AYDA 5 BİN CEZA
23 Mart 2015 Pazartesi 10:30
KKTC genelinde kaç hız tespit kamerası var? Daha ne kadar takılacak? Hız tespit kameralarının her birinin, maliyeti ne kadardır? Tüm kameralar aktif mi? Yılda ve ayda kaç araç, kameralara yakalanıyor? Süratten kameralara yakalan halktan toplanan bu paralar nereye gidiyor? Ülkenin farklı noktalarında bulunan hız tespit kameralarını Detay Gazetesi sorguladı…
92 KAMERA: KKTC genelinde toplam 92 hız tespit kamerasının faaliyette olduğu belirtilirken, bu kameraların, yıllık ortalama 60 Bin, ayda ise toplam 5 Bin ceza yazdığı, aylık 5 Bin cezanın minimum 750 bin TL olduğu öğrenildi.
“CEZA PARALARINI FİRMA MI ALIYOR?”: Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Trafik Hizmetleri Birimi Sorumlusu Ümit Karagözlü, hız tespit kameraların kurulumunda anlaşmalı firmanın Hollanda’da ‘Gatso Meter B.Z.’ adlı firma olduğunu, bu firmanın kamera cezalarından herhangi bir kazancı olmadığını, aletin satışından kazandığını ifade etti.
“9 YILDIR HİÇ ÖLÜMLÜ KAZA ALMADI”: Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı ise, hız tespit kameralarının faaliyette olduğu noktalarda, 9 yıldan beridir hiç ölümlü kaza olmadığını vurgulandı. Avcı, kameraların topluma bir düzen getirdiğini belirtti ve tehlikeli yerlerde kameranın önemine çekti.
Rana SARRO
KKTC genelinde toplam 92 hız tespit kamerasının faaliyette olduğu belirtilirken, bu kameraların, yıllık ortalama 60 Bin, ayda ise toplam 5 Bin ceza yazdığı, öğrenildi.
Ülke genelinde hız tespit kameralarının yazdığı aylık toplam 5 Bin cezanın, minimum 750 bin TL olduğu kaydedildi.
Detay Gazetesi’ne konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Trafik Hizmetleri Birimi Sorumlusu Ümit Karagözlü, KKTC’de hız tespit kamera sayısının, Bakanlar Kurulu Kararı ile 100 ile sınırlandığını, şuanda ülke genelinde toplam 92 hız tespit kamerası bulunduğunu açıkladı.
Hız tespit kameraların kurulumunda anlaşmalı firmanın Hollanda’da olduğunu belirten Ümit Karagözlü, ‘Gatso Meter B.Z.’ adlı firmanın, kamera cezalarından herhangi bir kazancı olmadığını söyledi.
“92 HIZ TESPİT KAMERASI”
Ülkeye ilk hız tespit kamerasının 2006 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önüne konduğunu belirten Karagözlü, bunun ardından peyderpey Polis Genel Müdürlüğü’nün ve Trafik Komisyonluğu’nun değerlendirmeleri ışığında belirlenen yerlere etap etap yerleştirildi. Hamitköy-Haspolat yolu arasında bir de Point to point devreye girdi. Ülkede toplam 92 hız tespit kamerası oldu” diye konuştu.
“8 KAMERA DAHA KONACAK”
Ülkenin farklı noktalarına 8 hız tespit kamerasının daha konacağını belirten Karagözlü, “Ciklos virajına konacak 2 hız tespit kamerası şuanda ihale aşamasındadır. Geriye kalanlar ise proje aşamasındadır” dedi.
“TÜM KAMERALAR AKTİF”
Ülkenin farklı noktalarında faaliyette olan hız tespit kameralarının tümünün aktif olduğunu, boş kameranın (dami) bulunmadığını belirten Ümit Karagözlü, boş kameraların ise kaldırıldığını kaydetti.
“YILDA 60 BİN, AYDA 5 BİN ARAÇ YAKALANIYOR”
92 hız tespit kameralarının, ortalama yıllık 60 bin yani ayda ortalama 5 bin ceza yazdığını açıklayan Ümit Karagözlü, “İlk 10 kilometre ihlalin cezası asgari ücretin yüzde 10’u yani 150 TL’dir. En düşük ceza miktarından aylık 5 Bin cezanın miktarı 750 bin TL tuttuğu görülüyor” dedi.
“TRAFİKTE ÖNLEMLER OLARAK HALKA GERİ YANSITILIYOR”
Yasaya göre, toplanan paranın trafikte yol güvenliği altında harcanması gerektiğini de belirten Ümit Karagözlü, “Bu para miktarını halka trafikte önlemler olarak geri yansıtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
“CEZA PARALARINI FİRMA MI ALIYOR?”
Hız tespit kameraların kurulumunda anlaşmalı firmanın Hollanda’da ‘Gatso Meter B.Z.’ adlı firma olduğunu belirten Ümit Karagözlü, firmanın kamera cezalarından herhangi bir kazancı olmadığını, sadece aletin parasını aldığını yani aletin satışından kazandığını ifade etti.
“CEZA PARALARI BAKANLIĞA GİDİYOR”
Bunun yanında, firmanın ülkede anlaşmalı olduğu şirkete, bu kameraların arıza ve bakımların yaptırıldığını, bunun dışında, firmanın hız tespit kameralarından başka bir kazancı olmadığını söyleyen Karagözlü, “Her bölgede, cezaları toplayan polistir. Trafik Müdürlüğü parayı Maliye’ye yatırır, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na aktarılır” dedi.
“MALİYETİ 30 BİN EURO”
Hız tespit kameralarının her birinin, kurulumu dâhil maliyetinin 30 bin Euro civarında olduğu bilgisini de veren Karagözlü, “Hollanda’dan sipariş edilip getirtilmesi, Mağusa Limanı’ndan çıkarılıp, ihale açılıp, alt yapısı, Elektik Kurumu harcı toplam 30 Bin Euro’ya mal olur” dedi.
“KAMERA KONACAK NOKTALARI KİM BELİRLER?”
Hız tespit kameralarının konacağı yerlerin seçiminin ise, Polis Genel Müdürlüğü’nden gelen talepler ve ölümlü kaza olan noktaların tespiti şeklinde komisyon kararı ile belirlendiğini anlatan Karagözlü, “Trafik polisleri, Karayolları ve Firma ekiplerinin ortak çalışmaları neticesinde, belirlenen noktalara hız tespit kameraları yerleştirilir” dedi.
“İLK KAMERAYI GÖNDERİRKEN PARA İSTEMEDİ”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Trafik Hizmetleri Birimi Sorumlusu Ümit Karagözlü, ülkede hız tespiti kamera sisteminin başlatılması ile ilgili de Detay Gazetesi’nden Rana Sarro’ya şu bilgileri verdi: “2006 yılında dönemin İçişleri Bakanı Özkan Murat tarafından yapılan anlaşma doğrultusunda, ‘Hollanda Gatso Meter B.Z. Firması’, ilk hız tespit kamerası cihazını gönderdi. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önüne kuruldu. İlk kamera için ‘ben kamerayı gönderiyorum, bunun için bana para ödemeyin, memnun kalırsanız arkası gelir’ dendi. Şuanda bu cihazların ödemelerini peşin yapıyoruz” diye konuştu.
“SABAH-AKŞAM KAMERALARA YAKALANANLAR VAR”
“Parasız bir toplum olmamıza rağmen, halen daha sabah- akşam yazılan insanları takip ediyoruz” diyen Karagözlü, toplanan ceza paralarından cihaz bedellerinin ödendiğini, ilk zamanlarda da, kameranın hep kendi kendini karşıladığını kaydetti.
“GECELEYİN MUTLAKA FLAŞ PATLAR”
Hız kamerasına yakalan araç sürücülerinin patlayan flaştan bunu anlayabileceklerini belirten Ümit Karagözlü, “Hız tespit kamerasına yakalanan araç olduğunda, geceleyin mutlaka flaş patlar. Ancak gündüz, güneşin çok yüksek olduğu zamanlarda, flaş devreye girmez, otomatikman normal kamara çekimi yapılır” dedi.
AVCI: “9 YILDIR HİÇ ÖLÜMLÜ KAZA ALMADI”
Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Avcı, hız tespit kameralarının faaliyette olduğu noktalarda, 9 yıldan beridir, hiç ölümlü kaza olmadığını vurgulandı.
Mehmet Avcı, kameraların topluma bir düzen getirdiğini belirtti ve tehlikeli yerlerde kameranın önemine çekti.
“YOLLARIN ALT YAPISI DÜZELTİLMELİ”
Avcı, “tehlikeli yerlere kamera konmak yetmiyor, madem tehlikeli olarak belirlendi, demek ki o noktalarda alt yapının da düzeltilmesi şarttır. Zaten alt yapı düzeltilse, kameraya da gerek kalmayabilirdi” dedi.
Kameranın yanı sıra altyapının düzeltilmesinin önemine işaret eden Avcı, kameralara yazılan ve vatandaşın ödediği ceza ücretlerinin ise, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın bütçesine aktarıldığını ve Maliye Bakanlığı’nın onayıyla harcandığını belirtti.
Yasaya göre, ceza paralarının, trafik ve yol güvenliği için harcandığını aktaran Avcı, “yol yapılması, bariyer konması, çember yapılması, polise trafik için araç alınması, İtfaiye’ye kurtarma aracı alınmasında kullanıldığını kaydetti.
- "Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir""Soğuk hava ve ani hava değişimlerinin, özellikle kronik kalp hastalıkları olan bireyler için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceği unutulmamalı"22 Kasım 2024 Cuma 12:59GENEL SAĞLIK
- Aykut'un davası 6 Aralık'ta yeniden görüşülecek , Avukatları tutukluluğun devamına itiraz ettiAykut'un davası 6 Aralık'ta yeniden görüşülecek , Avukatları tutukluluğun devamına itiraz etti22 Kasım 2024 Cuma 12:25KIBRIS
- ESPA Başkanı Mete Boyacı, ülke iyi yönetilmiyorBasın toplantısında konuşan ESPA Başkanı Mete Boyacı, ülkenin iyi yönetilmediğini ifade ederek, iş insanları olarak inisiyatif almaya karar verdiklerini belirtti.22 Kasım 2024 Cuma 12:15KIBRIS
- 83 yaşındaki Esentepe’de sakin İsmet KİM bulundu83 yaşındaki Esentepe’de sakin İsmet KİM bulundu22 Kasım 2024 Cuma 12:03KIBRIS
- BES Başkanı Yalınkaya: "Bu, Ekmeğin Kavgasıdır!"Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, yeni hazırlanan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taslağına ilişkin sert eleştirilerde bulundu.22 Kasım 2024 Cuma 09:49KIBRIS
- Putin: 'Ukrayna'yı durdurulması imkansız balistik füze ile vurduk'Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın “durdurulması imkansız” bir balistik füze ile vurulduğunu söyledi. Putin, saldırının İngiltere ve ABD füzelerinin Rusya topraklarında kullanım iznine cevap olarak yapıldığını da kaydetti.22 Kasım 2024 Cuma 09:35ASYA
- Türkiye'de gazeteci Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında soruşturma başlatıldıGazeteciler Fatih Altaylı ile İsmail Saymaz hakkında, "Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan soruşturma açıldı.22 Kasım 2024 Cuma 09:34TÜRKİYE
- Hulusi Akar'dan 3. Dünya Savaşı uyarısı: Şakası yok, hazır olmamız lazımTBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, "Şakası yok" diyerek 3. Dünya Savaşı uyarısında bulundu. Akar, "İsrail kocaman bir tehdit. Hazır olmamız lazım" dedi.22 Kasım 2024 Cuma 09:28TÜRKİYE
- Sendikalardan Kitlesel Eylem UyarısıKamuda örgütlü 5 sendika Başbakanlık önünde ortak açıklama yaptı22 Kasım 2024 Cuma 09:26KIBRIS
- 13’üncü maaşlar 24 Aralık’ta ödenecekMaliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 13’üncü maaşların 24 Aralık tarihinde ödeneceği duyuruldu.22 Kasım 2024 Cuma 09:24KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.