20 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele18°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C

BARIŞ İÇİN DİNİ HAMLE

Barış için dini hamle

26 Eylül 2014 Cuma 10:46

hoca3Baf’taki Büyük Cami (Ebubekir Cami) 1974’ten sonra ilk kez ziyarete açıldı. Caminin ziyarete açılmasıyla dün 1974’ten sonra ilk kez namaz da kılındı. Caminin ziyarete açılışı nedeniyle KKTC’den yüzün üzerinde Kıbrıslı Türk de Baf’a gitti. Cami’de 40 yıl aradan sonra ilk namazı Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı. Talip Atalay’ın ziyareti, Güney Kıbrıs Başpiskoposu II. Hristostomos’un daveti üzerine 40 yıl aradan sonra bölgeyi ziyaret eden ilk Müftü olmasından dolayı da ayrı bir önem taşıyor.

Talip Atalay Bölgeye ziyaretinde ayrıca Baf ve çevresindeki cami ve mezarlıkları ziyaret etti.

Büyük Cami, Baf bölgesi Türk halkının Hristiyanlığa geçişini önemle ve kurduğu medrese ile pek çok alimin yetişmesinde ön ayak olan 1800’lerde yaşayan Hafız İbrahim Sıtkı Efendi’nin Türbesinin de bulunmasından dolayı da önemli bir niteliği var.

BAŞPİSKOPOSUN ÖNEMLİ ROL OYNADI

Din İşleri Başkanı Talip Atalay, camiden kılınan öğle namazından önce yaptığı konuşmada, Caminin ziyarete açılmasında Başpiskoposun önemli rol oynadığını, Güney Kıbrıs’taki eski eserlerden sorumlu dairenin Cami’nin eski eser olmasından dolayı herhangi bir faaliyet için izin vermediğini kaydeden Atalay, “Buranın açılmasında kilise ile olan ilişkilerimizin çok büyük önemi var…Başpiskopos dışında kimse bu konuya sıcak değil beklide” dedi.  Atalay’a ziyaretinde Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar ve Girne Lefkoşa Müftüsü Fuat Tosun eşlik ediyor.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Talip Atalay öğle namazını müteakip bölgeyi ziyaret eden II. Hristostomos’la cami bahçe kapısının önünde ortak basın toplantısı düzenledi. Hristostomos konuşmasında Müftünün ziyaretinin, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kilisenin Müslüman ibadet yerlerinin bakımını yaptırdığının görülmesi açısından çok önemli olduğunu ifade etti. En önemli hedeflerinin iki toplumu yakınlaştırmak cami ve kiliselerin bakımının yapılarak ibadete açılması çalışmalarının devam etmesi olduğunu kaydeden Hristostomos, ibadet yerlerinin ne sadece Kıbrıslı Türklere, ne de sadece Kıbrıslı Rumlara ait olduğunu tüm adaya ait olduğunu kaydetti.

İBADETİN ÖNEMİ

Hristostomos, müftünün kendi cemaati ile birlikte Bafta ibadet yapmasının de kendileri açısından önemi olduğunu ifade eden Hristostomos, Talip Atalay’ın ziyaretlerinin de devam etmesini temenni etti. Ziyaretlerinin bölgedeki diğer köylere yarın da devam edeceğini kaydeden Hristostomos, Güney’deki diğer camilerde de ibadet yapılmasına yardımcı olmak istediklerini, bunun bölgedeki Kıbrıslı Türk ve diğer Müslümanlar açısından da önemli olduğunu kaydetti.

Din İşleri Başkanı Talip Atalay ise Baf’ta bulunmaktan çok mutlu olduğunu, dinler arası çalışmalarından dolayı da İsveç Büyükelçiliğine ve ziyaretin gerçekleşmesinde yardımcı olan Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür etti. Ortadoğu’da çatışmaların devam ettiği bir dönemde, iki dini liderin bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Atalay, farklı dinlerin bir arada yaşayabileceğini göstermek için çalıştıklarını belirtti. İbadethanelerin gerek Hristiyanlıkta, gerekse Müslümanlıkta tek bir tanrıya ibadet için yapıldığını ifade eden Atalay, Müslüman olarak ve bunu savunduklarını, bunun yanında kültürel mirasların da bir kesime değil, tüm insanlara gelecek nesillere ait olduğunu vurguladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA