29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

BAKALIM BUNA NE DİYECEKLER?

Bakalım buna ne diyecekler?

11 Haziran 2014 Çarşamba 11:44

  • DETAY’ın gündeme getirdiği Karpaz açıklarına gelen gırgır teknelerinin KKTC karasularında orkinos avcılığı yaptığı yönündeki iddialar kanıtlandı.
  • Fırtına nedeniyle sahillerimize sığındıkları iddia edilen balıkçı teknelerinin arkasında ağ olduğu görülürken; teknelerin yakınında kıyıya vuran ölü ‘Mavi Yüzgeçli Orkinos’lar görüntülendi.
  • Yetkililer ısrarla karasularımızda kaçak balıkçılık yapılmadığını savunurlarken ortaya çıkan yeni görüntüler, bu yöndeki açıklamaların doğruluğunun da sorgulanmasını gündeme getirdi.

 

Rana SARRO

Karpaz açıklarına gelen gırgır teknelerinin balık avladıkları; bir kısmının arkasında balık yakalamada kullanılan ağ ve yakalanan balıkların konması için havuz olduğu iddiaları; teknelerin ve ölü orkinosların görüntüleriyle ispatlandı. Fırtına nedeniyle sahillerimize sığındıkları iddia edilen teknelerden ağ atıldığı yönündeki balıkçıların ısrarlı iddialarının ardından, yetkililerin olayı yalanlaması üzerine; sosyal medyaya düşen görüntüler gerçeği su yüzüne çıkardı.

Karpaz açıklarında bulunan yabancı tekneler ile kıyıya atılan atlantik Mavi Yüzgeçli Orkinoslar görüntülendi. Karpaz açıklarında balıkçı teknelerinin arkasında ağ bulunduğu ve mavi yüzgeçli ölü orkinosların kıyıya bırakıldığı sosyal medya üzerinden paylaşılan ve 3 Haziran tarihinde saat 15.45’te çekildiği belirtilen fotoğraflarda görüldü.

Çevreciler ve bazı KKTC’li balıkçıların, ekosistemde oldukça önemli bir yere sahip olan ve üremek için Akdeniz’e gelen “Mavi Yüzgeçli Orkinos”ların, popülasyonlarındaki azalma ve uluslararası çevre örgütlerinin tüm uyarılarına rağmen avlanmaya devam edildiği yönündeki ısrarlı iddiaları doğrulandı.

Yetkililer ısrarla yalanlamıştı

Gazeteniz Detay’ın ilk kez gündeme getirdiği ve daha sonra başka gazeteler tarafından da duyurulan kaçak orkinos avı konusu yetkililer tarafından defalarca yalanlanmaya çalışılmış, Hayvancılık Dairesi, KKTC karasularında orkinos avcılığı yapılmadığını iddia ederken; Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) ‘Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen balıkçı teknelerinin, KKTC karasularında avlandıklarına’ ilişkin çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunmuştu.

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı da, “Yasa gereği KKTC bayrağı taşımayan gemilerin karasularımızda balık avcılığı yapmaları yasaktır” derken teknelerin uzaktan algılama sistemi ile her hareketinin uydudan “TC yetkilileri tarafından” izlendiğini savunmuştu.

Teknelerin seyri ve avlanmalarının uzaktan algılama teknolojisi ile hem ICCAT, hem de Türkiye tarafından izlendiği; Orkinos teknelerinin mevcut ekipman ve teknolojileri itibariyle kıyıda balıkçılık yapamayacakları kaydedilmesine rağmen, vatandaşların sosyal medya üzerinden paylaştığı ve avı bir kez kanıtlarıyla ortaya koyan fotoğraflara yetkililerin yapacağı açıklamalar merak konusu oldu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA