AZERBAYCAN “CAYDI”

06 Kasım 2014 Perşembe 13:04
N Atina’da Doğal Gaz Tartışması
Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde (MEB) yer alan 12. parselde doğal gaz arama ve çıkarma faaliyetlerinde bulunan ABD’nin “Noble Energy” şirketi, “Afrodit” olarak adlandırılan doğal gaz yatağındaki doğal gaz miktarının, Güney Kıbrıs’ta bir sıvılaştırma terminali kurulması için yeterli olmadığını açıkladı.
Politis ve diğer gazeteler, “Noble” şirketinin Güney Kıbrıs bürosu müdürü John Tomiç’in dün “Economist” toplantısında yaptığı konuşmada, Afrodit isimli doğal gaz yatağındaki miktarın, Güney Kıbrıs’ta bir sıvılaştırma terminali inşası veya yüzer terminal için yeterli olmadığını, bu yüzden asıl terciklerinin doğal gazın komşu ülkelere satışı yönünde olduğunu açıkladığını yazdı.
Gazete, Tomiç’in dünkü açıklamasıyla şirketin Afrodit parselindeki doğal gaz miktarına ilişkin ilk resmi açıklamasını yapmış olduğuna dikkat çekerek şirketin, diğer bir parselde çalışma gerçekleştiren ENİ-Kogas şirketi tarafından da doğal gaz bulunsa dahi, terminal inşasının yüksek maliyeti sebebiyle bu seçeneği benimsemediğini vurguladı.
Haberde, Güney Kıbrıs için doğal gazı değerlendirmede tek seçenek olarak, Mısır ve Ürdün gibi ülkelere doğal gazın satılması seçeneğinin kalmış gibi göründüğü ifade edildi.
Gazete, ENİ-Kogas ve Total şirketlerinin yapacakları sondajlarda yüksek miktarda doğal gaz tespit edilmesi durumunda Rum hükümetinin planlarını yeniden gözden geçirebileceğini ancak Afrodit parseli için şu anda en hızlı uygulamanın, doğal gazın diğer ülkelere satışı şeklinde olabileceğini belirtti.
Simerini gazetesi ise haberini: “Noble, Bölgesel Boru Hatları Kurulmasından Bahsediyor” başlıkları altında verirken, Türkiye’yle Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde sondaj platformu gönderme konusunda uzlaşıya varan Azerbaycan’ın bu fikrinden caydığını iddia etti.
Gazete, “Azerilerden 180 Derece Dönüş” alt başlığıyla verdiği haberinde, Azerbaycan devlet şirketi SOCAR’ın Türkiye’ye sondaj platformu göndermekten vazgeçtiğini, bu kararın Rum tarafını memnun ettiğini yazdı.
Gazete, Azerbaycan’ın Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde çıkarı bulunan ABD’yle ters düşmemek ve “kontrol edemeyeceği bir oyuna bulaşmamak” adına bu kararı aldığını iddia etti.
Gazete, bir diğer haberinde ise, Atina’da Yunanistan Meclisi’nde gerçekleştirilen NATO Parlamenterler Asamblesi Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’a Türkiye AKP Partisi Milletvekili Osman Bak’ın yanıt verdiğini, ardından Yunan heyetinin temsilcisi Evripidis Stilianidis’le Bak arasında söz düellosu yaşandığını yazdı.
Habere göre, Venizelos, açılış konuşmasında, Türkiye’yi Güney Kıbrıs’ın “egemenlik haklarını çiğnemekle ve hali hazırda karmaşanın hüküm sürdüğü bir bölgede yeni kriz cephesi açmakla” suçladı.
Venizelos’un konuşmasına yanıt veren AKP Milletvekili Bak ise, “Türkiye’nin Kıbrıs’ta hiçbir talebi bulunmadığını, Kuzey Kıbrıs’ta araştırma için izinli bölge bulunduğunu ve Türk donanmasının yetkileri dahilinde araştırma yaptığını ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin sadece sismik araştırmalar gerçekleştirdiğini” söyledi.
Habere göre, Bak ayrıca “sorunların sadece siyasi düzeyde oluştuğunu” belirterek, “geçmişin unutularak, geleceğe bakılması gerektiğini” vurguladı.
Gazete, Bak’ın bu konuşmasına yanıtın Yunan temsilci Evripidis Stilianidis’ten geldiğini ve Stilianidis’in “bölgede ve NATO’da yeni konular açılmasına sebebiyet verecek karşılıklı kışkırtmalardan kaçınılması gerektiğini” söylediğini yazdı.
Habere göre, Stilianidis, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde gerçekleştirdiği araştırmaların “sadece Kıbrıs Rum bölümünü (kısmını) değil, Kıbrıs Türk bölümünü de ilgilendirdiğini” belirterek, Türk milletvekilinin “çözülmesinde ısrarcı oldukları başka konularla doğal gaz yatakları konularını birbirine karıştırmaması” çağrısında bulundu.
Fileleftheros gazetesi ise, Atina’daki toplantıya ilişkin haberini, “Yunan Meclisi’nde Kışkırtma – Türk Milletvekili Kaynakların Anlaşmadan Sonra Paylaştırılmasını Gündeme Getirdi” başlıkları altında verdi.
Gazete, AKP Milletvekili Bak’ın konuşmasında, “bölgedeki faaliyetlerin tek taraflı olamayacağını ve anlaşma olması ve doğal gaz kaynakların ondan sonra paylaştırılması gerektiğini” söylediğini yazdı.
Gazete, AKP Milletvekili Bak’ın açıklamalarını, “dün Yunan meclisinde Türk kışkırtması gerçekleştiği” yorumuyla aktardı.
Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Soğuk Olay – Kıbrıs Sorunu NATO’nun Parlamenterler Toplantısında” başlığı atlında verdi.
Gazete ayrıca, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol çıkarmak amacıyla Romanya’dan sondaj platformu satın alacağı yönünde Türkiye basınında yer alan haberlere de yer verdi.
Gazete, aynı haberde, Türkiye’nin Azerbaycan’dan talepte bulunduğunun ancak Kıbrıs Rum tarafıyla iyi ilişkileri yüzünden Azerbaycan’ın Türkiye’nin talebini reddettiğinin de vurgulandığını savundu.
TSK, Karadeniz'de İHA düşürdüTSK, Karadeniz'de İHA düşürdü; MSB'den açıklama geldi: Kontrolden çıkan araç, emniyetli bir bölgede düşürüldü15 Aralık 2025 Pazartesi 23:09TÜRKİYE
Çin için yapay zeka "ulusal beka" meselesiYapay zeka çalışmalarında attığı adımlarla ABD'nin öncü olduğu bir alanda iddiasını ortaya koyan Çin, küresel düzenin kodlarının yeniden yazıldığı hegemonya mücadelesinde "ben de varım" diyor.15 Aralık 2025 Pazartesi 21:03TEKNOLOJİ
" Kesintilerin Nedeni Üretim Yetersizliği "Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Ahmet Tuğcu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, üretim yetersizliği nedeniyle bazı bölgelerde elektrik kesintilerinin yaşandığını belirtti. 15 Aralık 2025 Pazartesi 20:44KIBRIS
Tarım Bakanı Çavuş: Bazı hayvanda testler pozitif çıktı. Aşılama yarın başlıyor500 bin doz aşının da bu gece ülkeye geleceğini ve pandemi sürecindeki gibi aşılama sürecinin yarın başlayacağını söyledi.15 Aralık 2025 Pazartesi 20:42KIBRIS
Hasipoğlu: Prim desteğinden 8 bin 500 iş yeri, 86 bin çalışan faydalanıyorCumhuriyet Meclis Genel Kurulu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 19 milyar 523 milyon 986 bin TL’lik bütçesi görüşülüyor.15 Aralık 2025 Pazartesi 20:41KIBRIS
Çeler: “13. maaş ve benzeri destekler özel sektör çalışanları için de mümkün olabilir”Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Zeki Çeler, Bahar Sancar’ın Gündem Kıbrıs’ta hazırlayıp sunduğu programa konuk oldu.15 Aralık 2025 Pazartesi 17:23KIBRIS
Lefkoşa'ya yeni park...LTB-İMO iş birliğiyle yapılan İMO Anı Parkı açıldıParkta merhum İMO üyeleri ile 6 Şubat depreminde kaybedilen Şampiyon Melekler anısına oluşturulan anıt da yer alıyor.15 Aralık 2025 Pazartesi 16:41LEFKOŞA
Haspolat, İskele ve Girne’de 3 ani ölüm...Haspolat, İskele ve Girne'de 93, 51 ve 58 yaşlarındaki üç kişi aniden rahatsızlanark yaşamını yitirdi.15 Aralık 2025 Pazartesi 16:06KIBRIS
Manifest grubuna hapis cezası"Hayasızca hareketlerde bulunma" suçlamasıyla yargılanan Manifest müzik grubu üyelerine İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi'nden hapis cezası çıktı.15 Aralık 2025 Pazartesi 15:26TÜRKİYE
Kamu-İş’in açtığı dava sendika lehine sonuçlandıKamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu, Göç Yasası kapsamında ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının ödenmemesi nedeniyle açılan davanın sendika lehine sonuçlandığını açıkladı15 Aralık 2025 Pazartesi 15:22KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.