28 Mart 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele17°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara14°C

BAROSSO: “KIBRISLI TÜRKLERİN AB ENTEGRASYONUNUN GÖZETLENMELİ”

Barosso: “Kıbrıslı Türklerin AB Entegrasyonunun gözetlenmeli”

16 Şubat 2014 Pazar 16:58

barroso1[1]AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, kapalı bölge Maraş’ın Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) paketinin bir parçası olabileceğini söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Barroso yaptığı açıklamada, ilk kez, kapalı bölge Maraş’ın Kıbrıs’ta uygulanacak bir Güven Yaratıcı Önlemler paketinin parçası olabileceğini söylediği ve Kıbrıs Özel Temsilcisi olan Jorge Cesar Das Neves’ten, müzakerelerde daha aktif rol üstlenmesini isteyeceğini açıkladığı.

Barroso, ortak açıklama konusunda varılan uzlaşıyı değerlendirerek Kıbrıs sorununun nihai çözümü sürecinde sonuca ulaşılması için ortak açıklamanın çok önemli bir adım olduğunu belirtirken tarafların ortak açıklamada uzlaşıya varmalarının görüşmelerde ilerleme sağlanması konusunda her iki tarafın da güçlü isteğini gösterdiğine inandığını vurguladı.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in “uzlaşıya varılan bu açıklamayı alabilmek için büyük cesaret ve kararlılık gösterdiğini, bazıları tarafından süreci geri götürmekle suçlanırken bunu yapmasının kolay olmadığını” iddia eden Barroso, “bunun artık müzakereleri kolaylaştıracağına inandığını” ifade etti.

Barroso, AB Komisyonunun bugüne kadar müzakerelerde “tarafların kendilerinden oynamalarını istediği rolü üstlendiğini” belirterek “Müzakereler sabit bir Ortak Açıklama temelinde başladığına göre, Komisyon’da sürece katılımını ve varlığını daha da güçlendirebilir” şeklinde konuştu.

“Kıbrıslı Türklerin AB’ye normal şekilde entegrasyonunun gözetlenmesi için emir vereceğini” vurgulayan Barroso, AB’nin Kıbrıs sorunundan bıktığı için AB normlarına uygun olup olmadığına bakmaksızın önüne gelen her türlü çözüme onay vereceği yönündeki iddiaları da yalanladı. Barroso, Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün “AB normlarına ve ilkelerine uyumlu olması gerektiğini, müzakerelerde temsilcisinin bulunmasının amacının da bu olduğunu” belirtirken “aynı zamanda AB normlarının çözüme engel olarak algılanmaması gerektiğini” vurguladı.

Kapalı bölge Maraş’ın Güven Yaratıcı Önlemeler çerçevesinde ele alınıp alınamayacağı şeklindeki bir soruya karşılık ise Barroso, “Bunun Kıbrıslılar için ne kadar önemli bir konu olduğunu biliyorum ve net olarak, bir GYÖ paketinin bir parçasını teşkil edebilir. Bu önlemlerin amaçlarını tamamlayabilmelerinde önemli olan, her iki tarafça da uzlaşılıp kabul edilmeleridir” şeklinde konuştu. Barroso ayrıca, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümü sürecini kolaylaştırmasını beklediklerini, bu mesajı Brüksel’de kendisini ziyaret eden Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a da ilettiğini ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA