19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C

ARTIK YALNIZ DEĞİLLER!

Artık yalnız değiller!

25 Mart 2014 Salı 10:35

Ülkeye gelen yabancı uyruklu kadınların kandırılarak, borç batağına sokulduğunu anlatan ‘Modern Köleler’ başlıklı haberimiz, bazı duyarlı vatandaşları harekete geçirdi… Türkmenistan’dan gelen emekçileri korumak amacıyla dernek kuruluyor.

 Rana SARRO

Türkmenistan uyruklu yaklaşık 6 Bin çalışan, bine yakın da öğrencinin mevcut olduğu ülkede, yabancı uyruklu bu şahıslara sahip çıkacak herhangi bir merci bulunmaması, bu şahısların başta insan hakları ihlalleri olmak üzere birçok haklarının ihlal edilmesine yol açıyor.

Ülkeye gelen yabancı uyruklu kadınların kandırılarak, borç batağına sokulduğunu anlatan ‘Modern Köleler’ başlıklı gazetemizin haber üzerine, Türkmenistanlı’ları korumak amacıyla bu yönde bir dernek kurma girişimlerine hız verildi.

İş bulmak isterken insan ticareti yapan bazı kişilerin ellerine düşerek borçlandırılan çoğunluğu Türkmenistanlı olan yabancı uyrukluların, her türlü hakkının savunulabileceği ve iş bulma faaliyetlerini sürdürecek bir derneğin kurulması için yarın Savcılığa başvuruluyor.

Gazetemizi ziyaret eden Kıbrıs Türk Hava Kurumu eski yöneticilerinden Cemal Uluçay, Türkmenistanlı vatandaşları koruyabilmek için, ‘Türkmenistan Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ (Türkmender) adıyla bir dernek kurma projeleri olduğunu anlattı.

Söz konusu yabancı uyruklu şahısların, memleketlerinde yüksek faizlerle, borç alarak ülkeye gediklerini ve kötü şartlarda çalışmaya mahkûm olduklarına dikkat çeken Cemal Uluçay, “Ülkeye tefecilerden borç alarak gelip de işsiz kalanlar da söz konusudur. Bu şahıslar için ölmek veya kötü yola düşmek, tercih sebebidir” diye konuştu.

Yabancı uyruklu bu şahısların pasaportlarının da işveren tarafından saklandığına da dikkati çeken Uluçay, ülkeye çalışmaya için gelen yabancı uyrukluların kötü yola düşürüldüğünü de söyledi.

Ülkede ‘Türkmenbaşı olduğunu söyleyerek, para alıp kadınları getirip çalıştıran şahıslar olduğunu da söyleyen Uluçay, bakıcılığını yaptığı şahısın vefat etmesi halinde işsiz kalarak kaçak duruma düşen şahısların varlığına da işaret etti.

Uluçay, ülkede bulunan ve işsiz kalan yabancı uyruklulara, sahip çıkılarak iş bulunması, ülkeye gelmek isteyenlere ise, gerek iş bulma konusunda gerekse de mafyanın eline düşmemesi konusunda gerekli yolun gösterilmesi amacıyla kurulması düşünülen dernek için devletten yardım istedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA