29 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele20°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C

BAFRA BÖLGESİ SUSUZLUKTAN KIRILIYOR

Bafra Bölgesi susuzluktan kırılıyor

10 Temmuz 2014 Perşembe 12:39

Karpaz’a bağlı Bafra bölgesinde su sorunu büyük boyutlara ulaştı. Bafra’da faaliyet gösteren Tahal şirketinin günde 2 bin metre küp arıttığı suyun, 1700 metre küplük büyük bölümü otellere verildiği için bölge büyük su sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı.

Su arıtma tesisinden yeterli su alamayan bölge köyleri ise büyük sorun yaşıyor. Bazı köyler 8 günde bir su alabilirken, bölgede bahçeler kurumaya başladı… Susuzluk nedeniyle sağlık sorunlarının baş göstermesi ise an meselesi

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, “Hükümet bireyleri veya bakan, Tahal şirketi ile konuşsa 2 bin metre küplük arıtılan su 4 bin metre küpe çıkartılır. Bu durumu ben Tahal yetkilileri ile konuştum ve arıtılan suyu iki katına çıkartmaya hazır olduklarını hükümet yetkililerinden bu konuda yanıt beklediklerini de ifade ettiler” dedi.

Detay Özel:

KKTC'nin Bafra turizm bölgesindeki turistik tesislerin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak, Bafra bölgesindeki yerleşim birimlerine de su takviyesi yapmak amacıyla yap-işlet-devret modeliyle kurulan “Bafra Tatil Köyü ve Bölgesi Deniz Suyu Arıtma Tesisi” de su ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. Hizmete girdikten sonra günde 2 bin metre küp içme ve kullanma suyu elde edilmesine karşın arıtılan suyun otellere verilmesi bölge halkının susuz kalmasına neden oluyor. Tahal şirketi üretimi 4 bin metre küpe çıkartmaya hazır olduğunu belirtmesine karşın, hükümet yetkilileri alacak verecek hesaplarının mahsuplaşmasına yanaşmadığı için şirket daha fazla üretime geçmiyor.

“Bakan yalnız bakıyor”

Bafra Bölgesi sakinlerinin şikâyetine karşın Bakan Hamit Bakırcı’nın konuya duyarsız kaldığı ve bu konuda kılını kımıldatmadığı öne sürülüyor. Bölge sakinleri “bakan bölgenin susuzluktan kırılmasına bizim gibi yalnız bakıyor. Bakırcı, iş çözücü olacağına havanda bakır dövmeyi tercih ediyor” diye konuşuyor.

“Yıkanmaya bile su bulamıyoruz”

Gazeteniz Detay’a konuşan Çayırova sakinlerinden Ayniye Dalınç, “ günlerdir evlerimize su verilmiyor. Ağaçlarımızın, çiçeklerimizin susuzluk nedeniyle kurumasını bıraktık, yıkanmaya su bulamıyoruz, arıtılan suyun büyük bölümü otellere veriliyor. Su turistik kaygı nedeniyle bölgeye verilmeyince Bafra bölgesindeki köyler günlerce su alamıyor. Bu durum sağlığımızı da etkilemeye başladı” dedi.

“Umudumuz Mehmetçik Belediye Başkanıdır”

“Genç ve enerjik bir Belediye Başkanımız var. Bizim susuzluğa çözüm bulunmasındaki umudumuz genç Belediye Başkanımızdır” diyen Ayniye Dalınç, “hükümetten bu yönde çözüm beklemek hayalcilik olur. Onlar bölge halkı ile ilgilenmiyor. Bölge halkı susuzluk nedeniyle öfke küpü ve her an patlamaya hazırdır” sözleriyle bölgedeki rahatsızlığı dile getirdi.

Arıtılan su iki katına çıkartılmalı

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli ise yaptığı açıklamada, bölgede büyük su sıkıntısı olduğunu doğrulayarak, “bölge susuzluktan kırılıyor. Tahal şirketi günde 2 bin metre küp su arıtıyor. Bu suyun 1700- 1800 metre küp kadarı bölgedeki otellere veriliyor. Hükümet bireyleri veya bakan, Tahal şirketi ile konuşsa 2 bin metre küplük arıtılan su 4 bin metre küpe çıkartılır. Bu durumu ben Tahal yetkilileri ile konuştum ve arıtılan suyu iki katına çıkartmaya hazır olduklarını dile getirdiler. Ancak hükümet yetkililerinden bu konuda yanıt beklediklerini de ifade ettiler” dedi.

Çeşitli kuyulardan su alıyoruz ama

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli sözlerini şöyle sürdürdü: Mehmetçik Belediyesi olarak bölgeye yönelik su dağıtımımız devam ediyor.400 – 500 bin liralık su her gün tankerler ile halka dağıtılıyor. Ancak yine de yetişmemize imkân yoktur. Bu işin çözümü Tahal’ın su arıtma kapasitesini iki katına çıkartması ile çözülür. Şu andaki bir başka tehlike ise atık suyun denize bırakılmasıdır. Bu sağlık yönünden ciddi bir tehlike yaratabilir. Çünkü atık suyun koli basili içermeyeceğini kim garanti edebilir. Biz Belediye olarak çeşitli kuyulardan su alıyoruz. Suyu ilaçlıyoruz ama içeriğini pek bilmiyoruz. Bu durumda sağlık yönünden sakıncalı bir durum arz ediyor’.

Sorunlar büyük

Pamuklu’da kuyu var. Hükümetin ihaleye çıkmasını bekliyor. Sanırım bir takım bürokratik engellemeler var. Hâlbuki Pamuklu’daki kuyu faaliyete geçse bölge kısmen su yönünden rahatlayacak diyen Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli,Tahal ile anlaşmaya varılmadı. Pamuklu’daki kuyu ihalesi beklemede. Büyük oranda su sıkıntısı var. Kumyalı’ya 8 günde bir su verilebiliyor. Başka ne diyebilirim ki?

Tahal’ın üretimi 8 bine çıkartılacaktı

Bölge halkının içme ve kullanım suyu ihtiyacını karşılayacak olan “Bafra Tatil Köyü ve Bölgesi Deniz Suyu Arıtma Tesisi”nin 6 haftalık deneme üretiminin ardından açılışını yapan zamanın KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı İbrahim Mete Yağlı ve bazı bakanlar törende açılan tesisin kapasitesinin, ek entegre projelerle ileride 8 bin metreküpe çıkarılacağına vurgu yapmışlardı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA