25 Nisan 2024
  • Lefkoşa34°C
  • Mağusa32°C
  • Girne29°C
  • Güzelyurt35°C
  • İskele32°C
  • İstanbul24°C
  • Ankara24°C

BASIN MENSUBU ŞİDDETE MARUZ KALDI

Basın mensubu şiddete maruz kaldı

09 Şubat 2016 Salı 09:55

KULÜP BAŞKANINA YAKIŞMAYAN BİR DAVRANIŞ

Değirmenlik Sadık Cemil Stadı’nda Değirmenlik ile Çetinkaya arasında oynanan K-PET Süper Lig karşılaşmasını görüntülemek için statta bulunan kameraman Çağlar Dönmez görevini yapmaya çalışırken Değirmenlik Kulübü Başkanı Emirali Öztüccar tarafından engellenerek şiddete maruz kaldı

Basına yönelik şiddet olaylarına bir yenisi daha eklendi. Değirmenlik Sadık Cemil Stadı’nda Değirmenlik ile Çetinkaya arasında oynanan K-PET Süper Lig karşılaşmasını görüntülemek için statta bulunan kameraman Çağlar Dönmez görevini yapmaya çalışırken Değirmenlik Kulübü Başkanı Emirali Öztüccar tarafından şiddete maruz kaldı. Yaşanan olayı Detay Gazetesi’ne aktaran Çağlar Dönmez, kendisinin de hatalı olduğunu kabul ederek özür dilediğini ve karşı taraftan da özür beklediğini dile getirdi. Konu ile ilgili olarak Basın-Sen Başkanı Canan Onurer ve Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Başkanı Bülent Kılıçoğlu’da Detay Gazetesi ile görüşlerini paylaştılar.

BAŞINDAN GEÇEN OLAYI DETAY GAZETESİ’NE ANLATTI

Başından geçen olayı Detay Gazetesi’ne anlatan kameraman Çağlar Dönmez, maçın son anlarında tribünlerde çıkan kavgayı görüntülerken Değirmenlik Kulübü Başkanı Emirali Öztüccar tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi. Çağlar, yaşanan olayların ardından kendisine müdahale eden kişinin Değirmenlik Kulübü Başkanı olduğunu öğrendiğini de belirtti. Maçı BRT adına İrfan Gelengül Prodüksiyon’un personeli olarak görüntülediğini belirten Çağlar Dönmez yaşanan olayı şu şekilde aktardı: “Değirmenlik taraftarları bağrışmalarla Çetinkaya taraftarlarının bulunduğu bölüme doğru yöneldiler. Ben de görevimi yerine getirmek için saha dışında yaşanan olayı görüntülemeye başladım.

Maç tamamlandığı anda bulunduğum noktadan tribünlerde yaşanan olaylardan iyi görüntü alamadığım için kamerayı alarak kavganın yaşandığı tribünlere yöneldim. Değirmenlik Başkanı Emirali Öztüccar yanıma gelip bana “çekme çekme” diyerek beni engellemeye çalıştı ben sakince abi bırak beni işimi yapayım yanıtını verdim. Tekrardan bana çekim yapmamamı söyleyen Değirmenlik Başkanı göğsümden beni itti.

Ben de refleks olarak eline vurdum. Benim elimdeki kamera bana emanettir. O cihazın başına bir şey gelse bunun zararını kim karşılayacak. Başkan’ın beni tekrardan itmesiyle ben yere düştüm ve o esnada birileri benim elimden kamerayı aldı ama ben kim olduğunu görmedim. Ben kameramın ortada olmadığını fark edince sinirlerime hakim olamadım ve Başkan Emirali Öztüccar’a yönelik ağza alınmayacak küfürler ettim. Hatalı olduğumu kabul ediyorum. Bana yakışmayan bir davranıştı fakat o an kendime hakim olamadım.

Bir kulüp başkanının olayları yatıştırmaya çalışmak yerine basın mensubunun görüntü almasını engellemesi kabul edilebilir bir davranış değil. Ben sonuçta görevimi yerine getirmeye çalışıyordum. Sahada görevli polisler yanımıza gelerek olaylara müdahale ettiler fakat orada görevli olan bir polis memuru bana “senin burada ne işin var olaylara niye bu kadar yaklaştın” şeklinde hesap sordu. Sonuçta ben en iyi şekilde görüntü almaya çalışıyordum. Olaylar sakinleştikten sonra ben kameramı aldım ve kamerada bir sorun olmadığı için oradan ayrıldım.”

BRT GÖRÜNTÜLERİ YAYINLAMADI

Stattan ayrılmasının ardından görüntüleri teslim etmek için BRT’ye gittiğini söyleyen Çağlar Dönmez, yaşanan olayı BRT’de ki görevlilere de aktardığını ve kameranın kendisi yere düşene kadar kayıtta olduğu için tüm olayların kaydedildiğini dile getirdi. “Ülkemizde yayın yapan tüm kanallara maç görüntülerini BRT sağlıyor. Ben BRT spor servisinin bu olayın üzerine gidip tüm kanallara benim yaşadığım olayı iletip görüntüleri ulaştırmasını beklerken sadece 20 saniyelik bir tribün kavgası görüntüsü paylaştılar. Benim yaşadığım olaylarla ilgili hiçbir görüntü yayınlanmadı. BRT’ye de duyarlılıkları için teşekkür ediyorum!” diyen Çağlar Dönmez, bu tarz olayların örtbas edilmesi halinde bugün kendisinin başına gelenin yarın başka bir basın mensubunun da başına gelebileceğini dile getirdi.

ca

“BEN CANLI YAYINDA ÖZÜR DİLEDİM”

Aynı zamanda Genç TV bünyesinde de çalıştığını ifade eden Çağlar Dönmez, Pazar gecesi Genç TV ekranlarında yayınlanan Spor Aktüel programında kendisine söz verildiğini ve canlı yayında yaşanan olayları anlattıktan sonra küfür ettiği için Değirmenlik Kulübü Başkanı Emirali Öztüccar’dan özür dilediğini söyledi. Değirmenlik Kulübü Başkanı’ndan da özür beklediğini söyleyen Çağlar Dönmez, mağdur olduğu halde özür dilediğini fakat bir karşılık görmediğini de söyledi.

Canan Onurer2

BASIN-SEN BAŞKANI CANAN ONURER, “BASIN-SEN OLARAK YAŞANAN OLAYI KINIYORUZ”

Konuyla ilgili olarak Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Basın-Sen Başkanı Canan Onurer, “Kameraman arkadaşımız Çağlar Dönmez’in ne kadar süredir basın sektöründe görev aldığını bilmiyorum fakat bir basın kuruluşunun görevlisi olarak o statta bulunması bizim için yeterli bir kriterdir. Özellikle dışarıda haber peşinde koşan arkadaşlarımıza yönelik bu tavırlar kabul edilemez. Bu konuda Değirmenlik Kulübü Başkanı Emirali Öztüccar’ı yaptığı yanlış davranıştan dolayı Basın-Sen adına kınıyorum.

Bir basın mensubunu görevinden alıkoymak büyük bir saygısızlıktır. Sonuçta unutmamalıdır ki basın mensupları olmazsa yaptıkları spor faaliyetlerini kamuoyu ile paylaşamazlar. Biz yaptığımız işin sorumluluğunun farkındayız ama karşılığında saygı bekliyoruz. Özellikle spor kulübü yöneticilerinin sakinliklerini koruyarak yaşanan olumsuz olayları önlemek yerine basın mensubunun görüntü almasını engellemesi çok yanlış bir tutumdur. Kamuya açık bir alanda basın mensubunun kamerasını ya da fotoğraf makinesine dokunmaya kimsenin hakkı yoktur.

Görevli polis memurlarının basın mensuplarını bu tarz olaylara karşı korumaları gerektiğini ve bunun onların bir görevi olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Kameraman arkadaşımız Çağlar Dönmez’e de yaşadığı olaydan dolayı geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği ve Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun da konuyla ilgili biran önce harekete geçerek gerekli yaptırımları uygulamasını talep ediyorum” şeklinde konuştu.

KTSYD BAŞKANI BÜLENT KILIÇOĞLU, “YAŞANAN OLAYDA HER İKİ TARAFINDA SUÇU VAR”

Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Başkanı Bülent Kılıçoğlu’da konuyla ilgili olarak Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. BRT’nin de yaşanan olayda kabahatli olduğunu dile getiren KTSYD Başkanı, “tecrübesiz elemanlara görev verip stada göndermeleri doğru değildir.

Öncelikle yaşanan kavgaların içine girerek görüntü almak yanlıştır çünkü o an da karmaşanın içerisinde biri istemeden ya da isteyerek size vurarak fiziksel zarar verebilir ya da kameranıza zarar verebilir. Bir basın mensubu olarak haksız duruma düşmemek için biri size fiziksel ya da sözlü şiddette bulunduğu zaman karşılık vermemelisiniz. Ben geçmişte futbol hakemliği yaptım. Yeri geldi sahada dayak yedik fakat elimizi kaldırmadık çünkü elinizi kaldırdığınız anda aynı oranda suçlu olursunuz.

Yaşanan olayı tabi ki doğru bulmuyorum. Değirmenlik Kulübü Başkanı Emirali Öztüccar’ın yaptığını tasvip etmiyorum fakat kendiside yaptığı açıklamalarda hatasını kabul etti. Karşılıklı fiziksel ve sözlü tartışma olduğu için iki tarafında suçu var. Değirmenlik Kulübü Başkanı Emirali Öztüccar basın mensubunun görüntü almasını engellemeye çalıştığı için suçludur fakat ne isterse olsun kameraman arkadaş soğukkanlılığını koruyup küfür etmemeliydi ki onu gönül rahatlılığıyla savunabilelim” diyen Bülent Kılıçoğlu KTSYD olarak konuyu araştırdıklarını ve bugün bir açıklama yapacaklarını sözlerine ekledi.

AHMET VAMIK

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA