ve istismarlar ile ilgili son 5 yılda 200’ün üzerinde ihbarın yüzde 80’inin öğretmenlerden geldiğine dikkat çekti.

“Bu projeyi Mustafa Diker’e ithaf ediyorum”

Okullarda, vücudunda sigara sönüğü görülen, dayaktan kulağı şişmiş veya cinsel istismara uğradığından okulda sürekli ağlama krizlerine giren ya da okula aç ve ayakkabısız giden ihmal ve istismar mağduru çocuklara rastlanıldığını anlatan Başel; bu ve bunun gibi ihbarların öğretmenler tarafından yapıldığını belirtti.

Barış Başel, bu çalışma ile de öğretmenlerin birer eğitimci olarak yasal yükümlülüklerini ya da sorumluluklarını ve bilgi düzeylerini artırmalarının hedeflendiğini kaydetti.

Mustafa Diker’in ülkede bir ikon haline getirilmesi gerektiğini işaret eden Başel, “Başka Mustafa’lar olmaması için bir Sosyal Hizmet Uzmanı olarak bu projeyi Mustafa Diker’e ithaf ediyorum” dedi.

Öğretmenlere sorumlulukları öğretilecek

Öğretmenlerin ihmal ve istismar mağduru çocuklar ile karşılaştıklarında sorumluluklarının olduğu ve hangi kurumlarla nasıl iletişime geçmeleri gerektiği konusunda profesyonel eğitim alacaklarını belirten Barış Başel, çocuk davranışlarının tanımlanması konusunda, profesyonel eğitimle toplam 5 bölgede 7 eğitim gerçekleştirileceğini anlattı.

Yeni eğitim yılı olan Eylül ayında, projenin ikinci ayağı olaran hem çocuklar hem de ailelere uygulanacak program ile çocuk hakları konusunda donanımlı hale gelineceğini işaret eden Başel, “Bu projenin çok faydası olacağına inanıyorum” dedi.

Başel, “Eğitim Bakanlığı olarak, çocukların ayrı bir birey ve yurttaş olduklarını farkına vararak, KKTC’de hiç görülmemiş bir kampanyanın startı verildi. Bu proje için çok ciddi kaynak ve zaman ayırılmıştır. Bu nedenle aslında bunun bir toplumsal seferberlik olması gerekiyor” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA