ATAOĞLU: "MARKETLERDE KULLANILAN NAYLON POŞETLER ÜCRETLİ OLACAK"
Turizm ve Çevre Bakanlığı temiz bir çevre yaratmak için plastik kullanımı azaltacak tedbirler alıyor.

29 Ekim 2018 Pazartesi 14:30
Turizm ve Çevre Bakanlığı temiz bir çevre yaratmak için plastik kullanımı azaltacak tedbirler alıyor.
Marketlerde kullanılan naylon poşetler 1 Aralık itibariyle ücretli hale geliyor. Daha az plastik kullanımı ve daha temiz bir çevre için, marketlerde kullanılan naylon poşetlerin ücretli hale getirilmesine ilişkin çalışmanın sonuna gelen Turizm ve Çevre Bakanlığı, uygulamayı 1 Aralık 2018’de hayata geçiriyor.
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Birleşik Market ve Süpermarketler Birliği ve naylon poşet üreticileri ile konuyla ilgili toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade etti.
1 ARALIK İTİBARİYLE YÜRÜRLÜKTE
Poşetlerin ücretli olmasına ilişkin Avrupa Birliği (AB) standartlarındaki tüzüğün sonuna geldiklerini belirten Bakan Ataoğlu, hedeflerinin 1 Aralık 2018 itibariyle çalışmayı hayata geçirmek olduğunu kaydetti.
PLASTİK KULLANIMI AÇISINDAN YÜZDE 85’E VARAN TASARRUF
Uygulama sayesinde, ülkedeki plastik kullanımı açısından yüzde 65 ile 85 arasında bir tasarrufun öngörüldüğünü belirten Ataoğlu, bazı marketlerin şimdiden deneme aşamasına girdiğini belirtti.
MARKETLERDE FİLELİ VE KUMAŞ ÇANTA SATILACAK
Marketlerde ayrıca fileli ve kumaş çantaların da satışa sunulacağını belirten Ataoğlu, böylece vatandaşın marketten naylon poşet almak yerine, evden getirdiği fileli veya kumaş poşetleri kullanabileceğini ifade etti.
“TEMİZLİK ÇALIŞMALARINDA EN ÇOK NAYLON POŞETLERE DENK GELİNİYOR”
Vatandaşın böylece naylon poşet kullanımını tercih etmeyeceğini, böylece çevrenin büyük ölçüde temizleneceğini belirten Ataoğlu, Çevre Koruma Dairesi’nin her Perşembe gerçekleştirdiği rutin temizlik çalışmalarında, ağırlıklı olarak naylon poşetlere denk gelindiğine dikkat çekti.
“KAPLUMBAĞALAR YUTTUĞU ZAMAN ÖLÜYOR”
Ada çevresinde özellikle caretta caretta kaplumbağalarının doğum alanları olduğuna işaret eden Bakan Ataoğlu, bu bölgelerde de ciddi bir plastik poşet yoğunluğu olduğunu, yeni doğan kaplumbağaların bu poşetleri yuttuğunu ve maalesef öldüklerini ifade etti.
POŞET FİYATLARI 20-25 KURUŞ ARASI OLACAK
Artık ücretli hale gelecek naylon poşetlerin fiyatlarına ilişkin de konuşan Ataoğlu, “Kesin olmamakla birlikte naylon poşet fiyatlarının 20-25 kuruş arasındaki bir rakam olacağını düşünüyoruz” ifadesinde bulundu.
GÜNEY’DE 0,05 EURO
Güney Kıbrıs 1 Temmuz 2018 itibarıyla marketlerde satılan naylon poşetleri 0,05 Euro fiyatıyla ücretlendirdi. Türkiye ise 1 Ekim’de ücretlendireceğini açıkladı fakat henüz resmi bir gelişme yaşanmadı.
CARETTA CARETTALARIN YARISINDAN ÇOĞU PLASTİK YUTTU
BBC’nin aktarımına göre, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı Akdeniz ülkelerinde yapılan bir araştırmaya göre deniz kirliliği nedeniyle Caretta Caretta kaplumbağalarının yarısından çoğunun sindirim sisteminde plastik bulunuyor.
Avrupa Birliği'nin sponsorluğunda, denizlerdeki çöplerin deniz canlıları üzerindeki etkilerinin incelendiği INDICIT projesi kapsamında yapılan araştırmada 187'si canlı, 424'ü ölü olmak üzere 611 Caretta Caretta incelendi. Caretta Carettaların yüzde 53'ünün sindirim sisteminde plastik kalıntısına rastlandı.
Ölmüş olan kaplumbağaların yüzde 63'ünün sindirim sisteminde plastik bulunurken, canlı olanların yüzde 31'inin dışkısında plastik kalıntısı tespit edildi.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.