29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

ATEŞKESİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI

Ateşkesin detayları ortaya çıkmaya başladı

28 Ağustos 2014 Perşembe 16:44

İsrail'in Gazze’ye kara, hava ve denizden düzenlediği saldırıların 51'inci gününde imzalanan süresiz ateşkesin detayları netleşiyor.

Taraflar ateşkes sonrası anlaşmanın içeriğini ortaya koyan detaylı bir açıklama yapmaktan kaçındı ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, yeniden başlayacak dolaylı görüşmelerde müzakerelere devam edeceklerini ifade etti.

Mutabakata yönelik açıklamada, anlaşmanın 2012 yılında İsrail’in Gazze’ye düzenlediği “Bulut Operasyonu” sonrası yapılan ateşkesi temel alan anlaşma çerçevesinde olduğu belirtiliyor.

Anlaşmada dikkati çeken önemli unsur ise Hamas’ın talepleri olan, Gazze’ye liman ve havaalanı inşası konusunun Kahire’de gelecek ay yeniden yapılacak toplantılarda ortaya konacak yeni bir yol haritasının belirlenecek olması.

İsrail Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Hamas’la varılan ateşkeste, Mısır’ın önerisi olan ateşkes teklifi kabul edilmiş, daha önce Hamas’ın ret ettiği ateşkes kabul edilmiştir” denilerek, anlaşmaya varılan konular şöyle sıralandı:

ATEŞKES SÜRESİZ OLACAK

- Mısır’ın önerisi doğrultusunda Gazze’nin yeniden inşası için gereken malzemeler Gazze’ye transfer edilecek. Transfer, İsrail ve Gazze’de faaliyet gösteren uluslararası örgütler arasında bir gözetim mekanizmasına tabi olacak.

-Balıkçılık alanı gelecekte yeniden düzenlenecek, balık tutma alanının genişleme ihtimali değerlendirilecek.

Üzerinde daha sonra görüşülecek ve üzerinde henüz uzlaşı sağlanmayan konuların ise şunlar olduğu ifade edildi:

-İsrail, Hamas’ın savaşı sonlandırmak için istediği havaalanı, liman, mahkumların serbest kalması ve çalışanların maaşlarının ödenmesi için para isteme şartlarını kabul etmemiştir.

-Hamas eğer ateşkese sadık kalırsa İsrail gelecek ay yeniden başlayacak dolaylı müzakerelerde Gazze’nin silahsızlandırılmasını gündeme alacak.

Öte yandan İsrail Bakanlar Kurulunda bazı bakanların anlaşmadan memnun olmadığı ve memnuniyetsizliklerini yüksek perdeden Başbakan Netanyahu'ya ilettikleri, İsrail medyasında isim verilmeden hükümet kaynaklarına dayandırılarak verildi. Anlaşmadan en fazla rahatsız olan kişinin ise İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman olduğu belirtildi.

SAVAŞIN İSRAİL AÇISINDAN BİLANÇOSU

Öte yandan ordudan yapılan resmi açıklamada, İsrail açısından savaşın bilançosu hakkında, şunlara yer verildi:

İsrail saldırılarda toplam 69 vatandaşını kaybetti. Savaş süresince Gazze'den İsrail’e 4 bin 562 roket atıldı. Bunlardan 224'ü doğrudan İsrail’deki şehirleri hedef aldı, atılan roketlerden 735'i “Demir Kubbe” savunma sistemi tarafından havada imha edildi.

Foto: İsrail ateskes

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA