BAŞBAKAN TUFAN ERHÜRMAN: “ VAROLUŞUMUZU ÜRETTİKLERİMİZLE BELGELEYEBİLİRİZ…”
Kıbrıs Türk Mücadele Tarihi Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Ölüm Yıldönümü Anısına 15 Ocak’ta Sergi Açılacak..

16 Kasım 2018 Cuma 15:25
15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Yakın Doğu Üniversitesinde kurulan Kıbrıs Modern Sanat Merkezi’ne bağlı Kıbrıs Sanat Merkezi’nde, 38 sanatçının farklı tekniklerle hazırladığı 103 eserden oluşan “Cumhuriyet Sergisi” Başbakan Tufan Erhürman tarafından açıldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde bulunan Kıbrıs Sanat Merkezi’nin üçüncü sergisine ev sahipliği yaptığı etkinliğe, başta Başbakan Tufan Erhürman olmak üzere Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, rektör yardımcıları, dekanlar, sanatçılar, sanatseverler ile misafirler katıldı.
Küratörlüğünü Doç. Dr. Erdoğan Ergün’ün yaptığı, farklı tekniklerle hazırlanan resim, heykel, seramik, baskı resim ile fotoğraf gibi eserlerden oluşan Cumhuriyet Sergisi, 30 Kasım tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Sergi açılışında Başbakan Tufan Erhürman Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu ile Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç birer konuşma yaptı.
Prof. Dr. Erdal Aygenç; “Farklı Tekniklerle Farklı Kişiliklerin Bir Araya Geldiği Bir Sergi…”
Cumhuriyet Sergisi açılışında ilk sözü alan Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Aygenç, Yakın Doğu Üniversitesinde resimle uğraşan 38 farklı dil, farklı kişiliklerin bir araya gelerek farklı teknikler kullanarak karma bir sergi oluşturduğunu söyledi.
Sanat neyi anlatır düşününce ilk olarak “Sanat neyi yansıtır?” sorusunu sormak gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Aygenç, “Sanat gerçekliği yansıtır ancak bizim her gün karşı karşıya kaldığımız ve herkesin bir anda algıladığı bir gerçeklilik değildir. Sanatın gerçekliği görünenin ötesindeki gerçekliğin peşinde koşmak ve onu algılamaktır. Sanatı anlamak da anlatmak da sözcüklerle mümkün değil, duyarlılıkla mümkündür. Duyarlılığımızı sergide yaşayalım” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu: “Farklı Düşünceler ve Duyguları İzleyeceğiz…”
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu da, Cumhuriyet Sergisi’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilanı anısına açıldığını belirterek, sergide ressamların iç dünyası, düşünceleri ve duygularının anlatıldığını söyledi.
Serginin Yakın Doğu Üniversitesi’nde kurulan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi çerçevesinde yapılan bir etkinlik olduğunu dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadıkoğlu, sergilenen eserlerin hepsinin özel olduğunu ve bu eserlerin ilk kez bu sergide sergilendiğini kaydetti.
Dünya uygarlık tarihinde sanata önem verildiğini anlatan Prof. Dr. Sadıkoğlu, “Atatürk, eğer bir ulus resim yapmıyorsa, heykel yapmıyorsa, bilim yapmıyorsa geleceğe ilerleyemez demiştir. Dünyada eğitim, bilim, araştırma, inovasyon, teknoloji ve sağlıkta imzasını bırakan Yakın Doğu Üniversitesi de sanat ve kültüre büyük önem veriyor. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi çerçevesinde yapılan bütün etkinlikler Kıbrıs Türk kültür ve sanatının uluslararası boyutta tanınmasında öneminin artması, kültür ve sanatın gelecek tarihe götürülmesinde, sanat eserlerinin muhafaza edilmesinde ve sistemli olarak kayıt altına alınması da önemli olacaktır” dedi.
Mücadele Tarihi Liderleri Anısına Sergi Açılacak…
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Sadıkoğlu, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi etkinlikleri çerçevesinde Kıbrıs Türk mücadele tarihi liderlerimiz olan Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Raif Denktaş anısına da sergiler açılacağını belirterek ilk serginin 15 Ocak tarihinde gerek Yakın Doğu Üniversitesinde çalışan gerekse de ülkemiz sanatçılarının katılımı ile Kıbrıs Türk Mücadele tarihi liderlerinden Dr. Fazıl Küçük’un ölüm yıldönümü nedeni ile bir sergi açılacağını da ifade etti. Prof Dr. Sadıkoğlu sanata verdiği vizyon ile maddi ve manevi desteklerinden dolayı Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel ile Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel’e teşekkürlerini sundu.
Başbakan Tufan Erhürman: “ Varoluşumuzu Ürettiklerimizle Belgeleyebiliriz…”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetin’nin kuruluş yıldönümünde “Cumhuriyet Sergisi” fikrinin çok anlamlı olduğu dile getiren Başbakan Tufan Erhürman ise, halkların ürettikçe var olduğuna vurgu yaptı.
Sanatın Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde asli unsurlardan biri olduğunu belirten Başbakan Erhürman, “Varoşlumuzu ancak ürettiklerimizle belgeleyebiliriz. Bir halkın var oluşu ne ürettiği ile ilgilidir. Üreten hiçbir zaman yok olmaz. Üretim de çoğu zaman maddi olarak değil, sanatsal kültürel üretim olarak da var olmalıdır. Kıbrıs Türk halkı her alanda daha çok üretmek, daha kaliteli üretmek, ürettiklerini dünyayla daha çok paylaşmak ve ben varım demek yükümlülüğü altındadır. Bu sorumluluğu hep birlikte daha fazla çalışarak yerine getireceğimize inancım tamdır” dedi.
Dört ay önce Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin temelini attıklarını ve daha sonra geçici binasının hizmete girmesiyle beşinci sanatsal etkinliğe katıldığını dile getiren Erhürman, Yakın Doğu Üniversite’ni sanata gösterdiği vizyondan dolayı kutlayarak, Yakın Doğu ailesine mensup 38 sanatçının eserlerinin görme fırsatı bulacakları Cumhuriyet Sergisi için de sanatçıları tebrik etti.
Cumhurbaşkanı Erhürman, Stephen Doughty ile telefonda görüştü: Kıbrıs sorunu ele alındıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Birleşik Krallık Avrupa, Kuzey Amerika ve Deniz Aşırı Topraklar Devlet Bakanı Stephen Doughty ile telefon görüşmesi yaptı.16 Aralık 2025 Salı 14:44KIBRIS
Girne Belediyesi Oda Tiyatrosu “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini 26 Aralık’ta yapacakGirne Belediyesi Oda Tiyatrosu, “Raskolnikov” oyunuyla yılın son gösterimini yapacak.16 Aralık 2025 Salı 13:27KÜLTÜR/ SANAT
Rum başsavcılığı yabancı birinin evlilik yoluyla Kıbrıs vatandaşı olma talebini reddettiGüney Kıbrıs'ta Yüksek Anayasa Mahkemesi, yabancı bir erkeğin Kıbrıslı biriyle evli olmasına rağmen vatandaşlık başvurusunun reddini onayladı. Başsavcılık, kararın vatandaşlık başvurularının bakanın takdirinde olduğunu gösterdiğini açıkladı.16 Aralık 2025 Salı 12:48GÜNEY KIBRIS
Gıda Mühendisleri Odası: Güvenli gıda, sağlıklı hayvanla başlarGıda Mühendisleri Odası, şap hastalığına dikkat çekerek hayvansal gıdaların güvenli kabul edilebilmesi için hayvanların sağlıklı ve veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini vurguladı16 Aralık 2025 Salı 12:38GENEL SAĞLIK
Dörtyol’da araçta eski eser niteliğinde taş çapa bulundu: 2 kişi tutuklandıDörtyol’da trafik kontrolü sırasında durdurulan araçta eski eser niteliğinde olduğuna inanılan bir adet taş çapa bulunurken, meseleyle bağlantılı iki kişi tutuklandı; soruşturma devam ediyor.16 Aralık 2025 Salı 12:33KIBRIS
Holguin: Yeni bir gayriresmi 5+1 için erkenBM Genel Sekreterinin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin, “şu an için gayriresmi bir 5+1 konferansın takviminin belirlenmesi için erken olduğu” görüşünü dile getirdi.16 Aralık 2025 Salı 12:29KIBRIS SORUNU
Girne-Lefkoşa yolu bu akşam kısmi olarak kapatılacakGirne Belediyesi, Ecevit Caddesi’nde yapılacak yol çalışmaları nedeniyle bazı güzergâhların bu akşam belirli saatlerde trafiğe kapatılacağını duyurdu.16 Aralık 2025 Salı 12:28KIBRIS
İkamet izni için başkasının adreslerini kullandılarPolisten verilen bilgiye göre, S.Ö., K.Ö. ve A.Y.A. ile diğer tüm şahıslar tutuklandı.16 Aralık 2025 Salı 12:27KIBRIS
Mavideniz davasında çarpıcı ifade: Ölüm ani değil, yavaş geliştiİskele’de 2023 yılında Hüseyin Mavideniz’in bir eğlence mekanı önünde hayatını kaybetmesiyle ilgili davada, Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz’in mahkemede verdiği ifade duruşma salonunda derin etki yarattı.16 Aralık 2025 Salı 12:26KIBRIS
LAÜ’ de Dr. Dt. Yalçın Ergir’in semineri büyük bir ilgiyle gerçekleştiLefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Diş Hekimliği Kulübü tarafından 2. Dentmoment semineri düzenlendi.16 Aralık 2025 Salı 11:47LAÜ - LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs












Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.