29 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele20°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C

ARMAĞAN CANDAN: KAÇIRDIKLARIMIZDAN DERS ÇIKARMALIYIZ

Armağan Candan: Kaçırdıklarımızdan ders çıkarmalıyız

12 Mayıs 2014 Pazartesi 15:48

Cumhuriyetçi Türk Partisi Dış İlişkiler Sekreteri Armağan Candan Kıbrıs Müzakere süreci ile ilgili Detay’ın sorularını yanıtladı. Candan, “müzakereler hangi hızla tamamlanabileceğini ön göremiyoruz” dedi.

 

Turgut Çalıcı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Dış İlişkiler Sekreteri Armağan Candan, Kıbrıs Müzakere Süreci ile ilgili Detay’a özel açıklamalarda bulundu. Candan, gerçekleşen müzakereler ile ilgili açıklamasında sürecin daha aktif şekilde başlamasının önemine dikkat çekti. Candan uluslararası toplumun kararlılığının önemli olduğuna, ama sürecin gereken hızda olmadığına vurgu yaptı.

Armağan Candan Detay muhabiri Turgut Çalıcı’ya yaptığı açıklamada; “müzakereler sürerken iki tarafın müzakerelerin nasıl ilerletilmesine ilişkin bir görüş birliği olmadığını anlıyoruz. Şuan masada hala hazırda Talat ile Hiristofyas’ın görüştüğü dönemden kalma olan anlaşmaların, iki taraf tarafından kabul edilip, edilmediğini bilmiyoruz. Dolayısı ile müzakereler hangi hızla tamamlanabileceğini ön göremiyoruz” dedi.

 

Çözüm dinamiği yitirilebilir

Candan, tarafların birbiri ile ortaya koymuş olduğu, pozisyonların kamuoyuna yansıtırken dikkatli olmadıkları gerektiğini de kaydetti. Milletvekili Armağan Candan, “benim görebildiğim kadarı ile Rum tarafı başta Maraş olmak üzere güven artırıcı önlemlere odaklanmak ve bunların getireceği olumlu hava ile kapsamlı müzakereleri sonlandırma noktasındadır” ifadelerini kullandı. Candan, çözüm sürecinin fazla uzamasının, Kıbrıs sorununa olan uluslararası ilginin ve çözüm dinamiğini yaratan ilginin azalmasına ve çözüm dinamiğini yitirmesine neden olabileceğini de belirtti.

“Ders çıkarmalıyız”

Yaşanan pasif süreç ile 2002-2004 çözüm dinamiğini yaratan Avrupa Birliği dinamiğinin, kaçırılmış olmasından, iki toplumun da ders çıkarması gerektiğini söyleyen CTP-BG Dış İlişkiler Sekreteri, şu andaki bölgesel ekonomik ve doğal zenginliklerden kaynaklanan, çözüm dinamiğini, iki toplumunda, çözüme olan ihtiyacını göz önünde bulundurarak iyi değerlendirmemiz gerektiğini söyledi.

Candan, Anan planının üzerinden on yıl geçmiş olduğunu ve bugünlerde adamızdaki barış kültürünü iki toplum tarafından özümsenmesinin, varılacak olan çözümün kalıcılaşması için çok önemli olduğuna da inanç belirtti.

Armağan Candan şunları söyledi;

“Örneğin ben geçtiğimiz on yılı kayıp olarak nitelemiyorum. Bu geçen on yılda Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar yeniden bir, birini tanıma fırsatı buldu. Turizm’den tutun da ticaret’e, sağlıktan eğitim’e karşılıklı birçok bağımlılık oluştu. Örneğin, on yıl önce bunlar yoktu”

CTP-BG Dış İlişkiler Sekreteri Armağan Candan 2003 yılında, sınırların karşılıklı geçişlere açıldığı dönemden bu güne kadar yaşanan gelişmelere de dikkat çekti.

Çok şey değişti

“Bir bakalım bu on yılda başka neler oldu” diyen Candan: Ara bölge de mayınlar temizlendiğini, Kayıp şahısları araştırma komitesinin çalışmaları ile iki toplumda yaraların sarılmasına başlandığını ve gençlerden, kadınlara ve çocuklara kadar yüzlerce aktivite gerçekleştirildiğini kaydetti.

Candan “gelişen iletişim kaynakları ile özellikle de sosyal medya aracılığı ile iki taraf arasındaki diyalog arttı. Bütün bunlar sayesinde de, bugün özellikle Rum halkı arasında federal bir paylaşıma bakış olumluya döndü” yorumunda bulundu.

Kıbrıs Türk halkının çözüme dönük iradesinin çok önemli olduğunu söyleyen Candan, CTP ve diğer çözüm güçlerinin, çözümün önüne çıkan bütün engelleri aşmak adına kararlı olduğunu da sözlerine ekledi. Candan bu çerçeve de CTP kuzey’deki barış mücadelesini devam ettirirken, Kıbrıs Rum siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları, sendikalar, iş dünyası ve medya kuruluşlarına yönelik başlatmış oldukları ziyaretlerin devam edeceğini de kaydetti. Armağan Candan, “Cumhuriyetçi Türk Partisi olarak iki toplumun bir, birini anlamasına yardımcı olacak her türlü girişimi de destekleyeceğiz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA