19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele15°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C

BAŞHAKİM ZEKA BEY ANILIYOR...

Başhakim Mehmet Zeka Bey, 28 Mayıs Cumartesi günü, ölümün 32. yıldönümünde anılıyor...

Başhakim Zeka Bey anılıyor...

26 Mayıs 2016 Perşembe 15:19

Başhakim Mehmet Zeka Bey, 28 Mayıs Cumartesi günü, ölümün 32. yıldönümünde anılıyor.

Başhakim Zeka Bey Kıbrıs Türk Hukukunu Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Derneği’nden verilen bilgiye göre, Zeka Bey, iki ayrı törenle anılacak.

İlk tören saat 11.00’de Lefkoşa Mezarlığındaki kabri başında, ikinci tören ise Balalan köyündeki büstü başında yapılacak.

Öte yandan Zeka Bey için 30 Mayıs pazartesi günü saat 16.00’da Lefkoşa Mahalli Barosu Lokalinde de anma günü ve toplantı yapılacak.

Mahkemeler avlusu içerisinde yer alan lokalde, ayrıca Zeka Bey’in ismini yaşatmak ve Kıbrıs Türk hukukunu geliştirmek amacıyla kurulan dernek hakkında da bilgilendirme yapılacak.

Toplantıda, Avukat Ahmet Said Sayın, Türk İşleri Komisyonu ile ilgili konuşma da yapacak.  

Zeka Bey kimdir?

Kıbrıslı Türk Hukukçu ve Siyaset insanı olan Mehmet Zekai, “namı diğer” Başhakim Zeka Bey, 1903 yılında Balalan köyünde doğdu. Hukuk eğitimini İstanbul Üniversitesinde alan Zeka Bey, İngiltere’de Barristerlik eğitimi yaptı, Barrister-At-Law unvanı aldı ve ülkeye dönüp avukatlık mesleğini icra etti.

Mehmet Zeka, 1930’larda Kaza Hakimliği, ardından Kaza Mahkemesi Başkanlığı, İstinaf Hakimliği, Yüksek Mahkeme Hakimliği ve Yüksek Mahkeme Başkanlığı yaptı, ayrıca İngiliz İdaresi zamanında siyasete de karıştı ve o zamanın Kavanin (Yasama) Meclisinde üyelik yaptı.

1949-52 yıllarında Evkaf, Din, Ahvali-Şahsiye işlerine bakan Türk İşleri Komisyonunda başkanlık yapan Zeka Bey, 1952 yılında Yüksek Mahkeme Hakimliğine terfi ettirildi, 1961 yılında Strazburg’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi üyeliğine seçildi.

1963-1967 yıllarında genel komitede üyelik yapan Mehmet Zeka, Kıbrıs Cumhuriyetini takiben Kıbrıs hükümeti tarafından AİHM’e aday gösterildi ve seçimi kazandı.

Evli ve 5 çocuk babası Zeka Bey, AİHM Hakimi görevini yürütürken 28 Mayıs 1984 yılında vefat etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA