18 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa27°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele27°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara24°C

BALIKÇILIKLA GIRGIR GEÇİLİYOR

Balıkçılıkla Gırgır Geçiliyor

02 Haziran 2014 Pazartesi 15:43

GIRGIR TEKNELERİ SAHİLLERİMİZDE

KKTC Karasularına fırtınayı bahane ederek gelen çok sayıda gırgır teknesi, attıkları ağlar ile denizdeki balık popülasyonun yine sonunu getiriyor. Tüm tepkilere karşın bu kez tekneler hava koşulları nedeniyle kıyıya kadar ulaştı.

TAM DONANIMLI TEKNELER

Sahil Güvenliğin önce KKTC Karasularının dışına çıkarttığı, sonra sahile kadar girmelerine izin verdiği Gırgır Teknelerinin arkasında, yakalanan balıkların konması için havuz ile avlamada kullanılan ağların olduğu göze çarpıyor.

BALIKLARI TÜKETİP KAÇACAKLAR

Balıkçılar gırgır teknelerinin, tüm balık popülasyonunu adeta katliam şeklinde yok ettiğini ifade ederken, av süresi sonunda onların başka denizlere açılacağını, Kıbrıslı balıkçıların ise artık kendi denizlerinden ümidi keseceğini kaydediyor.

Ülkemiz karasularına gelerek balıkçılık yapan Türkiye’nin gırgır tekneleri beraberinde birçok sorunu da getirdi. Türkiye’den gelip, tam donanımlı, profesyonel balıkçılık yapan çok sayıdaki balıkçı, denizdeki balığın neslini tüketen Gırgır Tekneleri ile sahillerimize kadar ulaştı. Denizde fırtınayı bahane eden ve çarşaf gibi durgun denizde, sahilin 15-20 metre açığında, ağ attıkları gözlemlenen gırgırlara yetkililerin henüz dur diyemediği dikkat çekiyor.  Karpaz açıklarına gelerek attıkları ağlar ile özellikle yakaladıkları Orkinos Balıklarının azalması sonrasında,  zehirli Balon Balıklarını da ülkemize çeken gırgırların sayısının 100 ile 120 arasında olduğu öne sürülüyor.

Tam donanımlı

Sahil Güvenlik botu ile önce karasular dışına çıkartılan ancak izin aldıkları ileri sürülerek tekrar karasularımıza gelerek Karpaz açıklarına gelen gırgır teknelerinin bir kısmının arkasında balık yakalamada kullanılan ağ ile yakalanan balıkların konması için havuz olduğu gözlemlendi.

Hükümet göz yumuyor

Karpaz açıklarına demirleyen gırgır teknelerine KKTC balıkçıları tepki gösterirken bakanlık yetkililerin bu duruma göz yumması da hayret uyandırdı. Özellikle sahilin 15-20 metre açığında bile avlandıkları gözlemlenen teknelere hiçbir yaptırım uygulanmadığı gözlemlenirken, amacın fırtınadan korunma değil yalnızca avlanma olduğu dikkat çekti.

Balıkçılar tepkili

Gırgır Teknelerine tepki gösteren balıkçılar durumu Sahil Güvenlik amirine ileterek yardım isteminde bulunduklarını belirttiler. Ancak Sahil Güvenlik Amirinden almış oldukları bilgide Gırgır Teknelerinin fırtına nedeni ile karasularımıza girdikleri önceleri karasuları dışına çıkarıldıkları ancak bilahare kıyıya demirleme izni verildiğini öğrendiklerini öne sürdüler.

Türkiye’de belli dönemlerde balık avlanma yasağı getirildiği için Gırgır Teknelerinin KKTC sularına gelmesi önlemiyor. Tüm dünyanın uyduğu balık avlama yasağına, Türkiyeli balıkçıların uymaması ve yolgeçen hanına döndüğü belirtilen KKTC karasularını avlama konusunda tercih etmelerine balıkçılar büyük tepki gösteriyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA