28 Mart 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele20°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara13°C

BAN'DAN KORKUTAN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, terör örgütü DAEŞ'in sadece askeri yollarla yenilemeyeceğini söyledi.

Ban'dan korkutan açıklama

27 Mart 2016 Pazar 14:36

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, terör örgütü DAEŞ'in sadece askeri yollarla yenilemeyeceğini söyledi.

Irak'ta resmi temaslar yapan Ban, Irak Parlamentosunda yaptığı konuşmada, “DAEŞ'in kaynağı, askeri yollara başvurarak değil halka yönelerek, radikalleştirmeye son vererek ve sorunun köküne inilerek kurutulabilir” dedi.

Iraklı yetkililere, ulusal çıkarlar doğrultusunda bir vizyon geliştirme ve yargıda reform çağrısı yapan Ban, uluslararası camia ve BM'nin, DAEŞ'in kontrolünden kurtarılan bölgelerde istikrarın sağlanması ve göç edenlerin buralara dönmesiyle ilgili geliştirilen programın uygulanmasında kararlı olduğunu kaydetti. 

Ban, komşu ülkeler ile uluslararası camiayı DAEŞ'le mücadelede Irak'a destek olmaya, Meclis üyelerini de yolsuzluk ve adam kayırmayla mücadeleye çağırdı. 

BM Genel Sekreteri Ban, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni eşliğinde resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Bağdat'a gelmiş, Başbakan Haydar el-İbadi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ile görüşmüştü.

Ban ve beraberindeki heyet, Bağdat'taki temaslarının ardından Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) geçmişti.

BM GENEL SEKRETERİ BAN, BARZANİ İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve beraberindeki heyeti, Erbil'deki başkanlık konutunda kabul etti.

Barzani ile Ban ve beraberindeki Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni'nin de bulunduğu heyet, yaklaşık bir saat boyunca basına kapalı görüştü.

Toplantının içeriğine ilişkin, Barzani'nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, tarafların görüşme sırasında terör örgütü DAEŞ ile verilen mücadele, çatışmalardan dolayı evlerini terk eden iç göçmenlerin durumu ve petrol fiyatlarında meydana gelen ciddi kırılmalardan dolayı yaşanan ekonomik kriz konularının ele alındığı ifade edildi. 

Söz konusu açıklamada Barzani'nin "Terör örgütü DAEŞ ile mücadele ederken, mali sıkıntılar içerisine girdik. Bunun yanında çıkan çatışmalardan kaçan çok sayıda iç göçmene ise kapılar açıldı. Söz konusu sıkıntıdan kurtulmak için şu ana kadar hiç kimsenin Kürdistan bölgesine yardım eli uzatmadığı gibi, Irak merkezi hükümeti de iç göçmenler konusunda üzerine düşen görevi yerine getirmedi" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada IKBY'de atılması planlanan reform adımlarına da değinen Barzani, şunları kaydetti:

"Reform için gerekli olan tüm ölçüt ve kurallara bağlı kalınacaktır. Uluslararası toplumun Irak ve Kürdistan bölgesine yardım eli uzatması durumunda, terörle mücadele ve iç göçmen konusunda en ağır yükün Kürdistan bölgesi üzerinde olduğunu gözden kaçırmaması gerekiyor. Reform sürecinin başarıya ulaşması ve mali krizin aşılması için BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşların gerekli yardımları sunmaları gerekiyor." 

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban ise, dünyanın Kürt bölgesinin içerisinde olduğu sıkıntılardan haberdar olduğuna değinerek şunları ifade etti: 

“Bölgede istikrar ve barışın meydana gelmesi için uluslararası toplum Kürdistan bölgesine desteklerini sunacaktır. Dünya için ciddi bir tehlike oluşturan terör örgütü DAEŞ ile en ön cephede savaşan güç Peşmerge'dir.”

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA