25 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt30°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara22°C

BALON BALIĞI TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Balon balığı tehlikesi büyüyor

28 Mayıs 2014 Çarşamba 14:18

İskele – Karpaz bölgesinde görüldükten sonra hızla üreyen ve sayıları milyonları bulan balon balığı tehlikesi büyüyor. Artan balon balığı popülâsyonun balık neslinin tükenmesine yol açabileceği kaydedildi.

Balon balıklarının sadece balıklar için değil, insanlar için de tehlike yaratabileceği kaydedildi. İskele Balıkçılar Birliği Başkanı İsmail Beyoğlu, “insanlara bile saldırabilirler” diye konuştu.

Sonar araştırmalarda özellikle Karpaz-İskele açıklarında milyarlarca balon balığına rastlandığını belirten Beyoğlu, yetkililerin önlem almaması durumunda bu rakamın daha da büyük boyutlara ulaşacağı uyarısında bulundu

DETAY Özel:

İskele – Karpaz Bölgesi balıkçıları zehirli balon balığı popülâsyonun artmasından dolayı son derece rahatsız. Geçtiğimiz gün balon balığı tehlikesinin boyutlarına dikkat çekmek için Karpaz bölgesinde 2 saatlik bir çabayla avladıkları balon balıkları tehlikenin büyümekte olduğunu da gözler önüne serdi.

Balık balığı oranında artış var

Balon balığı tehlikesine dikkat çeken İskele Balıkçılar Birliği Başkanı İsmail Beyoğlu yaptığı açıklamada, “2007 yılından günümüzde kadar balon balığı popülâsyonu beklenin üstünde bir artış göstertti. Balon balığının büyük oranda artış göstertmesi denizlerimiz için büyük bir tehlike içerirken balık çeşidinin de yok olmasına neden oluyor” dedi.

Balık neslini yok ediyorlar

İsmail Beyoğlu açıklamasında devamla şunları kaydetti. ‘ Algılayıcı özelliği yüksek solarlar ile yapılan gözlemleme sonucu deniz tabanında binlerce değil, milyonlarca, hatta milyarlarca balığın bulunduğu balon balığı sürüsüne rastlanmıştır. Eğer bu Balon Balıklarının üremesine ve yayılmasına izin verilecek olursa KKTC’de balık kalmayacak.

İnsanlara bile saldırabilirler

Bırakın balık kalmamasını bu Balon Balıkları ayrı bir dert olacak. Hatta insanlara bile saldıracaktır. Hayvancılık yetkilileri artık hayaller diyarından uyanıp gerçekleri görmelidir. Bakanlık ise gerek mesleki avcılık yapan gerekse amatör avcılık yapan her kesimi destekleyip balon balığı avlamaları için destek vermeli, balon balığı popülasyonun azalması için teşvik etmelidir”.

Balon balığı hakkında?

Kıyılarımızda her geçen yıl daha fazla görülen ve yırtıcı özelliği nedeniyle balık türlerine zarar verdiği belirtilen balon balıkları yoğun toksin içerdiğinden kesinlikle yenilmemesi gerekiyor.

Akdeniz’de su sıcaklığındaki artışla beraber Kızıldeniz’den Süveyş  Kanalı yoluyla göç eden ve ekonomik değeri yüksek balıkları yiyerek  beslenen İndo-Pasifik kökenli bir tür olan balon balığının (Lagocephalus sceleratus), kıyılarımızda da giderek çoğalması balıkçıları endişelendiriyor.

Zehri ölümcül

Uzmanlar, bu balıkların Tatrodotoksin (TTX) ihtiva ettiğinden kas felci yaparak nefes darlığına sebep olduğu, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme yaratabildiği konusunda uyarıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA