AVCI'DAN HÜKUMETE "MANİDAR" ELEŞTİRİLER!
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, seyrüsefer konusuna eleştiri getirdi...

29 Mayıs 2016 Pazar 11:31
Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, yollarda can pazarı tehlikelerinin yaşanması devam ederken trafikle ilgili gündemin, seyrüsefer paraları ve kiralık araç plaka renkleriyle doldurulmasının manidar olduğunu belirtti.
Devletin ve hükümetlerin asli görevinin insanlarının can ve mal güvenliğini korumak olduğunu, ancak yollarda can güvenliği olmadığı, oluşturulmadığı, oluşturmak için öncelik verilmediği gerçeğinin gözden kaçırılarak para ve şekilsel tartışmaların ön plana çıkarıldığını savunan Avcı, şöyle dedi:
“KKTC’de isteyenin, isteyene, istediği araç plakasını yaptırabileceği bir yasasız düzen vardır. İsteyen istediği sahte plakayı yaptırıp arabasıyla gezebilir, soygun yapabilir, terör estirebilir.
Dört yıl önce Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu tarafından hazırlanan sahteciliği ve keyfiliği önleyecek, plaka yapanların izinlendirileceği yasal düzenleme gündeme getirilmezken, kiralık araç plakalarının rengi ve rakam yeri değiştirilerek ne amaçlandığını, yol güvenliğine katkısını, değişikliği yapan Bakanlık veya Bakanlar Kurulu kamuoyunu bilgilendirmelidir.
Yollarda dolaşan araçların güvenliği tartışmalardan uzak tutularak, parayı kim, nasıl, ne kadar toplayacağının gündeme getirilmesi de manidardır.”
KKTC’de araç muayenelerinin teknik ve güvenilir olmadığını öne süren Avcı, sadece Lefkoşa Araç Muayene Merkezi’nde salon araç teknik muayene cihazları olduğunu ve diğer merkezlerde bulunmadığını kaydetti.
Kamyon, otobüs, tır, tanker muayene aletlerinin ise KKTC’de hiç olmadığını belirten Avcı, hükümetin, bu araçların yoldaki güvenliğini neden sağlamadığını, neden öncelik vermediğini kamuoyuna açıklaması veya sistemin tamam olduğunu savunma cesaretini göstermesi gerektiğini ifade etti.
Avcı konuyla ilgili yazılı açıklamasında şunları kaydetti:
“Araç muayene parasını alıp, teknik muayene yapmamak devlet ciddiyeti ile bağdaşmamalıdır.
Yabancı ülkelerden gelen –TC hariç- ehliyetlerin sahteliği araştırılmadan ücret karşılığı KKTC ehliyetine çevrilmektedir. KKTC ehliyetlerinin üzerinde seri numarası olmadığından kopyalanmasına, sahtelenmesine imkan tanınmaktadır. Avrupa’da herkes cebinde ancak bir ehliyet ile dolaşabilirken KKTC’de sınırlama yoktur. Denetlemesi de yoktur. Ehliyet sınavlarını yazılı yapmamakta direnen hükümetler, hala daha sözlü ve standart olmayan sınavlarla ehliyet vermektedirler.
Ehliyet sınavlarında kullanılması gereken yasal kitap güncellenmedi, yasal olmayan ve denetimsiz kitaplar kullanılmaktadır. Şoför okulları için müfredat hiç hazırlanmamıştır.
Kamyon, otobüs, tır, tanker sürenler 5 yılda bir sağlık kontrolünden geçmesi gerekirken, KKTC’de ilk sağlık muayeneleri 60 yaşında başlamaktadır.
Profesyonel sürüş ehliyeti KKTC sistemlerinde oluşturulmamıştır.
Yollar tehlikeler ile dolu olup, sürücülere adeta tuzaklar kurulmuştur. Yollar affedici değildir. Hata yapan hayatı ile ödemektedir. Yollarda tehlikeli çukurlar artmaktadır.
Yol çizgileri unutturulmuştur. Reklam gelirleri uğruna yollarımız tehlikeli reklam panoları ile donatılmıştır. Devlet otoritesi değil, paydaş otoritesi ön plandadır.
Haspolat- Alayköy çevre yolu dört yıldan beri bitirilememiştir. Devlet gerekli katkıyı koymamıştır.
Uyuşturucu ile yakalananlara çağdaş tedavi yasaları geçiren Mecliste ve ilgili Bakanlıklarda sürücülerde uyuşturucu testinin sorgulanmaması da manidardır.
Amaç uyuşturucu kullanmayı önlemek, caydırmak olması gerekirken, kullananları tedavi etmek ön planda tutulmuştur.
Yolları tehlikelerle dolu, sürücü kalitesi tartışılır, araç muayenelerinin teknik yapılmadığı, 60.000 yabancı öğrenci olan ancak toplu taşımacılığının saat 18.00 den sonra olmayan ülkemizde, seyrüsefer paralarının nasıl, kimin tarafından, ne kadar toplanacağı gündeminin önceliğe alınmasının esas nedenini sorgulamak gerekmektedir.
Yapılması planlanan uygulama ile ilgili açıklamalarda, toplamdan daha fazla para toplanacağı yani insanlarımızı cebinden daha fazla harcama olacağıdır. Yol güvenliğine katkısı olmayacağı gibi olumsuz etkileri olacaktır.
Eski ve ağır araçların daha kolay müşteri bulabileceği, daha çok sayıda yollarda dolaşacakları, ancak 2-3 yıl sonra servisleri, yedek parçaları, lastik değişimi için çok paraya ihtiyaç duyulacağından, bunlar ihmal edilebilecek, teknik araç muayenesi olmayan, yolları tehlike dolu, sürücü kalitesi tartışılır yollarımız daha da tehlikeli duruma girecektir.
Bu şartlardaki bir ülke yollarında, hafif, düşük motor güçlü araçlar teşvik edilmesi gerekirken, tasarlanan yeni uygulama ile yollarımızda eski ve güçlü araçlar daha çok tehlike yarabileceklerdir.
Sonuç olarak hükümetler, yol güvenliğini ön planda tutmadan, parasal ve şekilsel uygulamalar yaparlarsa bunun bedelini vatandaşın yollarda canı ile ödeyeceği gerçeğini nasıl saklayacaklar?”
Mahkeme İlanı.. Dava No: 32/2026Mahkeme İlanı.. Dava No: 32/202604 Mayıs 2026 Pazartesi 15:30KIBRIS
Ayşegül Baybars’tan muhaceret affı çıkışı: Turist olarak gelenleri neden affediyoruz?Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, “Çalışma izninden mağdur ya da öğrenciler bir yere kadar anlaşılabilir ancak turist olarak gelmiş ve bu ülkenin tüm yasalarını sömürmüş birini affetmek nedir? Ayrıca turisti affedince yine turist kalmış oluyor.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:10KIBRIS
Narkotik Operasyonu: Kokain ve Hintkeneviri Ele GeçirildiLefkoşa’da “uyuşturucu madde tasarrufu, alma ve verme” suçlarından tutuklanan O.C.N. mahkemeye çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:08KIBRIS
Lefkoşa'da yine mide bulandıran olay: 14 yaşındaki çocuğa...Lefkoşa’da “16 yaşından küçük çocuğa cinsel istismar” suçlamasıyla tutuklanan M.K. (E-25), mahkeme huzuruna çıkarıldı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:07KIBRIS
Aynı Suçu Tekrarladı, Hapis Cezasından KurtulamadıLefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde, farklı tarihlerde işlediği uyuşturucu suçlarından yargılanan Muhammed Abullah hakkındaki dava karara bağlandı.04 Mayıs 2026 Pazartesi 13:06KIBRIS
Güney Kıbrıs'ta şap hastalığı bulaşan çiftlik sayısı 110’a yükseldi: Aşılama sürüyorRum Veteriner Dairesi, “Athienu”da (Kiracıköy) iki küçükbaş hayvan çiftliğinde şap hastalığı tespit edildiğini açıkladı, Rum Veteriner Dairesi bulaşan çiftlik sayısının 110’a yükseldiğini ve aşılama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.04 Mayıs 2026 Pazartesi 12:50GÜNEY KIBRIS
Redif Ekinci: Geç kalınmış bir seçime gidiyoruz, güçlü şekilde meclise dönüp hükümete talibizToplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Redif Ekinci, Nupelda Karabuğday’ın Ada TV’de hazırlayıp sunduğu programa konuk olarak hem parti vizyonuna hem de ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:11KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta yaz okulu uygulaması bu yıl da sürüyorRum Eğitim Bakanlığı, 39 devlet ilkokulu ve 25 anaokulu ile özel okullarda yaz okulu uygulamasının devam edeceğini açıkladı04 Mayıs 2026 Pazartesi 11:08GÜNEY KIBRIS
"Çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak"Bengihan: Ek mesai ödemeleri yapılmadı; çalışanlar angarya çalışmama hakkını kullanarak ek mesaiye kalmayacak04 Mayıs 2026 Pazartesi 10:54KIBRIS
Çamlıbel'de 3 saatlik elektrik kesintisi olacakÇamlıbel’de alçak gerilim proje çalışması nedeniyle bugün 10.00–13.00 saatleri arasında Akasya, Defne, Buğday, Başak, Uluçam, Reyhan, Nergis ve Çimen sokaklarına elektrik verilemeyecek.04 Mayıs 2026 Pazartesi 09:27KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.