19 Nisan 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa17°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele17°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara11°C

BARIŞ ARAYIŞI SÜRÜYOR

Barış arayışı sürüyor

01 Eylül 2014 Pazartesi 14:37

baris2 - Kopya1 Eylül Dünya Barış Günü ülkemizde de etkinliklerle kutlanıyor. Etkinlikler, bu gece saat 19.00’da Lokmacı sınır kapısı yakınlarında, Büyük Han arkasındaki Lefke Hanı diye bilinen meydanda Kıbrıs’ın güneyinden gelecek Kıbrıslı Rumlarla birlikte gerçekleştirilecek.

Etkinlikler çerçevesinde Kıbrıs’ta sürdürülebilir bir barışın tesis edilmesi için hem liderlere hem de dış güçlere çağrıda bulunulacak. Öte yandan gün nedeni ile dünyanın farklı noktalarında yaşanan savaşlar lanetlenirken, dünya barışının tüm uluslara en erken zamanda gelmesi talep edilecek.

1 Eylül 1939 tarihinde 20. yüzyılın en kanlı savaşını başlatan Nazi orduları Polonya’ya saldırarak bir dünya savaşının başlamasına, bu süreçte milyonlarca kişinin ölümüne ve sakat kalmasına sebep oldular. İnsanlığın en büyük yıkımlarından olan bu savaşının başladığı gün, 1 Eylül günü Dünya Barış Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Daha sonra SSCB ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra, Birleşmiş Milletler 21 Eylül gününü Barış Günü olarak kutlanmasına karar verirken, ülkemizde ve Türkiye’de de 1 Eylül’de kutlanmaya devam ediyor.

“İKİ TOPLUMLU ORTAK ETKİNLİK” baris1 - Kopya

1 Eylül Dünya Barış Günü, bugün “iki toplumu ortak etkinlikle” kutlanacak.

Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) üyesi KTÖS, KTOEÖS, DEV-İŞ, KTAMS ve BES ile Güney Kıbrıs’taki sendikalar örgütü PEO tarafından düzenlenecek etkinlik, saat 19.00’da Lokmacı sınır kapısı yakınlarında, Büyük Han arkasındaki meydanda (Lefke Hanı) yer alacak.

Konuşmaların yanında kültürel aktivitelerin de gerçekleştirileceği etkinlikte Dünya Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Yorgos Mavrikos da konuşacak.

ÖZYİĞİT’TEN DAVET

[caption id="attachment_30156" align="alignleft" width="169"]TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit[/caption]

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’taki tüm barışseverleri, barışa susayanları, barış gönüllülerini Lokmacı-Lefke Hanı’ndaki iki toplumlu ortak etkinliğe katılmaya davet etti. Açıklamada, son yıllarda iki toplumdaki siyasi parti, sivil toplum örgütleri ve benzeri kurum kuruluşların “1 Eylül Dünya Barış Günü’nü” birlikte kutlamalarının, oldukça anlamlı olduğunu dile getiren Özyiğit, bunun her iki toplumdaki barış istencinin en açık göstergesi olduğunu belirtti.

Dünyanın sevgi, barış ve huzura ihtiyacı olduğunu kaydeden Özyiğit, “Ortadoğu’da akan kanın derhal durdurulması, Anglo-Amerikan emperyalizmine ve onun Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde bölgeyi kan gölüne dönüştürmesine” sessiz kalınmaması gerektiğini kaydetti. Özyiğit açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İşte böylesi bir coğrafyanın hemen yanı başında olan ve enerji kaynaklarının odak noktasında bulunan ülkemizde kalıcı barışa bu nedenle şimdi her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. Bu bağlamda TDP olarak biz, geçtiğimiz günlerde her iki toplum liderini (Eroğlu ve Anastasiadis) ziyaret ettik ve barış istencimizi bir kez daha ilettik. Şu açıkça bilinmeli ve artık ayak oyunlarından vazgeçilmelidir. Barışa ulaşmak için yeni arayışlara gerek yoktur. Bu güne kadar varılan mutabakatlarla 11 Şubat tarihli ortak açıklama metni son derece doğru ve anlamlı bir zemindir. O halde önemli olan niyettir. Eğer geçmişte yaşanan acıların bir daha yaşanmasını istemiyorsak, eğer yanı başımızdaki çatışmaların ülkemize sıçramasından endişe ediyorsak bir an önce kalıcı barışa ulaşmak için hep birlikte var gücümüzle çalışmalıyız.”

“KAN VE GÖZ YAŞI İÇİNDE KARŞILIYORUZ”

[caption id="attachment_32556" align="alignleft" width="196"]Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Filiz Besim[/caption]

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği,1 Eylül Dünya Barış Günü’nün bu yıl da kan ve gözyaşı içinde karşılandığına dikkat çekti. Birlik, dünya halklarının kardeşliğini, insanlığın ortak geleceğini vurgulayarak, dökülen kan ve gözyaşlarının son bulması ve huzur ve barışın hüküm sürmesi için herkesi mücadeleye çağırdı. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği tarafından yayımlanan Barış Günü mesajında, şöyle denildi:

“Kıbrıslı Türkler 40 yıldır dünyada yok sayılmakta, görmezden gelinmektedir. Varlığımız tehdit altındadır ve Kıbrıs sorunu yaşayan Kıbrıslıların birçoğunun yaşından eskiye dayanma noktasındadır. Yurdumuzda gerçek barışın yaşayabilir bir çözüm ile ve toplumların barışması ve emeği ile mümkün olabileceğine inanmaktayız. Barış için her birimizin çaba ve emek harcaması gerektiğini, masa başında sağlanacak antlaşmanın tek başına çözüm olmayacağını düşünmekteyiz. Bu uğurda sorumluluk almalı, bireysel katkılar da sağlamalıyız.”

Kıbrıs sorununun sürüncemede kalmasından başka, ülkede günlük yaşamdaki ekonomik, siyasal, demokratik sorunların da toplumsal barışı bozduğu, giderek halkın kendi insanına ve ülkesine inancını azalttığı savunulan mesajda, “Gençlerimiz, geleceklerini kendi topraklarımızda görmemekte, göç etmektedir. Adil, demokratik, kendi insanına değer veren bir sistem yaratmak zorundayız. Yoksa yakında Kıbrıs’ta Kıbrıslı kalmayacaktır” ifadeleri yer aldı.

“ÇÖZÜMÜ KAĞIT ÜZERİNDE LİDERLER, BARIŞI GÖNÜLLERDE HALKLAR YAPAR”

[caption id="attachment_2974" align="alignleft" width="216"]Meclis Başkanı Sibel Siber Meclis Başkanı Sibel Siber[/caption]

Meclis Başkanı Sibel Siber, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla barışa olan ihtiyaca dikkat çekti. Siber, mesajında, Dünya Barış Günü’nün, barışın tam anlamıyla içselleştirilemediği, birçok uyuşmazlığa, barışçı çözüm bulunamadığı ve savaşların devam ettiği bir dünyada kutlandığını kaydederek,

“Kendisiyle barışık, ülkesiyle ve halkıyla barışık bireylerden oluşan toplumlar, kendi iç barışını sağlamış demektir. Barışı özümsemiş toplumlar, sosyal ve siyasi yaşamlarında toplumsal refaha daha yakın olurlar. Ülkemizde de yaşayabilir bir çözüme ulaşmak en büyük hedefimizdir. Çözüm müzakereleri devam ederken bir taraftan da toplumların barışması için yapılacak çalışmalar çok önemlidir. Çözüm ve barış birlikte sağlanırsa ancak kalıcı barışa ulaşılabilir. Barış yapmak çözüm yapmaktan çok daha zordur; ama, çözümü kalıcı kılacak olan da toplumların özümsediği barış kültürüdür. O nedenle barış dili kullanmak önemlidir.

Unutmayalım çözümü kağıt üzerinde liderler, barışı gönüllerde halklar yapar. Bulunduğumuz coğrafyada barışa hasret insan sayısının her geçen gün artması, ülkemizde de yaşayabilir bir çözümün bölge barışı açısından da ne derece önemli olduğu gerçeğini gözler önüne sermektedir.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde tüm insanlığının barış içinde yaşayacağı bir dünya özlüyor ve diliyorum."

ÜSTEL:  TÜRK ASKERİ 1974’TE BARIŞI SAĞLADI

[caption id="attachment_32557" align="alignleft" width="123"]Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel[/caption]

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında Dünya Barış Günü’nün, barış özleminin dile getirildiği, insan ve toplum olarak sorumlulukların tüm yoğunluğuyla hatırlandığı anlamlı bir gün olduğunu dile getiren Üstel, “Dünyada bir türlü önlenemeyen savaş ve çatışma ortamında masum insanların öldürülmesi, günümüz dünyasının temel çelişkilerinden olup, tüm insanlığı derinden etkilemekte ve geleceğe güvenle bakmasını engellemektedir” dedi.

Sorunların fazla olduğu bir coğrafyada yer alan KKTC’de barışa hasret çok günler geçirildiğini ifade eden Üstel, 20 Temmuz 1974’de adaya ayak basan Türk askerinin hem Türkler hem de Rumlar için barış ve huzurun korunması, demokrasinin yerleşip kökleşmesini sağladığını savundu.

ULUÇAY: GERÇEK BARIŞ ADAMIZA EGEMEN OLSUN

[caption id="attachment_29080" align="alignleft" width="175"]İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay[/caption]

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla şunları dile getirdi:“Gelecek nesillere huzur ve barış dolu bir gelecek bırakabilmek amacıyla, omuz omuza atılacak her adımın, kavgaları ve savaşları sonlandırması; gerçek barışın dünyamıza ve adamıza egemen olması dileklerimle, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün kutlu olmasını dilerim.”

ÇÖZÜMÜ, ASKERSİZ VE SİLAHSIZLANMAYLA OLUR

Feminist Atölye ise 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; “ülkemizden başlayarak tüm dünyada yaşanan etnik çatışma, savaş ve soykırımlara karşı endişe içerisindeyiz. Ülkemizdeki bölünmüşlük ve 40 yıldır devam eden milliyetçi-militarist politikalar ve ataerkil zihniyet dolayısıyla her geçen gün barışa olan istem ve ihtiyacımız artmakta. Kıbrıs’ta yaşayan halklar olarak birlikte inşa edeceğimiz barışın; federal çatıda gerçekleşmesi ve barış kültürünün geliştirilmesiyle yaşayabileceğinin bilincindeyiz” denildi.

“RUMLARIN STATÜSÜNE SON VERİLMESİYLE MÜMKÜNDÜR”

İnsan Hakları Derneği, Kıbrıs’ta barış ve çözümün, Rumların statüsüne son verilmesiyle mümkün olacağını kaydetti. İnsan Hakları Derneği, yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk Halkının eşit ortaklık haklarına sahip olduğu 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Rumlar tarafından 51 yıldır ısrarla gasp edilmekte olması ve bugüne kadar Rum uzlaşmazlığının aşılamamış olmasının başlıca nedeninin, Rumların tek başına Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti ve sahibi olarak BM tarafından tanınması ve kabul edilmesi olduğunu ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA