20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

BAĞIMSIZLIK YOLU: "BAYRAM TATİLİ ÖZEL SEKTÖRE DE UYGULANMALI"

Bağımsızlık Yolu, özel sektörün hakkını aradı...

Bağımsızlık Yolu: "bayram tatili özel sektöre de uygulanmalı"

29 Haziran 2016 Çarşamba 14:24

Bağımsızlık Yolu üyelerinin, bugün Başbakanlık önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, yasal olarak hak olmasına ve böyle bir ayrım yapılamayacağına rağmen, Bakanlar Kurulu'nun 9 günlük bayram tatili kararından özel sektör çalışanlarının faydalanamamasına tepki gösterildi.

Bağımsızlık Yolu'ndan yapılan açıklamada, özel sektör emekçilerinin haftalık 40 saatlik çalışma, yıllık izin, hastalık/doğum izni gibi haklarının da patronlar tarafından devamlı olarak gasp edildiği, hak gaspının önlenebilmesi için yegane koşulun, özel sektörde sendikalaşmanın zorunlu hale getirilmesi olduğu vurgulandı.

Bağımsızlık Yolu'nun açıklaması şöyle:

"Değerli basın emekçileri; Resmi Tatil ve Anma Günleri Yasası’nın 2. Maddesi’nde, tüm çalışanlar için tatiller ve anma günleri belirtilmektedir. Yasada Ramazan (Şeker) Bayramı tatili 3 gün olarak düzenlenmiştir. Bildiğiniz gibi Bakanlar Kurulu almış olduğu karar ile Ramazan (Şeker) Bayramı tatilini 9 gün olarak ilan etmiştir. Bu karara göre, çalışanların ÖZEL VEYA KAMU EMEKÇİSİ FARK ETMEKSİZİN, 2 Temmuz – 10 Temmuz tarihleri arasında, MAAŞLARINDAN VEYA İZİNLERİNDEN HERHANGİ BİR KESİNTİ YAPILMAKSIZIN, tatil yapmaları gerekmektedir. Ancak bundan önceki uygulamalara bakıldığında özel sektör emekçilerinin haftalık 40 saatlik çalışma, yıllık izin, hastalık/doğum izni gibi haklarını sürekli gasp etmek isteyen patronların, emekçilerin tatil hakkını da gasp etmek isteyeceği aşikardır. Bunun önlenebilmesi için yegane koşul, özel sektörde sendikalaşmanın zorunlu olmasıdır. Bugün kamu emekçilerinin, özel sektör emekçilerine göre nispeten daha fazla özlük hakkına sahip olmasının nedeni, kamuda örgütlü sendikalardır. Bu da bize gösteriyor ki çalışanın hakkını ne siyasiler, ne patronlar, ne de Çalışma Dairesi koruyamamaktadır. Çalışanın hakkını ancak emekçilerin birlik olabilecekleri sendikaları koruyabilecektir. Özel sektörde sendikalaşmanın önünün açılmasıyla, özel sektör emekçisi de kamu emekçisi ile birlikte eşit haklara sahip olabilecek ve yukarıda saydığımız haklarını kullanabilecektir. Hükümete soruyoruz, özel sektör çalışanları üvey evlat mıdır? Hükümet özel sektör emekçilerinin hak gaspına uğramaması için ne yapacaktır? Bizler bu hakların takipçisi olacağımızı ve emekçilerin yanında yer alarak, emeğin sesini duyurmaya devam edeceğimizi bildiririz.

Bağımsızlık Yolu"

bagim1.jpgbagim2-001.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA