29 Mart 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt16°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara13°C

BAN'DAN KIBRIS RAPORU

Ban'dan Kıbrıs Raporu

07 Temmuz 2013 Pazar 14:04

Ban Ki MoonBirleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün görev süresinin yenilenmesine ilişkin hazırladığı raporun taslağını BM Güvenlik Konseyi üyelerine sunduğu bildirildi

Ban’ın, raporunda, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan doğalgaz yataklarını, Kıbrıs sorununun çözümü için “teşvik olarak varsaydığı” bildirildi.

BM Genel Sekreteri Ban’ın raporunda adadaki taraflara “eşit mesafede” dururkenü doğalgaz yataklarını ise “Kıbrıs sorununun çözümü için teşvik” olarak nitelemede bulunuyor.

Ban’ın raporunda izlediği “eşit mesafeli üslupla” aslında Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a yönelik “tehditlerini ve kışkırtmalarını örttüğünü” savunulurken, Ban’ın, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın doğalgaz arama ve çıkarma çalışmalarını “protesto etmeyi sürdürdüğüne” de yer verildi.

Ban raporunda, “Tüm Kıbrıslılara ait her yeni doğal zenginliğini her iki toplumun da çıkarına olmasını sağlamamız önemlidir. Doğalgaz kaynaklarının bulunmasının, tüm taraflar için Kıbrıs sorununa kalıcı bir çözüm bulunması yönünde güçlü bir teşvik olduğundan kuşku duyulamaz. Bu keşfin, bölgede çıkarları olan herkes için herkesin yararına olacak daha derin bir işbirliği doğurmasını umut ediyorum” ifadelerini kullandı.

Ban raporunda Barış Gücü’nün adadaki görevinin önemine de vurgu yaptı ve görev süresinin altı ay daha uzatılmasını istedi. Ban’ın raporunda kullandığı ifadelerde “dikkatli davrandığı ve Kıbrıslı Türk makamları ifadesine sadece bir kez yer verdiği” de gözlemlendi. Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarında ve kayıpların kimliklerinin tespit edilmesi konusunda ilerlemeler sağlandığı da raporda yer aldı.

Raporda, KKTC’deki askeri bölgelerde kayıp araştırılması için ilk kez istekte bulunulduğu ve buna izin verildiği de ifade edildi. Adadaki Türk askerinin, Gayretköy ve Akyar  bölgeleri gibi Yeşil Hattın bazı kısımlarına “kuşkuyla baktığını” öne süren Ban, raporunda ayrıca, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 30 Mayıs’ta yemekte bir araya geldiklerine de yer verdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA