ATAKAN: “HALKIN PARTİSİ GENİŞ TABANLI TAM TEKNOKRAT BİR HÜKÜMET MODELİ ÖNERDİ”
Atakan, dörtlü koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının nedeninin Halkın Partisi olarak gösterilmesinin insafsızca olduğunu söyledi ve görüşmelerde “geniş tabanlı tam teknokrat bir hükümet” modeli önerdiklerini bildirdi.

05 Aralık 2020 Cumartesi 11:58
Halkın Partisi Lefkoşa Milletvekili, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, dörtlü koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının nedeninin Halkın Partisi olarak gösterilmesinin insafsızca olduğunu söyledi ve görüşmelerde “geniş tabanlı tam teknokrat bir hükümet” modeli önerdiklerini bildirdi.
Halkın Partisi’nden verilen bilgiye göre, bir televizyon programına katılarak, hükümet görüşmeleri ve Halkın Partisi’nin yaklaşımı konusunda açıklamalarda bulunan Atakan, şunları kaydetti:
“Görüşmeler sırasında sadece bir partinin prensipleri üzerinden konuşmak doğru değildir. Elbette Halkın Partisi’nin de prensiplerinin masada olması normaldir. Yalnız bu basında yansıtıldığı gibi çok sayıda maddeden oluşmuyordu.
Partimizin öne sürdüğü iki prensip vardı; ‘Nerden Buldun Yasası’ ve ‘İmar Planı’. Biz iki madde üzerinde dururken, diğer partiler ‘popülist ve radikal’ olarak nitelendirebileceğimiz onlarca madde ortaya koydu.
Süreç içerisinde genel bir isteksizlik vardı ve biz bunu net olarak görüyorduk. 2018’deki 4’lü enerjisinin olmadığı da netti. Bizim kimseyi istememe gibi bir durumumuz da olmadı. Seçime giderken kimse reklam peşinde olmasın yaklaşımıyla parti başkanlarının içinde olmadığı tam teknokrat bir model önderdik.
Zaten CTP ilk görüşmede geniş tabanlı ve teknokrat bir model istediğini ifade etmişti. Sayın Tufan Erhürman da Başbakan olma gibi bir ısrarının olmadığını söylemişti. Biz de bu teklifi yaptığımızda 3 parti kabul etti, diğer bir parti ise değerlendireceğini söyledi.”
Tolga Atakan, Halkın Partisi’nin dörtlü hükümeti bozmasının sebebinin haklılığının zaman içinde ortaya çıktığını, HP’nin o dönemde usül ve hukuken yanlış olan meselenin üzerine giderken diğer partilerin ise HP’nin üstüne gittiğini savundu.
“Duruşumuz net” diyen Atakan, prensipler kadar önemli olan bir diğer konunun mali yapı olduğunun altını çizdi. Atakan, hükümet görüşmelerinde, erken seçimin eylülde yapılması durumunda bir mali tablonun çıkarılması gerektiğini söylediklerini, ancak ocak ayı sonrası için sürdürülebilir bir durumun olmadığını gördüklerini, karşı tarafın eylüle kadar gitme isteğinin olmadığını gözlemlediklerini de sözlerine ekledi.
“Halkın Partisi’nin, Ulusal Birlik Partisi’yle hükümet kurmak istediği” yönündeki iddiaların sorulması üzerine Tolga Atakan, “Halkın Partisi eğer UBP ile bir hükümet kurma sevdalısı olmuş olsaydı, görev Tufan Erhürman’a geçmezdi” yanıtını verdi.
Atakan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hükümet kurma görevi Sayın Erhürman’a geçtiyse Halkın Partisi UBP ile bir icraat hükümeti teklifini reddettiği içindir. Ülke bir süredir hükümetsiz. Bu hükümetsizlik bugün bazı konularda sıkıntı yaratıyor. Bu sürenin uzaması yarın başka konularda da önümüze problem olarak gelecek. Zaten ekonomik bir dar boğaz içerisindeyiz. Buna son birkaç gündür artan vaka sayıları, yerel vakalardaki artış da eklendi. Pandeminin yeniden canlanması noktasında bir duruma doğru evriliyoruz. Dolayısıyla bu noktada sadece Halkın Partisi’nin değil hiçbir siyasi partinin ‘Süre geçsin, top bize gelsin’ gibi bir yaklaşım içinde olduğunu düşünmüyorum.”
“NERDEN BULDUN YASASI, İMAR PLANI GİBİ KONULAR PARTİMİZİN TEMEL PRENSİPLERİDİR”
Bütün siyasi partilerin kendine göre prensipleri olduğunu anlatan Atakan, parti olarak duruşlarının net olduğunu, içinde bulundukları her iki hükümette de halkın yararına olduğuna inandıkları “Nerden Buldun Yasası, Vatandaşlık Yasası, İmar Planı” gibi konuları öncelikli tuttuklarını aktardı.
Hükümet görüşmelerinde de bu prensiplerden taviz vermediklerini belirten Atakan, “Şuan da gelinen noktada tek alternatif tabii ki UBP-HP hükümet modeli değildir. UBP – CTP’nin de sayıları bir hükümet kurmaya yetiyordu. Tabii ki CTP’nin bu noktada bir duruşu var. Bu duruşunu devam ettirir ve UBP ni reddederse ve tekrardan iş UBP ve HP hükümet oluşum noktasına gelirse bu konuda görevlendirilmiş bir görüşme heyetimiz var. Bu heyet gerekli görüşmeleri yapar, ortaya çıkacak model de Halkın Partisi parti meclisine gelir. Değerlendirme Parti Meclisinde yapılır” diye konuştu.
“ERKEN SEÇİM OLACAKSA TARİHİ NETLEŞTİRİLMELİ”
“Artık bir çözümün bulunması gerekiyor” diyen Tolga Atakan, herhangi bir çözüm bulunamadığı takdirde erken seçimin tarihinin netleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Bakanların görevlerinin başında olduğunu ifade eden Tolga Atakan, hükümet düşse bile yeni bir bakan görevi devralana kadar görevlerinin başında olmak zorunda olduklarını hatırlattı.
Atakan, “Şu an bütün bakanlar görevinin başındadır ama Bakanlar Kurulu toplanamadığı için alınması gereken elzem kararlar alınamıyor, sadece rutin işleyiş devam ediyor. Fakat 15 gün daha bu durumun böyle gitmesi çok da mümkün değil en azından içinde bulunduğumuz durum itibariyle. Cumhurbaşkanı kendi gözlemleriyle yeni bir görevlendirme yapacaktır” dedi.
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
Amcaoğlu: Akaryakıt fiyatlarına artış yapılmadı, süreç yakından takip ediliyorEkonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, kamuoyunda yer alan akaryakıt zammı iddialarına ilişkin, Bakanlar Kurulu toplantısında akaryakıt fiyatlarına herhangi bir artış yapılmadığını açıkladı.19 Mart 2026 Perşembe 11:52KIBRIS
Hava hafta boyunca sağanak yağışlıHava bugünden itibaren bir hafta boyunca gök gürültülü sağanak yağışlı olacak; en yüksek hava sıcaklığı 17-20 derece dolaylarında seyredecek.19 Mart 2026 Perşembe 11:51HAVA DURUMU
Dolardan yeni rekorDolar, son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşarak, rekor kırdı.19 Mart 2026 Perşembe 11:47KIBRIS
Yeni YKP Sekretaryası seçildi16. Kurultay sonrası YKP Parti Meclisi ilk toplantısı 17 Mart, Salı günü gerçekleşti. Toplantıda Parti Sekretaryası ve Parti Denetleme Kurulu üyeleri de belirlendi.18 Mart 2026 Çarşamba 21:00KIBRIS
Hava hafta boyunca sağanak yağışlı olacakHava yarından itibaren bir hafta boyunca gök gürültülü sağanak yağışlı olacak; en yüksek hava sıcaklığı 17-20 derece dolaylarında seyredecek.18 Mart 2026 Çarşamba 20:59HAVA DURUMU
Üstel: Cypfruvex Ltd. tarafından bayram öncesinde üreticiye 90 milyon TL’lik ödeme yapıldıBaşbakan Ünal Üstel, Cypfruvex Ltd. tarafından Ramazan Bayramı öncesinde yaklaşık 90 milyon TL’lik ödemeye yapıldığını belirterek, hükümetin üreticiyi ve emeği her koşulda koruduğunu kaydetti.18 Mart 2026 Çarşamba 20:59İSKELE
O iki ismin ülkeye girişi yasaklandıBakanlar Kurulu, organ kaçakçılığı ve insan ticareti ile anılan iki kritik ismin ülkeye girişini yasakladı.18 Mart 2026 Çarşamba 20:51KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.