BAKAN ÇAVUŞOĞLU: "ASYA İLE HER ALANDA İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gelişen ve dünyanın ekonomik gücünün merkezi haline gelen Asya ile bütüncül yaklaşımla her alanda ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyledi. Bu ülkelerden birisinin de Sri Lanka olduğunu belirtti.

06 Kasım 2021 Cumartesi 20:33
Çavuşoğlu, Sri Lanka Antalya Fahri Konsolosluğunun Alanya Ofisi'nin açılışında, siyasi ilişkilerinin çok iyi olduğu Sri Lanka'yla, ekonomi, kültür ve eğitim gibi birçok alanda ikili ilişkileri daha da geliştirme potansiyelinin bulunduğunu söyledi.
Diplomatik temasların Osmanlı'nın 1864'te fahri konsolosluk açmasıyla başladığını belirten Çavuşoğlu, "Yani fahri konsolosluk görevinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için de bu örneği vermek istedim. Bugün Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'da Sultan İkinci Abdülhamit Han'ın adını taşıyan caddenin geçmişi de o zamanlara dayanıyor. 1948'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra Sri Lanka'yı ilk tanıyan ülkelerden birisi Türkiye Cumhuriyeti'dir" diye konuştu.
Fiziki mesafenin Sri Lanka ile dostluklarına hiçbir zaman engel olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, bundan sonra da ilişkilerin gelişmesinde bir engel olmayacağını dile getirdi.
Çavuşoğlu, 2004'teki tsunami felaketinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sri Lanka ziyareti ve Türk milletinin hassasiyetinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni ivme kazandırdığını hatırlattı.
"Asya ile bu bütüncül yaklaşımla her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz"
Kendisinin de 2016'da bu ülkeyi ziyaret ettiğini anlatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Ziyaretim son derece verimli geçmişti ve Sri Lanka'nın içinden geçtiği değişik süreçlerde, terör saldırısı dahil her zaman dayanışmamızı gösterdik. En son Sri Lanka Dışişleri Bakanı mevkidaşım ve dostum Gamini Lakshman Peiris ile New York'ta Türkevi'nde görüşme imkanımız oldu. Gayet samimi bir ortamda ilişkilerimizi nasıl daha da geliştirebileceğimizi görüştük. Tüm bu geçmişten sonra tabii 2012'de Sri Lanka Ankara'da Büyükelçilik açtı, hemen biz de karşılığını verdik. 2013'te Kolombo'da Büyükelçiliğimiz faaliyete geçti. 2019'da başlattığımız yeniden Asya inisiyatifimizle beraber Sri Lanka ve Asya ülkelerine bütüncül bir anlayışla tekrar geri döndük. Bazıları, 'Biz Asya'da daha ilk defa mı bulunuyoruz?' diye soruyor. Hayır öyle değil, bizim köklerimiz Asya'da. Biz gelişen ve dünyanın ekonomik gücünün merkezi haline gelen Asya ile bu bütüncül yaklaşımla her alanda ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz ve Sri Lanka bu ülkelerden bir tanesi."
İki ülke arasındaki ticaret hacmi artırılacak
İki ülke arasında başta ticaret ve yatırımlar olmak üzere ekonomi ve diplomasiye önem verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Özellikle ticaret hacmimizi 500 milyon dolara çıkarmak için gayret sarf ediyoruz. Bu iki ülkenin potansiyelini esasen yansıtacak bir rakam da değil ama elimizdeki rakamlar ortada bugün bu yılın ilk yarısında 101 milyon dolar olmuş, yaklaşık 102 milyon dolar. Bu sene 200 milyon dolara çıkacak. O yüzden 500 milyon hedefi koyduk ama 1 milyar dolara çıkabilecek bir potansiyelimiz var. Ticaretimize baktığımız zaman özellikle Sri Lanka'nın Türkiye'ye ihraç ettiği ürünlere baktığımız zaman en önemli kalem çay. Biz de bir çay üreticisiyiz ve çayımızın kalitesi de çok iyi, ihracat da ediyoruz ama üretim ve tüketim arasında da bir açık var ama Sri Lanka gibi dost ülkelerle bu açığı kapatıyoruz."
Çavuşoğlu, sadece bir ürüne veya birkaç ürüne bağlı olarak ekonomik ilişkileri sürdüremeyeceklerini, o nedenle bunu çeşitlendirmek gerektiğini bildirdi.
İnşaat, sağlık ve turizmin de ekonomik ilişkilerle ön plana çıkması gereken sektörlerden bazıları olduğuna değinen Çavuşoğlu, ekonomi, kültür, eğitim ve diplomasinin tüm dünyada önem kazandığını söyledi.
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Mohammed Rizvi Hassen ile Sri Lanka Fahri Konsolosu Ali Kamburoğlu da konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından ofisin açılışı gerçekleştirildi.
TRT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12’nci Yiğitler Gafgarıt Festivali, 13 Nisan’da yapılıyorDeğirmenlik Akıncılar Belediyesi’nin Yiğitler Köyü Güzelleştirme, Kalkındırma ve Kültür Etkinlikleri Kadınlar Derneği’yle (YİĞİT-DER) birlikte organize ettiği 12’nci Yiğitler Gafgarıt Festivali, 13 Nisan, Pazar günü gerçekleştiriliyor.13 Nisan 2025 Pazar 15:58KÜLTÜR/ SANAT
Tuncer Bağışkan anısına düzenlenen “Tarihimizden Detaylar” tasarım yarışmasının ödül töreni ve sergi açılışı yapıldıTuncer Bağışkan anısına düzenlenen “Tarihimizden Detaylar” tasarım yarışmasının ödül töreni ve sergi açılışı yapıldı13 Nisan 2025 Pazar 13:20ARUCAD
Trafikte 331 sürücüye rapor12.04.2025 tarihinde, Trafik Ekipleri tarafından ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetimleri sonucu; toplam 1,952 araç sürücüsü kontrol edilmiş olup, çeşitli trafik suçlarından toplam 331 sürücü rapor edilerek aleyhlerinde yasal işlem başlatılırken13 Nisan 2025 Pazar 13:12KIBRIS
Girne - Alsancak Anayolu'nda kaza yapan sürücü alkollü çıktıGirne - Alsancak Anayolu'nda kaza yapan sürücü alkollü çıktı13 Nisan 2025 Pazar 11:18GİRNE
Karpaz'da alkollü sürücü kaza yaptı!Serdal KABAKCI (E-43), 96 mlgr alkollü içki tesiri altında, yönetimindeki NJ 289 plakalı salon araç ile seyrettiği sırada Çayırova Çemberine girdiği esnada direksiyon hakimiyetini kaybederek çelik bariyerlere çarpmıştır.13 Nisan 2025 Pazar 11:17İSKELE
4 tişörtü ödemeden çıktılar4 tişörtü ödemeden çıktılar13 Nisan 2025 Pazar 11:15KIBRIS
Burun kemiğini kırdı!Burun kemiğini kırdı!13 Nisan 2025 Pazar 11:14KIBRIS
Festivallere ertelemeHafta sonu yapılması planlanan birçok festival, olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendi13 Nisan 2025 Pazar 11:12HAVA DURUMU
Birleşmiş Milletler, 10 Mayıs’ta Kıbrıs’ta toplanacak!Konferansta, “Küresel İnsan Ticareti”, “Güney Afrika-İsrail Soykırım Davası” ve “Nükleer Silahlanma” gibi küresel meseleler tartışılacak.13 Nisan 2025 Pazar 11:11YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
63 yaşında Tuzla'da hayata gözlerini kapadı63 yaşında Tuzla'da hayata gözlerini kapadı13 Nisan 2025 Pazar 11:06KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs