20 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa21°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

AVUKATLAR HUZURSUZ MÜNHAL VAR SINAV YİNE YOK

Avukatlar Huzursuz  Münhal var sınav yine yok

23 Mart 2014 Pazar 14:51

Başsavcılık, savcı açığını gidermek için münhal açtı. Açılan münhala 89 kişi başvurdu ama işe alım bir kez daha sınavsız gerçekleştirilecek. Yıllardır aynı şekilde yapılan bu uygulama hukuk camiasında tepkilere neden oldu.

 

Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi savcı alımlarının daha şeffaf yapılması gerektiğine dikkat çekti. Avukatlar ise herhangi resmi bir kriter olmadan savcı alımı yapılmasının adalete güvensizlik yaratığına işaret ediyor.

*******

Yeni savcı alımı için açılan münhal kadrosu bir kez daha avukatların tepkisine neden oldu.

Başsavcılık tarafından açılan savcı münhalı kadrosuna 89 avukat müracaat ederken, açılan münhal kadrosuna personel alımının, sınavsız ve mülakatsız yapılacak olması bir kez daha tepkileri üzerine çekti. Savcı alımlarındaki kriter ise şeffaf olmaması nedeni ile eleştiriliyor.

3 kişinin savcı olarak alınacağı öğrenilirken 89 avukatın bu kadroya girebilmek için müracaatı bulunduğu öğrenildi. Alınacak savcı sayısının açıklanmamasına karşın, münhalın sona ermesinin ardından, 3 avukatın, savcı olarak görevlendirileceği ve münhal sona ermeden savcı olacak avukatların kimliklerinin şimdiden bilindiği iddia ediliyor.

Ülkemizde her geçen gün artan avukat sayısı ve özellikle avukatların,  savcılığı hem mevki hem de maaş yönünden daha çekici görmesi savcılık münhalı kadrosuna akın edilmesine neden oldu.

Kısıtlı sayıdaki savcı kadrosuna başvuruların bu kadar çok olması ise avukatlık mesleğinden kaçışın arttığına dikkat çekiyor.

 

Sınav yapılmayacak ve sayı verilmedi

Başsavcılığın açtığı münhal kadroya alınacak savcı sayısı belirtilmezken “torpil” endişesi başladı. Detay’ın fikirlerine başvurduğu avukatlar, savcı alımlarında bu yöntemin hep uygulandığı, üstelik isimlerin sonuçlar henüz açıklanmadan duyulduğu yorumunu yaptı. Hukuk çevreleri savcı alımlarını şeffaf olamamasının “adalete olan güveni sarstığını” da kaydediyor.

Kriter ne ?

Barolar Birliği Başkanı Avukat Ünver Bedevi Detay’a yaptığı açıklamada bu güne kadar savcı alımlarının hep sınavsız gerçekleştirildiğine dikkat çekti ve bunun değişmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bedevi kriterlerin ne olduğu sorusuna ise avukatların özgeçmişlerinin, mezun oldukları okulun, hukuk camiasındaki konumlarının değerlendirileceğini söyledi.

 

Daha Objektif olmalı

Barolar Birliği Başkanı Bedevi yaptığı açıklamada, savcı alımlarında sınav yapılmaması ile ilgili “zaman değişti avukatların sayısı çoğaldı. Daha objektif, daha medeni, daha bilimsel ve şeffaf metotlarla savcı alımlarının gerçekleşmesi doğru olacaktır” dedi.

 

Avukatlar devlete sığınmak istiyor

Bedevi, son dönemlerde avukat sayılarında ciddi bir artış olmasının ve avukatların devlet kapısını tercih etmesinin nedenlerini de aktardı.  Ünver Bedevi “ülkemizde avukatlar konusunda ciddi bir patlama yaşanıyor. Avukat sayısı bini geçti ve biz kısıtlamaya çalışıyoruz. Özellikle yerli üniversitelerin hukuk bölümlerindeki artış, bu bölümlere hem girişin hem de mezun olmanın kolay oluşu avukat sayısının artmasına neden oluyor. Ülke ekonomisi ve özel sektör göçmüş olduğu için ciddi bir kesimi avukat savcı olmayı deniyor. Hem mevki hem dolgun maaş nedeni ile savcılık tercih ediliyor” dedi.

Avukatların, avukatlık mesleği yaparken dolgun maaş ve mevki bulamamaları nedeni ile savcılığı tercih ettiklerine işaret eden Ünver Bedevi tercih edilenin bu olmaması gerektiğini de kaydetti.

Dipnot: Adaletin bağımsız, siyasetten “ari” olduğu düşünülen ülkemizde hukuk dairesinde şaibeye yol açabilecek böylesi bir uygulamanın olmaması gerekirdi. Eğer savcı alımları da artık “torpil” söylentileri gölgesiyle lekelenirse, hukuk dairesinin itibarının sarsılma tehlikesi de ortaya çıkacaktır. Umarız bu hatadan bir an önce dönülür

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA