25 Nisan 2024
  • Lefkoşa33°C
  • Mağusa32°C
  • Girne33°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele32°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara28°C

AŞI BİLMECESİ!

Aşı bilmecesi!

27 Eylül 2014 Cumartesi 11:27

20131225_1245426Ülkede tartışma konusu olan ve halkın net bir bilgi sahibi olmadığı grip aşıları ile ilgili uzmanların görüşlerine başvurduk. Uzmanlara 'grip aşısı yaptırmalı mıyız' sorusunu sorduk.

Gazetemize açıklamalarda bulunan uzmanlar, her yıl yapılması gerektiği söylenen grip aşılarının, yalnızca kronik hastalıkları olan yüksek riskli hastalara, bağışıklık durumunda sıkıntı olanlara, akciğer, kanser ve kalp hastalarına önerildiğini vurguladı.

 

Rana SARRO

Ülkede tartışma konusu olan ve halkın net bir bilgi sahibi olmadığı grip aşıları ile ilgili uzmanların görüşlerine başvurduk.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhun Birinci ve Aile Hekimi ve Pratisyen Hekimi Dr. Kıvanç Buhara grip aşısı ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Uzmanlar, her yıl yapılması gerektiği söylenen grip aşılarının, yalnızca kronik hastalıkları olan yüksek riskli hastalara, bağışıklık durumunda sıkıntı olanlara, akciğer, kanser ve kalp hastalarına önerildiğini vurguladı.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nedim Çakır:

YALNIZ YÜKSEK RİSKLİ HASTALARA ÖNERİLİR

"Grip aşılarını herkese önermiyoruz. Yüksek riskli dediğimiz hastalarımız, yani kronik hastalıkları olanlara, akciğer hastalığı olanlara, bağışıklık durumunda sıkıntı olanlara, kanser ve kalp hastalarına öneriyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de, bu aşının herkese yapılmasına gerek olmadığını söylüyor. Bu aşının bir sakıncası yok ancak gerek yok."

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhun Birinci: 

HERKESİN YAPTIRMASINA GEREK YOKTUR

"Grip aşıları, genellikle her yılın Eylül ayı başından Ekim başına kadar yapılabilir. Bir önceki yıla bakılarak, enfeksiyon yaratacağı öngörülen virüsler hazırlanır ve bir takım virüsler göz önünde bulundurularak, birkaç virüs birleştirilerek bu aşılar hazırlanır diye biliyorum. Grip aşısı daha çok kronik hastalıkları olanlara önerilmektedir. Bu hastalıklardan muzdarip olmayanların, aşı yaptırmasına gerek yoktur. Özellikle kalp, akciğer hastası olan kişilerde ayrıca kronik hastalığı, allerjik astımı olanlar ve sık sık grip ve üst solunum yolu hastalığı geçirenlerin yapmasında fayda vardır. Yılda 2 kez yani az sayıda grip geçirenlerin, grip aşısı yaptırması gerekmez. Ayrıca, grip aşısı yüzde yüz koruyucu değildir. Her aşının zaman zaman lokal veya yapıldığı yerde bir takım yan etkileri olabilir. Yapıldığı yerde kızarıklık, ağrı, sızı, sıcaklık gibi etkiler görülebilir. Endikasyonu olmayan kişilerin bu aşıyı yaptırıp, bunları yaşamasına gerek yoktur."

Dr. Kıvanç Buhara: KRONİK HASTALAR İLE YAŞLI VE ÇOCUKLAR

Dr. Kıvanç Buhara, ayrıca grip aşılarının muhafaza şeklinin önemine ve eczanelerden temin edilen grip aşılarının bozuk olabileceğine dikkat çekti ve grip aşıları ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Grip hastalığını meydana getiren virüsler çok çeşitlidir. Yani virüs sayısı çoktur. Dolayısıyla eğer hastalığı yapan virüs, salınan aşının içinde yoksa o aşı virüse karşı korumaz. Dünyada görülen grip vakaları genellikle tespit edilir. Küçük çocuklar, yaşlılar, kronik hastalar, kalp, şeker, kanser hastaları, genellikle kış ayları başlamadan yani Eylül ayında bu aşıyı yapmalıdırlar. Aşı korunur da bozulmazsa, virüs hastalıklarına karşı koruyucudur. Bir ay zarfında gerekli olan antikorlar, insan vücudunda virüslere karşı savaşarak hastalık ortaya çıkmadan insan vücuduna zarar vermez. Bu aşıyı herkes yapılabilir. Ancak en fazla yapılması gereken grup da belirttiğimiz gruptur. Önemli olan gribe yakalanmadan bu aşının yapılmasıdır."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA