28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele23°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara18°C

BAĞIMLILIK VE RİSKLİ DAVRANIŞLAR KONUSUNDA AİLELERE MEKTUP

Barış BAŞEL

06 Ekim 2014 Pazartesi 18:08

Sevgili aileler, bağımlılık olgusunun farklı nedenleri ve dinamikleri vardır. Fakat karşılaştığımız en yaygın etken aile döngüsündeki bozukluklar ve anne babaların yanlış davranışları ile çocuğa karşı olan bilinçsiz tutumlarıdır. Bu nedenle her şeyi devletten beklemeden önce bilinçli ebeveynler olmak zorundasınız. Her geçen gün ailelerden gelen yardım talebi artmaktadır. Tek bir gün içerisinde arayan 11 aile “yavrumu kurtarın” diye feryat etmiştir ki bu bizim kadar küçük bir toplum için korkunç bir rakamdır. Bu nedenle bağımlılıkla mücadele konusunda ailelere düşen görevler konusunda önemli olduğuna inandığım başlıcanoktaları sizlerle paylaşma ihtiyacı hissettim. Dikkate almanız dileği ile…

  1. Çocuğunuzun arkasında dedektif gibi gezerek kendinizi ve yavrunuzu tehlikeye atmayın. Birinin çocuğunuza uyuşturucu sattığını düşünüyorsanız plaka numarası, telefon, fiziksel özellikler ve benzeri detayları ile birlikte Narkotik ihbar hattı Alo 156 ile paylaşın. Unutmayın toplum desteği ve bilgi paylaşımı olmazsa uyuşturucu ile mücadele eksik kalır.
  2. Evinizden değerli eşyalarınız ve para kaybolması durumunda öfke patlaması yaşamak ve yıkıcı tepkiler vermek yerine mutlaka bir uzmandan destek alınız.
  3. Benim çocuğum bağımlı olmaz demeyin. Bağımlılık sosyal bir hastalıktır ve her sosyoekonomik düzeyden çocuk ve genç bu riske açıktır.
  4. Her evde ilaç için ayrılmış bir dolap veya çekmece bulunduğunu göz önünde tutarak yabancı bir maddeyi kolayca vücuduna karıştırmanın normal bir davranış olduğu mesajını vermemek için doktor tavsiyesi dışında çocuğunuzun önünde yanlış model olmamak adına bilinçsiz ilaç kullanmayın.
  5. Sigara büyük tehlikenin habercisidir! Nikotin bağımlılığının akciğer kanseri gibi uzun vadede olumsuz sonuçları gözleneceğinden babam da içiyor herkese kullanıyor gibi bir mantıkla içtim ölmedim düşüncesi diğer maddeleri de denemek için gençlerde cesaret yaratmaktadır. Unutmayın ki uyuşturucu maddelerin %80 e yakın türü tütün ile birlikte tüketilmektedir. Nikotin bağımlılığı yaratan tütün ve tütün ürünleri diğer maddelere geçiş için temel hazırlayan maddelerdir.
  6. Alkol kullanımı gençler arasında çok yaygındır ve görüp model aldıkları kişiler genelde aile içerisinde bulunmaktadır. Alkol tüketimini normalize edecek davranışlardan lütfen kaçının ve küçük yaşta çocuğunuzun alkolü denemsine izin vermeyin!
  7. Eczane vitrinlerinde ilaç reklamı yapılmasına tepki gösterin. Şu an dünyada sadece gelişmemiş ülkelerde ilaç ve içerisinde barındırdığı etkin maddenin reklamının yapılmasına izin verilmektedir. Bu eczanelerden alış-veriş yapmaktan kaçının!
  8. Çocuğunuzla arkadaş gibi olmaya çalışmayın! Siz anne ve baba rolünüzü korumalısınız. Yapabileceğiniz en güzel şey iletişim kanalları açık, dinlemeye ve yönlendirmeye hazır, demokrasi algısına sahip, çocuğunun farklı bir birey olduğunu kabul etme becerisine sahip anne babalar olarak davranmanızdır.
  9. Çocuğunuzun arkadaş çevresi bir anda değişir ve kendinden yaş olarak büyük, size güven telkin etmeyen kişilerle görüşmeye başlarsa onu ve arkadaşlarını eleştirmeden önce mutlaka destek alın. Çocuğunuzu reddedici davranarak onu riskli gruplara itmeyin.
  10. Evden ve okuldan kaçma, alkol, sigara ve madde kullanımı, kendini kesme ve zarar verme davranışı, şiddet eğilimi, öfke nöbetleri, riskli erken cinsel deneyim, sık yalan söyleme ve benzeri davranışlar gözleniyorsa hiç vakit kaybetmeden anne babalar olarak mutlaka psikolojik destek alın.
  11. Çocuğunuzu büyütürken vurduğunuz her tokat, onu aşağılamak için kullandığınız her kelime gelecekte uyuşturucu tacirlerinin kazanacağı paraya eklenecek bir sıfırı temsil etmektedir. Koşulsuz sevgi ortamında yetişen bir kişi gaza dokunurken veya uzatılan zehri alırken sadece kendini değerli hissederse 2 kez düşünecektir. Onu evde bekleyen siz ve sevginiz etrafında olduğu sürece çocuğunuz güvende olacak ve yaşamın zorluklarına karşı güvenli bir direnç geliştirebilecektir.
  12. Boşanmış ebeveyn durumundaysanız çocuğu çatışma alanı veya haber getirme götürme aracı olarak kullanmayın. Anne ve baba figürü çocuk için çok önemlidir, bunu yıkacak ve zarar verecek konuşma, yargı ve tutumdan kaçının. Nene ve dedeleri bu konuda uyarın!
  13. Boşanmış ebeveynler çocuğun baba veya diğer aile büyükleri ile görüşmesine engel olmayın! Karşı tarafı çocuğu göstermeyerek cezalandırmaya çalıştığınız sürece çocuğunuz kendini güvende hissedeceği sevgi çemberindeki kişi sayısını azaltacak, duygusal ve sosyal gelişimi kesintiye uğrayacaktır.
  14. Çocuğunuzla duygusal paylaşımı yüksek ve nitelikli zaman geçirin. Her istediğini satın almak sevginizi göstermenin bir aracı olmamalıdır. Ayrıca bu durum tüketim kültürü ve marka bağımlılığının zeminini hazırlar.
  15. Barbie bebek gibi estetik özellikli oyuncaklar yerine, teknik, zeka geliştirici ve temiz tutulduğu sürece bez oyuncakları tercih edin. Barbie bebek gerçeği reklamlar ve diğer zayıflayın telkini içeren uyaranlarla birleşince Anorexia ve Bulumia gibi yeme bozukluklarının temelini hazırlar. Çocukları yeniden çizilmiş yüz ve bedenlerin çirkin, kendilerinin güzel olduğuna inandırın.
  16. Kız ve erkek çocukları ayrı tutumlarla cinsiyetçi söylem ve yaklaşımla yetiştirmeyin. Kız çocukların da arkadaşları ile görüşmek ve sosyal yaşam becerilerini geliştirmek hakkı ve ihtiyacı vardır.
  17. Bağımlılık olgusunu sadece madde bağımlılığı ile sınırlı düşünmeyin. Başta kumar olmak üzere, sanal sex, oyun ve teknoloji bağımlılığı, kişinin diğer bir kişiye karşı geliştirdiği bağımlılık türleri de mevcuttur.
  18. Siz ev içerisindeki ayrı bir birey olarak kabul etmediğiniz çocuğunuza kendini değersiz hissettirecek cümleler kuruyorsanız odasına geçince sosyal medyada yazacağı cümleyi beğenecek veya yorum yapacak onlarca kişi onu ayrı bir kişi olarak kabul edeceğinden siz ikinci plana düşeceksiniz. Sizinle günü paylaşmaktan alamadığı doyumu çocuğunuz teknolojik bağımlılıkla dolduracaktır.
  19. Sosyal medya siteleri için sınırlanmış yaş altında çocuklara üyelik açmak çok küçük yaşlarda çocuğu teknoloji bağımlısı haline dönüştürebilmektedir. Zira görsel, işitsel bir çok duyu organına hitap ettiği ve renkli sığ bir dünya sunduğu için kitap okumak, oyuncaklarla ve arkadaşları ile oynamak sosyalleşmek yerine onu ekran başına hapsetmiş olacaksınız. Ayrıca ebeveyn kontrolü ve sınırlaması içermeyen cihazlar çocukların kullanımına verilmemelidir! Çocukların şiddet ve cinsellik içeren uyaranlara ulaşması sınırlanmalıdır.
  20. Seçim dönemlerinde kapınıza gelen ya da yalancılıkla oy dilenen, iktidar olduğunda tedavi merkezi ve uyuşturucu ile etkin mücadele gibi sözleri verip tutmayan siyasileri lütfen sandığa gömün!

***** DUVAR EDEBİYATI ddd ***** HAFTANIN FOTOĞRAFI had

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.