02 Mayıs 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

“BAĞIMSIZLIK” KUTLAMALARINA YAS GÖLGESİ

“Bağımsızlık” kutlamalarına yas gölgesi

26 Mart 2014 Çarşamba 10:13

Yunanistan’ın Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını ilan ettiği 25 Mart 1821’in yıldönümü münasebetiyle Güney Kıbrıs’taki törenler, Rum Savunma Bakanı Tasos Mitsopulos’un ölümünün gölgesinde yapıldı.

25 Mart münasebetiyle önceki gün tüm okullarda törenler düzenlendi.

Rum Eğitim Bakanı Kostas Kadis, öğrencilere ve öğretmenlere yönelik 25 Mart mesajında, “Bugünkü törenlerin, ülkenin önemli siyasi adamlarından biri olan Savunma Bakanı Tasos Mitsopulos’un ölümünün gölgesinde yapılmakta olduğunu” belirtti.

Kadis, mesajında, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın da, Tasos Mitsopulos’un Yunanistan için olan sevgisinden bahsettiğini söyledi.

Kadis, 25 Mart mesajında ayrıca tarihi sürekliliklerini garanti altına almak ve ülkeyi yeniden birleşmiş ve bağımsız olarak görmek için uyum içinde mücadele edilmesine gereksinim olduğunu ifade etti.

Kadis, gerekli ön koşulun da, halkın tüm dinamiklerin birlik içinde olmasının sağlanması olduğuna da dikkati çekti.

Siyasi partilerin açıklamaları

Rum siyasi partileri de gün dolayısıyla mesajlar yayınladı.

DİSİ partisi yaptığı açıklamada “Kıbrıs Helenizmi’nin”, etnik kimlik ve bağımsızlık mücadelesinden ilham almaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Yunanistan ile her zaman olan yakın işbirliği içerisinde ulusal açıdan adalete ermeyi talep ettiklerini ifade eden DİSİ “işgal” oldu bittilerinin pekiştirilmesini önlemeye çalıştıklarını belirtti.

AKEL yayımladığı mesajda, Rum halkının, “1821 ülküsünden” ilham alması gerektiğini ve o dönemdeki ayaklanmanın ortaya koyduğu değerlerden gücünü çizmesi gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözüm çabalarından da bahseden AKEL, Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin yeni çabaya destek verdiklerini belirtti.

AKEL, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Talat-Hristofyas döneminde anlaşmaya varılanları da değerlendirmesi durumunda yeni çabanın başarılı olması perspektifinin çok daha iyi olacağını ifade etti.

DİKO yaptığı açıklamada, çocuklara ve çocukların çocuklarına bağımsız bir Kıbrıs’ın armağan edilmesi gerektiğini belirtti.

“Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin etnik kimliğinin savunulması mücadelesinin sadece yıldönümü sözünü teşkil etmemesi gerektiğini belirten DİKO, Ankara’nın “oyunlarını” da göğüslemeleri gerektiğini ileri sürdü.

KS EDEK, verdikleri mücadelenin adalet mücadelesi olduğunu ve başarısızlığa yer olmadığını dile getirdi.

KS EDEK, “işgali” sonlandıracak, “TC kökenli vatandaşları uzaklaştıracak” bir çözümde ısrarlı olmalarının bir borç olduğunu savundu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi ise mesajında Rum Yönetimi’nin, kendi kırmızı çizgilerini belirlemesi gerektiğini vurguladı.

EVRO.KO partisi de, Kıbrıs sorununa yaşayabilir ve işlevsel bir çözüm bulunması için Rum tarafının çabasını desteklemeye ve sıkı bir biçimde çalışmaya hazır olduklarını belirtti.

Rum Vatandaşlık İttifakı ise mesajında pasif ve tavizci tutumunu terk etmesi için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e çağrıda bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA