29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

BASIN GÜNÜ BUGÜN KUTLANIYOR

Basın günü bugün kutlanıyor

11 Temmuz 2014 Cuma 13:16

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), 11 Temmuz Basın Günü’nü bu akşam ödül töreni ve resepsiyonla kutlayacak. Kıbrıs’ta bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına kutlanan 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla verilecek resepsiyon, birlik lokalinde saat 20.00’de başlayacak.

Protokolün de davetli olduğu gecede, mesleğe uzun yıllar emek vermiş gazetecilere hizmet onur ödülü takdim edilecek.

KTGB Yönetim Kurulu kararıyla bu yıl 11 Temmuz’da Peral Ağcataş, Şifa Nesim, Gazi Yüksel, Sevilay Direkoğlu, Sevgi Yalman, Yücel Hatay, Mustafa Kortun, Huriye Olkanlı, İbrahim Özdamlı ve Mustafa Evliya’ya plaket verilecek.

Bu arada Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin Dışişleri Bakanlığı’nın maddi katkısıyla düzenlediği ve Yöneticilik Merkezi (The Management Centre) tarafından verilen İngilizce dil kursuna katılarak başarılı olan gazetecilere de belgeleri 11 Temmuz resepsiyonu sırasında verilecek.

*****

Basın günü mesajları

Eroğlu: Kıbrıs Türk basınına güveniyoruz

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devletin, Kıbrıs Türk Basınının öneminin idraki içinde basın emekçilerinin en uygun koşullarda görev yapması için üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Basının her zaman Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlüğünün, hak ve menfaatlerinin savunucusu olduğuna dikkat çeken Eroğlu, “11 Temmuz Basın Günü” nedeniyle yayınladığı mesajda, “Basının özgürce ama sorumluluk bilinciyle görev yapması insanlığı, ülkeleri daha ileriye, daha güzel günlere taşır” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kıbrıs Türk Basını ilk günden bu yana Kıbrıs Türk Halkı’nın özgürlüğünün, hak ve menfaatlerinin savunucusu olmuş, bugünlere gelmemize ciddi katkı sağlamıştır… Kıbrıs Türk Basını dün olduğu gibi bugün de özgürlüğümüz, egemenliğimiz, demokrasimiz, refah ve mutluluğumuz için yaşamsal öneme sahiptir.

Dünyaca kabul edilen bir gerçektir ki, basının özgürce ama sorumluluk bilinci ile görev yapması insanlığı, ülkeleri daha ileriye, daha güzel günlere taşır. Basının yozlaşması, yanlış ellere geçmesi ise hem insanlık hem de ülkeler için ciddi sıkıntılar doğurur.

Kıbrıs Türk Basınına güveniyoruz. Kıbrıs Türk Basınının çağdaş gelişmeler doğrultusunda daha iyiye, daha güzele, daha doğruya yönelmesi, güçlenmesi en halisane dileğimizdir… Bu duygu ve düşüncelerle tüm camianın ‘Basın Gününü’ içtenlikle kutlar, sağlık ve başarılar dilerim” dedi.

Denktaş: Basın özgürlüğü demokrasinin temel taşı

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, ülkenin bugün gelişen ekonomisine ve güçlenen demokrasisine, özgür ve özgüvenli basının katkısının büyük olduğunu belirtti.

Denktaş, “11 Temmuz Basın Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Günümüzde her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşünün, modern dünyada tartışmasız kabul gördüğünü belirten Denktaş, basının, kamu adına gerçekleri araştırma, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma mesleği olduğuna işaret etti.

Denktaş, bu yönüyle demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geldiğini belirtti.

Demokrasinin temel taşlarından olan “basın özgürlüğünün”, şeffaf yönetim ilkesinin de yapı taşlarından olduğunu kaydeden Denktaş, “Yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenmektedir” ifadesini kullandı.

Denktaş, “Bu önemli misyonu gerçekleştirmek için zaman ve mekân mefhumu gözetmeksizin, her zaman ve her yerde büyük bir özveri ile çalışan siz değerli basın çalışanlarımızı takdir ve tebrik etmemek mümkün değildir. Bu duygu ve düşüncelerle, basın-yayın kuruluşlarında çalışan tüm basın mensuplarımızın ‘Basın Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutlar, çalışmalarında başarılar ve esenlikler dilerim” dedi.

Kaşif

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, ülkelerin gelişiminde önemli bir role sahip olan ve mesleki etik değerler çerçevesinde kamuoyunu aydınlatma ve bilgilendirme görevini üstlenen basının, dünyada olduğu gibi KKTC’de de demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu kaydetti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kaşif mesajında şöyle dedi:

“Kıbrıs’ta ilk Türkçe gazete Saded’in 11 Temmuz 1889’da yayın hayatına başlamasından bugüne 125 yıllık bir tarihi olan Kıbrıs Türk medyasının, sadece özel günlerde değil her gün için çok özel olduğunu düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle bu anlamlı günü en yürekten duygularla kutlar tüm basın emekçilerine başarı dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunarım.”

Gazeteciler Birliği

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), en temel insan haklarından olan özgür düşünce ve kendini ifade etme hakkının en etkin şekilde yaşama geçirilmesinde, çağdaş bir medyanın oynadığı olumlu rolün vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

KTGB Asbaşkanı Mustafa Kortun, 11 Temmuz Basın Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Kıbrıs’ta ilk Türkçe gazete Ümid’in 135., bir Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete Saded’in ise 125. yılında Kıbrıs Türk halkının çağdaş bir enformasyon toplumuna evrilmesinin somut verilerini yaşamaktan mutluluk ve kıvanç duyduklarını belirtti.

Medyanın tarihsel ve vazgeçilmez misyonunun, “yurttaşların bireysel ve kurumsal olarak düşünce, görüş ve duygularını özgür bir şekilde toplum düzeyinde birbirleriyle özgür ve sınırlamasız olarak paylaşmaları, özellikle toplumun bütününü ilgilendiren ve kamu yararının söz konusu olduğu konularda sağlıklı ve demokratik tartışma platformlarının oluşturularak en sağlıklı ve doğru kararların uzlaşılarak alınabilmesine katkıda bulunmak olduğunu” belirten Kortun, özgür medyadan uzak toplumların çatışmalarının yakın coğrafyadan ibretle izlendiğini kaydetti.

KTGB Asbaşkanı Kortun, tarihsel süreç içinde basında emek vererek, ülkedeki insan hakları, hukuk ve demokratik kuralların yerleştirilmesi ve geliştirilmesine katkı yapan tüm basın mensuplarını andıklarını, hatırladıklarını, selamladıklarını ve teşekkür ettiklerini belirtti. Kortun mesajında, tüm basın çalışanlarının Basın Günü’nü kutladı ve yurttaşlar için daha güzel günler diledi.

Kıbrıs Türk Basın Konseyi - Gazeteciler Cemiyeti

Kıbrıs Türk Basın Konseyi Başkanı Doç. Dr. Şule L. Aker, bu yıl 11 Temmuz Basın Günü’nde konseyin yayın organı “Gözlem” dergisinin birinci sayısının yayınlanacağını kaydetti.

Mesajda, “Dergimize maddi ve manevi katkıda bulunmak isteyen tüm vatandaşlarımızı dergimize davet etmek isteriz. Hep beraber nice 11 Temmuzlara” denildi.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti de ‘Basın Günü’ dolayısıyla yayınladığı mesajda, ülkede medyanın zor ve önemli bir süreçten geçtiğini belirterek, sorumluluk bilincinin ön planda tutulması gerektiği vurgulandı.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akay Cemal, “Ülke siyasetinde artan kirliliğin medyaya bulaşmaması ve gazetecilerin etkilenmemesi için meslek etiğine ve basın ahlak kurallarına uyumun şart olduğunu” söyledi.

Karadeniz Kültür Derneği

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Turan Büyükyılmaz, “11 Temmuz Basın Günü” dolayısıyla mesaj yayınladı. Kıbrıs Türk basın hayatının başlangıcında ve Kıbrıs Türk toplumunun var oluşunda 11 Temmuz’un önemli bir yere sahip olduğunu belirten Büyükyılmaz, “Basın; haber vermenin, haber duyurmanın ötesinde toplumsal bilincin oluşmasında günlük hayatın vazgeçilmez bir öğesidir ve Kıbrıs tarihinde ve günümüzde de böyle olmuştur” ifadesini kullandı.

Büyükyılmaz, “Kamuoyunu doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesini amaç edinen bu meslek, çağdaş yaşamın vazgeçilmez bir unsurudur. Basınımız ülkemizin umumi sesidir. Halkımızın aydınlatılmasında ve bilinçlenmesinde görev yapan bu kıymetli meslek mensubu kardeşlerimizin Basın Günü’nü kutlar, esenlikler dilerim” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA