19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt21°C
  • İskele23°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara20°C

AVCILARA UYARI

Avcılara uyarı

12 Haziran 2014 Perşembe 15:58

Merkezi Av Komisyonu, keklik adaptasyonu ve yapay pınar oluşturma çalışmalarının devam etmesi nedeniyle avcılardan, köpek gezdirmeye 31 Temmuz’dan sonra başlamaları konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

Komisyon, 10 Haziran tarihinde yaptığı toplantıda, 16 Haziran’da başlayacak doğada av köpeği gezdirme dönemine ilişkin uyarı ve öneriler hazırladı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Merkezi Av Komisyonu, avcılardan gelen bilgiler ve yapılan gözlemler sonucunda, bazı av hayvanlarının hala kuluçkada, bazılarının ise yavrularını yeni çıkarmış olduğunun gözlendiğine işaret etti.

Komisyon, Avcılık Federasyonu ve kulüpler aracılığıyla halen sürdürülen keklik adaptasyonu ve yapay pınar oluşturma çalışmalarının devam etmesi nedeniyle avcıların, av bölgelerinde köpek gezdirmeye 31 Temmuz’dan sonra başlamaları konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası’yla 1 Mart – 15 Haziran tarihleri arasında av köpeklerinin doğada gezdirilmesini yasaklandığını hatırlatılan Komisyon, şu açıklamalarda bulundu:

“Yasanın esas ve bağlayıcı olduğu bilinmekle birlikte, adaptasyon çalışmaları ve yaban hayatına ilişkin tespitler gerçeğinden hareketle böyle bir öneride bulunulması gerekli görülmüştür. Önerinin, yasaklayıcı değil, yönlendirici nitelikte olup, avcılarımızdan saygıyla karşılayıp, özenle uygulamaları beklenmektedir. Tüm bunlara rağmen köpeklerini gezdirmek isteyen olursa önerimiz, 31 Temmuz’a kadar av bölgelerine girmemek koşuluyla sürekli ava kapalı bölgelerde bulunan ova yolları boyunca köpeklerine yürüyüş yaptırmalarıdır. Ağustos ayında ise sürekli ava kapalı bölgelerde, Eylül, Ekim aylarında ise av bölgelerinde normal köpek gezdirmelerini yapabilirler.”

Komisyon, çobanlardan da aynı hassasiyeti göstermelerini ve beraberlerinde sürünün büyüklüğüne göre bir veya iki çoban köpeği taşımalarını ve adaptasyon bölgelerine yaklaşmamaya dikkat etmelerini istedi.

“Tarımsal faaliyetlerde bulunanların da doğal yaşam alanlarının korumasına daha fazla önem göstermelidirler” uyarısında bulunan komisyon, dere yataklarının, akarların, bağlamaların, tarla sınır boylarının yaklaşık bir saban boyu kadar sürülmemesi, ekilmemesi ve ilaçlanmamasının, buralardaki tarımsal faaliyetlerin sınırlı düzeyde tutulmasının doğal yaşama ve adaptasyon çalışmalarına olumlu katkı yapacağını hatırlattı.

Komisyon, “Adaptasyon çalışmaları, yapay pınarlarla birlikte Temmuz ayı sonuna kadar süreceğinden, uyarılara ve yönlendirmelere dikkat edilmesi söz konusu çalışmalara katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA