26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele23°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara21°C

BAN KIBRIS SORUNUNUN ÖNEMİNİ BELİRTTİ  

Ban Kıbrıs sorununun önemini belirtti   

06 Eylül 2014 Cumartesi 11:51

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bölgede çalkantıların olduğu bir zamanda, Kıbrıs sorununa bütün Kıbrıslıların yararına kalıcı bir çözüm bulmanın önemine işaret etti.

Ban Ki-moon'un Perşembe günü yeni atadığı Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yla görüşmesinden sonra yapılan yazılı basın açıklamasında, Kıbrıs sorununa çözümün Birleşmiş Milletler için stratejik bir önemi olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, “Bölgede çalkantıların olduğu bir zamanda, Kıbrıs sorununa tüm Kıbrıslıların yararına olacak bir çözüm bulmanın her zamankinden daha fazla önemli olduğunu” vurguladı.

Yazılı açıklama şöyle denildi:

“Çoktan çözülmesi gereken Kıbrıs sorunu, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum için stratejik bir öncelik oluşturmaktadır.”

“Genel Sekreter, Deklarasyon'da belirtildiği gibi sonuç getirecek yapılandırılmış bir çözüm için tarafların daha kararlı olmaları halinde  bugüne kadar elde edilen önemli kazanımların korunduğunu güçlü bir şekilde ümit etmektedir.”

“Eide'nın bu önemli görevi üstlenmesinden büyük memnuniyet duyulmaktadır. Genel Sekreter, Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüm elde edilmesini kolaylaştırmak için Birleşmiş Milletler'in ve kendisinin kişisel taahhüdünü vurgulamıştır.”

“Eide'nın atanması Birleşmiş Milletlerin gelecek aşamada tarafları somut sonuçlara ulaşmalarında desteklemeye devam etme kararlılığını göstermektedir.”

“Eide görevini Kıbrıs müzakere sürecinde umut vaat eden, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk liderlerinin 11 Şubat 2014'te kabul ettikleri Ortak Deklarasyon'la ortaya çıkan bir zamanda üstlenmektedir.”

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Eide'dan iki lider Nicos Anastasiades ve Derviş Eroğlu ile Lefkoşa'da 5 Eylül'de görüşmek için hemen Kıbrıs'a gitmesini de istedi.

Ban, liderler yeni bir sürece girmeye hazırlanırken yenilenmiş bir fedakarlık ve Ortak Deklarasyon'da belirtilen ilkeler üzerine kurulu cesaret gösterecekleri beklentilerini de iletti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA