26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa31°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt28°C
  • İskele31°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara27°C

BAN: "MÜZAKERELER ÜLKEDE KALICI BİR BARIŞ İÇİN EN İYİ FIRSATTIR"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, iki Kıbrıslı liderle doğru zamanda yeniden bir araya gelme yönündeki güçlü isteğini ortaya koydu.

Ban: "Müzakereler ülkede kalıcı bir barış için en iyi fırsattır"

15 Haziran 2016 Çarşamba 11:27

Birleşmiş Milletler Merkezi`ndeki Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) muhabirine özel bir demeç veren Genel Sekreter Ban, bir anlaşmaya varmanın kolay olmadığını kabul etmesine rağmen Kıbrıs`taki barış müzakerelerinin güven ve iyi niyet havasında iyi bir şekilde ilerlemekte olmasından yüreklendiğini, `müzakerelerin şimdiki turunun Kıbrıs`ta kalıcı bir barış için en iyi fırsat` olduğuna inandığını ifade etti.

İstanbul`da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`la görüşmesinden sonra Türkiye`nin müzakerelerin önemli başlıklarında tıkanıklıkları gidermek için somut olumlu girişimlere hazır olduğunu düşünüp düşünmediği sorusuna Ban, `Kıbrıs`taki barış müzakerelerinin desteklenmesinde garantör güçlerin oynaması gereken rolün önemli olduğu` yanıtını verdi.

“Türkiye dahil sürece hepsinin sağladığı yüksek düzeyde siyasi destekten cesaret buldum. Bu özellikle müzakerelerin yoğun bir döneme girdiği bu dönemde memnuniyet vericidir” diyen BM Genel Sekreteri, Beş Daimi Üyenin liderler arasında yapılan müzakerelerin birinci yıldönümünde yaptıkları açıklamalara işaret ederek Güvenlik Konseyi`nin de Kıbrıs müzakerelerine tümden destek vermesini övdü.

Ban Ki-moon, “Uluslararası toplumun bu güçlü desteği önümüzdeki bu kritik aylarda çok önemlidir. İki lider yıllardan beri devam eden bu sorunu bütün Kıbrıslıların yararına çözme yönünde çaba harcarlarken şüphesiz bundan güç alacaklardır” şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Güvenlik ve Garantiler başlıklarıyla ilgili Birleşmiş Milletlerin çözüm öncesi güvenlik düzenlemelerinde ana rol oynayıp oynamayacağı sorusunu yanıtlarken, Birleşmiş Milletlerin iki tarafa yardıma ve destek vermeye hazır olduğunu bildirdi, 2263 (2016) sayılı son Günvelik Konseyi kararında talep edildiği gibi BM`nin çözümle ilgili planlamasını yoğunlaştırdığını vurguladı.

Ban Ki-moon, “Şu an itibarıyla taraflar Birleşmiş Milletlerin Kıbrıs`taki doğrudan çözümde bir rol oynamaya devam etmesini istediklerini bildirmişlerdir. Bir araya gelmenin şekline, iki taraf kapsamlı bir çözüme ulaşmaya yaklaşınca, zamanı gelince karar verilecektir” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon 16 Haziran`da Atina`ya gidecek, 17 Haziran`da Lesvos Adası`ndaki mültecilerin bulunduğu sorunlu bölgeleri ziyaret edecek. Ban ziyaretini, Yunan yetkililerle mülteci ve göç krizi, Suriye`deki anlaşmazlık ve Orta Doğu`daki gelişmeleri görüşecek olması açısından bir fırsat olarak görüyor.

Ban Kıbrıs müzakerelerindeki olumlu gelişmeleri, ayrıca Yunanistan`la Eski Yugoslavya Makedonya Cumhuriyeti arasındaki isim anlaşmazlığını çözmekle ilgili beklentileri de görüşecek. Yıl sonunda BM Şefi olarak ikinci ve son dönemini tamamlayacak olan Genel Sekreter, özellikle İklim Değişikliği, Kadınların Dahil Olması gibi öncelik verdiği konulardaki başarılarından da söz etti.

Gelecekteki nesillere bir mesaj vermesi ve barışın bir ütopya, hayal veya gerçekçi bir hedef olup olmadığını söylemesi istenen Ban Ki-moon, Kore Savaşı`ndaki çocukluk anısını hatırlattı ve şöyle dedi:

“Çocukluğumda dağlarda çamurlu bir yolda yürüdüğümü hatırlıyorum. Arkamda köyümüz yanıyordu. Sonra Birleşmiş Milletler geldi. Ailemi, köyümde yaşayanları doyurdular, bize yatak yer sağladılar. O yaşlarda küçük bir çocukken bile bu olay benim üzerimde güçlü bir etki yaptı, bana daha iyi bir gelecek için umut verdi.”

Bir yere kadar nasıl hatırlanmak istediği sorusuna Ban Ki-moon, karşı karşıya kaldığı zor siyasi konuları hatırlattı ve “Kendimden çok insanlara faydalı olacak sonuçlara önem veririm” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA