“AŞI REDDİNİN BİLİMSEL BİR TEMELİ YOK”
“Aşı reddinin bilimsel bir temeli yok”

31 Ocak 2019 Perşembe 17:26
Son dönemlerde sayılarında ciddi bir artış bulunan ‘aşı reddi’ vakalarını değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, “Konu daha çok sosyal bir hareket olarak karşımıza çıkıyor. Bilimsel bir temeli yok” dedi.
Ülkemizde de son yıllarda sıkça tartışılan bir konu haline gelen ve hakkında çeşitli teoriler üretilen aşı reddi hareketini değerlendiren İAÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çiğdem Kayacan, bilimin ispatladığı aşıların gerekli olduğunu, enfeksiyon hastalıklarını önleyebildiğini ve ailelerin çocuklarına gerekli aşıları yaptırması gerektiğini, aşı reddinin aslında sosyal bir hareket olduğunu ve bilimsel bir temelinin bulunmadığını söyledi.
“İNTERNETLE BİRLİKTE YAYILDI”
Aşı reddinin ortaya çıkışının 1907 yılında Amerika’da düzenlenen bir konferansla başladığını ve ardından 1908 yılında da bu konuyla ilgili bir birlik kurulduğunu söyleyen Prof. Dr. Kayacan, “Amerika’daki aşı karşıtlığı birliğinden sonra Brezilya’da da aşı karşıtlığı direniş grubu oluşturuldu, ardından Avrupa’ya yayıldı ve bize kadar ulaştı. Son yirmi yılın hareketliliği ise internetle birlikte hızlanmış bir olay” dedi.
“AŞI KARŞITI HEKİMLER BİLE VAR”
Sadece halkın içinde değil hekimler içinde de aşı karşıtı bir grubun olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kayacan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Aşılar güvenli değildir ya da etkili değildir diyenler var, zorunlu aşılama insan haklarına aykırıdır diyenler var, dini nedenlerle karşı çıkanlar, hastalığı geçirip sağlam bir bağışıklık elde etmek aşıdan iyidir diyenler, aşı yerine bağışıklığı destekleyecek ilaçlar yeterli olur diyenler de var. Bunların hiçbiri doğru değil. Sadece halkın içinde değil hekimler içinde de aşı karşıtı bir grup var. İnternet üzerinden bu hareketin hızlanarak yayılması için de çalışıyorlar. Aileler de bu doktorları referans göstererek aşıya karşı çıkıyor, fakat dünyada aşı karşıtı kampanyalar sürdüren, farklı uzmanlık alanlarından bu doktorlar enfeksiyon hastalıkları uzmanı değil ve genelde ticarete fazlaca bulaşmış, medyatik olma peşinde koşan kişilerdir.”

KARAR BİREYSEL, SONUÇ TOPLUMSAL
“Aileler bu doktorlardan ve o sosyal hareketten etkilenerek çocuklarını aşılatmıyor, bu bireysel bir karar olsa da sonucu toplumsal. Çünkü, aşıyla önlenebilecek bir hastalık eğer önlenmeyerek çocukta görüldüyse, bu hastalık o topluma yayılabilir demektir” diyen Prof. Dr. Kayacan, “Bir kişinin kendi kararını verip hastalanmayı göze alması ya da çocuğunun hastalanmasını göze almasıyla kalmayacak bir şey bu. Dolayısıyla tüm toplumlar eskiden ölümcül olarak bilinen hastalıklarla şimdi elimizde olan antibiyotikler ve ilaçlar yoluyla savaşmaya uğraşacak ama bu tekerleği yeniden keşfetmekten beter bir iş olacak” ifadelerini kullandı.
“CİDDİ EKONOMİK KAYIPLAR MEYDANA GELEBİLİR”
Bu durumun, çok ciddi ekonomik sonuçları doğurabileceğini de vurgulayan Prof. Dr. Kayacan, “Bir kişinin hastalandığı zaman tedavisi, aileyle beraber o sürecin yürütülmesi, o insanların sakat ya da eksik kalışları, hastalıklar nedeniyle genel iş gücünden kayıplar, bunlara yapılan masraflar, bütün bunlar ülke ekonomisi bakımından son derece ciddi ve çağ dışı şeyler” dedi.
Aşı karşıtlığı hareketini önlemek ve azaltmakta eğitimin çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kayacan, aşının zorunlu tutulup yapılması gerektiğini fakat topluma yönelik eğitimin bir yandan sürmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
“ÜLKEYE SIĞINAN KİŞİLER KONTROLDEN GEÇMELİ”
Göçmen, mülteci ve sığınmacıların kontrolden geçmesinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kayacan, “Savaşlardan kaçarak ülkemize sığınan kişilerin, kabul ve yerleştirme öncesinde sağlık kontrollerinin, tetkiklerinin ve gerekli aşılamalarının yapılması doğrudur. Çünkü gelen kişilerin eğer rutin aşıları eksikse, bazı enfeksiyonları taşıyabilmeleri mümkün. Yıllarca uğraşarak ve ciddi sağlık harcamaları yaparak kökünü kazıdığımız ya da kontrol altında tutabildiğimiz bulaşıcı hastalıkların bizim ülkemizde yeniden karşımıza çıkmasını ve yayılmasını istemeyiz. Göç, mülteci ve sığınmacı hareketliliğinin böyle bir riski var, dünyada bunun örnekleri var” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Harmancı: Lefkoşa AKM’nin büyükelçiliğe verileceği duyumu aldıkLefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Lefkoşa’daki Atatürk Kültür Merkezi (AKM)’nin TC Lefkoşa Büyükelçiliği’ne verileceği duyumu aldıklarını açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 09:50KIBRIS
YDP Cumhurbaşkanı adayı arayışındaYDP Cumhurbaşkanı adayı arayışında. Toplanan Parti Meclisi kararlar aldı...15 Nisan 2025 Salı 09:39KIBRIS
Genel Kurul denetim göreviyle toplanacakGenel Kurul denetim göreviyle toplanacak15 Nisan 2025 Salı 08:22KIBRIS
Gaziveren ve İskele’de elektrik kesintisiOrta gerilim elektrik şebekesinde yapılacak proje çalışması nedeniyle bugün İskele ve Gaziveren’de elektrik kesintisi olacak.15 Nisan 2025 Salı 08:21İSKELE
Yağmur yok, hava açık ve az bulutluMeteoroloji Dairesi, bu hafta yağmur beklenmediğini, Perşembe günü sabah saatlerinde sis beklendiğini bildirdi.15 Nisan 2025 Salı 08:20HAVA DURUMU
‘Disiplin Tüzüğü’ne karşı eylem ateşi her akşam yakılacakKTÖS, KTOEÖS ve destek veren örgütler, Disiplin Tüzüğü’ndeki değişikliklere karşı eylem ateşini yaktı.15 Nisan 2025 Salı 08:16KIBRIS
Arıklı duyurdu: YDP’nin adı değişiyorSosyal medya hesabından paylaşım yapan Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, parti meclisinde alınan yeni kararları açıkladı.15 Nisan 2025 Salı 08:15KIBRIS
Döviz güne nasıl başladı?Döviz güne nasıl başladı?15 Nisan 2025 Salı 08:14PARA BORSA
CTP bugün Genel Sekreterini seçecek, 3 aday var!CTP PM, bugün genel sekreterlik seçimi için toplanacak.15 Nisan 2025 Salı 08:12KIBRIS
Kargaların geometri bildiği ortaya çıktıAraştırmacı, 'Bu özelliğin sadece insanlara özgü olduğunu iddia etmek artık yanlış,' dedi.14 Nisan 2025 Pazartesi 18:46YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs