26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU MÜZAKERELERİ DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Yorgancıoğlu müzakereleri değerlendirdi

21 Nisan 2014 Pazartesi 17:55

Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 50 yılı dolduran Kıbrıs sorununun çözümü için önlerinde bir fırsat bulunduğunu; bunu iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Müzakereleri sürdüren iki toplumun liderlerine “ellerini çabuk tutmaları” çağrısı yapan Başbakan Yorgancıoğlu, halkların da, liderlerini daha çok motive etmek adına daha hareketli olmasını istedi.

T.A.K/Özgül Gürkut Mutluyakalı

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Kıbrıs’ta varılacak bir çözümün iki tarafı da “mükemmel şekilde” mutlu etmesinin mümkün olmadığını, bazı sıkıntılar yaşanabileceğini kaydederek, müzakere masasında yapılacak görüşmelerle bu sıkıntıların minimum düzeye indirilebileceğini ifade etti.

Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) Kıbrıs müzakereleriyle ilgili sorularını yanıtlayan CTP-BG Genel Başkanı, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 11 Şubat 2014’te çok uzun bir görüşme trafiğinden sonra bir ortak metin yayımlandığını hatırlattı ve “Ortak metnin, yeni dönem görüşmelerin çerçevesini oluşturması gerekir diye düşünüyoruz. Bu ortak metinde iki liderin imzası vardır” dedi.

“Ortak metnin, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın BM gözetimindeki 77 sayfalık mutabakatının sonucu olduğunun görüldüğünü” belirten Başbakan Yorgancıoğlu, önümüzdeki sürecin bu esaslara bağlı olması gerektiğini söyledi.

“Önümüzde bir fırsat var, iyi değerlendirilmeli”

Yorgancıoğlu şöyle konuştu:

“Önümüzde, Kıbrıs sorununu çözme adına bir fırsat var ve bunun iyi değerlendirilmesi gerekir. Görüşmelerin sıklığının artırılması gerekir. Bu konuda Rum tarafının tavrının çok doğru bir tavır olmadığına inanıyorum. Bu nedenle liderlerin ayda birden, görüşmecilerin de haftada birden daha fazla biraraya gelerek bu çerçevedeki resmi biraz daha netleştirmeleri şarttır. Uyuşmazlık olan konuları biraz daha derleyip toparlamaları gerekir. Eğer bu fırsat yeterince iyi değerlendirilmezse biliyoruz ki her zaman görüşmelerin ertelenmesi veyahut olumsuz sonuçlanması için çalışanlar vardır. Bunlara da fırsat vermemek gerekir. Gerek kuzeyde, gerekse güneyde bu konuda faaliyet yürüten çevreler olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu bakımdan da liderlerin ellerini çabuk tutmaları gerektiğine inanıyorum.”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, “kendini federal çözümün öncü savunucusu olarak gören CTP-BG’nin, hükümetin büyük ortağı olmasının müzakere sürecine etkisinin ne olduğu ve durumdan memnun olup olmadıkları” sorusuna, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın hükümeti sürece dahil etmedeki arzusunun yeterli olduğunu düşünmüyorum” karşılığını verdi.

Bu konuyu birçok kez görüştüklerini ve hem hükümetin iki kanadının, hem Dışişleri Bakanlığı’nın liderlerin görüşmeleri öncesinde buluşup değerlendirme yapması önerisi ilettiklerini anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, önerilerinin hayat bulmadığını söyledi.

“Bu bakımdan da bir olumsuzluk olduğunu ifade edebilirim. Tabii ki görüşmeci ve yetkili olan Sayın Cumhurbaşkanı’dır. Buna itirazı olan yoktur ama hükümet olarak bizlerin de bu sürece katkı yapma arzumuzu geri çevirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Sonuç olarak bu ülke hepimizindir ve varılacak çözümüm hangi çerçevede olacağı da bellidir” diyen Başbakan, yapacakları katkının Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in imzaladığı metnin dışında olmayacağını; Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını geri götürecek bir anlayışları da olmadığına göre, sürece katılımlarından imtina edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

“Bazı sıkıntılar yaşanacağı bilinen bir gerçek”

Yorgancıoğlu, müzakerelerdeki al-ver aşaması ve toprak düzenlemesi konularındaki sorular üzerine, “Çözüm istiyorsak varılacak çözümün her iki tarafı da mükemmel mutlu etmesi mümkün değil. Her iki tarafın da bazı sıkıntılar yaşayacağı bilinen bir gerçek” dedi.

Sıkıntıların masada yürütülecek görüşmelerle minimum düzeye indirilebileceğini kaydeden Başbakan, şöyle devam etti:

“Önemli olan, her iki tarafın yaşayacağı bu sıkıntıların minimum düzeyde olmasıdır. Bu nasıl elde edilebilir? Masada yürütülecek görüşmelerle... Ama Türk tarafının verebileceği bir tek şey vardır, o da topraktır. Neresi, hangi koşulda, ne kadar sürede... Bunlar hep masada belirlenecek konulardır. Benim şu anda ‘şurası, burası verilecek’ demem mümkün de değildir, doğru da değildir. Görüşmeci, yetkili kişi ben de değilim bu konuda, - görüşüm olmasına rağmen - ve bunun aslında görüşme sürecinin en sonunda yapılması gerekir. Prensipler, kriterler konuşulabilir ama hangi bölge, nasıl, ne zaman konuları en son ele alınması gerekir.”

 “Referandumda KKTC vatandaşı olan herkes oy kullanmalı”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, referandumda kimlerin oy kullanacağı tartışmalarıyla ilgili soruya ise, “Bu konu bugün niye tartışılsın ki, TC kökenli KKTC vatandaşları 2004’te oy kullanmadı mı? Vatandaş olan herkesin referandumda oy kullanması gerekir” yanıtını verdi.

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Limasol’da uğradığı saldırı ve toplumda yarattığı kaygılar konusundaki soruları da yanıtlayan Başbakan, her toplumda olduğu gibi Kıbrıs Rum toplumunda da aşırı uç görüşlerde insanlar bulunduğunu; bu saldırıyı şiddetle kınadığını, ancak “Kıbrıs sorununu çözmeyelim nasılsa Rumlar bizi istemiyor” gibi bir sonuç da üretilemeyeceğini söyledi.

“Bizde olsa Polis Müdürü görevden alınır mıydı?”

Yorgancıoğlu, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, saldırının hemen ardından, yeterli önlemi almadığı gerekçesiyle “polis komutanını” (polis genel müdürünü) görevden aldığını hatırlatarak, “Başka ülkede ve bizde olsa böyle bir sonuç çıkar mıydı? Bundan endişe ediyorum. Bizde böyle bir olay olsaydı, polis komutanı görevden mi alınırdı? Bu bir ölçüdür diye düşünüyorum” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA