29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa15°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

BAF’A BAĞLI HİRSOFU’DAKİ SU DEĞİRMENİ RESTORE EDİLDİ

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Avrupa Komisyonu işbirliğinde, Baf kazasına bağlı Hirsofu köyündeki su değirmeninin restorasyonu tamamlandı...

Baf’a bağlı Hirsofu’daki su değirmeni restore edildi

16 Haziran 2016 Perşembe 14:07

Kültürel Miras Teknik Komitesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Avrupa Komisyonu işbirliğinde, Baf kazasına bağlı Hirsofu köyündeki su değirmeninin restorasyonu tamamlandı.

Yapılan ortak açıklamada, çalışmaların tamamlanması dolayısıyla 22 Temmuz’da tören düzenleneceği kaydedildi.

Su değirmeninin, liderlerin kararıyla, ortak kültürel mirasın korunması ve onarımı amacıyla oluşturulan iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından, Evretu Camii ve Baf Hamamı’nın ardından Baf bölgesinde tamamlanan üçüncü çalışma olduğu kaydedildi.

Baf bölgesinde bulunan Hasan Ağa Mezarı yakınındaki hamam, Ebubekir Camii minaresi ve Aynikola ile Ayanni’deki iki cami ile ilgili çalışmalar tasarlandığı da kaydedildi.

Restore edilen su değirmeni, farklı dönemlere ait ve farklı kültürleri yansıtan birden çok yapıdan oluşuyor. Yapı üzerindeki çalışmaların Haziran 2015’te Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Ofisi tarafından, taş yapıların yıkılmasını engellemek amacıyla başlatıldığı ve çalışmaların yapının karakterine uygun bir şekilde yapıldığı kaydedildi.

Su değirmeninde, taş duvarlar yanında, tavan ve değirmen taşları, değirmenin taş ve ahşap yapıları da tamir edildi.

107 BİN EURO

Çalışmaların tamamının Avrupa Birliği tarafından, 107 bin Euro ile finanse edildiği kaydedildi.

Avrupa Komisyonu, Kültürel Miras Teknik Komitenin öncelikli olarak belirlediği projeler için 2012’den bu güne kadar 8.1 milyon Euro mali destek sağladı.

1466072971.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA