20 Nisan 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele26°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara9°C

BAŞBAKAN'A GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI SORULDU

Başbakan'a Gül'ün açıklamaları soruldu

04 Haziran 2013 Salı 01:52

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Taksim olaylarının bir kaç gün içinde çözüme kavuşacağını söyledi.

"Bu işin içerisinde, başta anamuhalefet partisi ve aşırı uçlar, marjinal gruplar var. Onlarla müşterek dayanışma içerisinde böyle bir adım atıyorlar" diyen Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını da değerlendirdi.

Başbakan, demokrasilerde halkın iradesinin tecellisinin sandıkta gerçekleştiğini belirterek; "Sandığın olmadığı bir demokratik sistem zaten söz konusu değildir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Afrika'daki ilk durağı Fas oldu. Fas Başbakanı Abulilah Benkiran, Başbakan Erdoğan'ı Rabat Havaalanı'nda kendisi karşıladı. Başbakan daha sonra Fas Kralı 6'ıncı Muhammed'in babası ve dedesinin mezarlarını ziyaret etti.

Başbakan Erdoğan ve Fas Başbakanı Benkiran, daha sonra baş başa görüştü. Heyetlerarası görüşmenin ardından iki Lider, kameraların karşısına geçti.

"DURUM BİR-İKİ GÜN İÇİNDE NORMALE DÖNER"

Faslı gazeteciler, Başbakan Erdoğan'a Taksim olaylarını sordu. Başbakan, "Öyle zannediyorum ki; bir kaç gün içinde normale dönecektir. Zaten ülkenin genelinde, başta İstanbul olmak üzere böyle adeta her yerde terörize edilmiş bir hava söz konusu değil. Ama bir kaç gün içinde, dönene kadar herhalde tamamıyla bitmiş, çözüme kavuşmuş olur" şeklinde konuştu.

"CHP VE MARJİNAL GRUPLAR DAYANIŞMA İÇİNDE"

Cumhuriyet Halk Partisi'nin marjinal gruplarla dayanışma içinde olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Olayları, farklı yerden başlatıp, farklı noktalara çekme gayreti içerisinde oldular. Bunu aklıselim sahibi vatandaşım zaten görecek. Ondan sonra da bunlara gerekli notunu verecektir. Bu işin içerisinde, başta anamuhalefet partisi ve aşırı uçlar, marjinal gruplar var. Onlarla müşterek dayanışma içerisinde böyle bir adım atıyorlar. Fakat halkımın bunu kahir ekseriyetiyle kabullenmesi mümkün değil" dedi.

GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI SORULDU

Başbakan Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün; "Demokrasi sadece seçim değildir" sözleriyle ilgili değerlendirmesi soruldu.

"PARLAMENTER SİSTEMDE SEÇİMDEN GEÇER"

Başbakan Erdoğan, "Demokrasi seçim midir, değil midir noktasında, demokratik parlamenter sistemlerde, Parlamento'nun yolu seçimden geçer, sandıktan geçer ve sandığın olmadığı bir demokratik sistem zaten söz konusu değildir. Buradaki demokrasideki tavır da, halkın iradesinin tecellisidir. Halkın iradesinin tecellisi nerededir? O da sandıktadır ve burada bu tecelli eder ve bu şekilde bir uygulama bütün demokratik parlamenter sistemlerde gelişmiştir ve gelişmeye de devam etmektedir" dedi.

GÜL'ÜN "MESAJLAR ALINDI" SÖZLERİ DE SORULDU 

Başbakan, Cumhurbaşkanı Gül'ün "Mesajlar alındı" yönündeki açıklamasına ilişkin olarak ise şunları ifade etti:

 "Sayın Cumhurbaşkanımız'ın 'mesaj alınmıştır' derken, içeriğinde ne var bunu ben bilemem. Ama sabah ben de Fas'a hareket ederken, buna benzer Bakan arkadaşlarımdan birinin açıklaması vardı. 'Mesaj alınmıştır' diye. Ben de basın mensuplarına sordum, 'siz hangi mesajı aldınız?' Fakat basın mensubu arkadaşlar da bana herhangi bir mesaj veremediler, açıklayamadılar."

SURİYE KRİZİ

Başbakan Erdoğan, Suriye'nin geleceğiyle ilgil olarak da "İkinci Cenevre Süreci diyebileceğimiz Amerika ve Rusya'nın öncülüğündeki bu yeni süreç, temenni ederiz ki Suriye'deki gelişmelere olumlu katkı sağlar. Suriye'nin adeta yıkımına giden süreç durur" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA