19 Nisan 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa27°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele27°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara23°C

ARITMA TESİSİ DEĞİL MİKROP YUVASI

Arıtma tesisi değil mikrop yuvası

18 Eylül 2014 Perşembe 15:56

Tesis bir kes daha Belediye ekiplerince mühürlendi.

 

Mehmetçik Belediyesi, Bafra Turizm Bölgesi Pis Su ve Kanalizasyon Arıtma Tesisini yine mühürledi. Artıma Tesisinden alınan numune örneklerde 1100 e-koli 2400’ün üzerinde de koliform bakteriye rastlandı.

Hanife Lefkaralı

Mehmetçik Belediyesi, Bafra Turizm Bölgesinde bulunan Su artıma tesisini yeniden mühürledi. Bafra Arıtma Tesisi çevreye zarar verdiği gerekçesiyle dün sabah saat 09.00 sıralarında Mehmetçik Belediyesi tarafından yeniden mühürlendi. Artıma tesisinden alınan ve Devlet Labaraturvarında tahlil yaptırılan numune örnek sularda 1100 e-koli 2400’ün üzerinde koliform bakteriye rastlandığı öğrenildi.

DAHA ÖNCEDE MÜHÜRLENDİ

Açıldığı ilk yıllarda, içme suyu kalitesinde su üreten ancak, son yıllarda bazı teknik sorunları nendeniyle çalışmayan ancak atık sularını çevreye ve deniz kıyısına boşaltan arıtma tesisi, bölge halkının da tepkisini çekerek bir dizi eylemlere neden olmuştu. Bölgenin su ihtiyacının yanı sıra Bafra Bölgesindeki büyük otellerin su ihtiyacını giderecek olan  arıtma tesisi, yetkililerin olumsuzlukları giderecekleri yönünde verdikleri söz üzerine geçtiğimiz ay içerisinde mühürlendikten sonra, 6 Eylül tarihine kadar tesis yetkililerine  Beledie tarafından gerekli önlemleri almaları için süre verilerek mühür kırılarak açılmıştı.

ŞİKAYET GELDİ

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Bafra Arıtma tesisinin otellere verdiği suda koku oluşu ve suyun bulanık olması nedeniyle otel yetkililerinin şikayetçi olduklarını, Mehmetçik Belediyesi olarak tesiste yaptığı incelemede suyun çamur gibi bir görüntü vermesi nedeniyle numune su alınarak  Devlet Labaratuvarına tahlil için gönderildiğini kaydetti.

SU TAHLİL SONUÇLARI BEKLENDİ

Mehmetçik  Belediye Başkanı Sarıçizmeli iyi niyet göstergesi olarak   taraflar arasında tesisin iyileştireceği yönünde verilen sözler sonrasında varılan mutabakat çerçevesinde Bafra Arıtma tesisinin faaliyetine yeniden izin verildiğini, verilen sürenin son günü olan 6 Eylül tarihinde otellerin de şikayeti üzerine tesis yetkilileri ile 4 kez görüşüldüğünü sonuç olarak leş gibi kokan ve bulanık bir görüntü arzeden suyun tahlili için numune alınarak Devlet Labaratuvarına gönderildiğini bu nedenle verilen sürenin tahlil sonuçlarının geleceği güne kadar yani 15 Eylül’e kadar uzadığını belirtti.

1100 E-KOLİ 2400 ÜZERİNDE KOLİFORM BAKTERİ BULUNDU

Devlet Labaratuvarından alınan tahlil sonuçlarında 1100 e-koli 2400’ün üzerinde de koliform basili baktariye rastlandığını bu durumun insan sağlığı  açısından ciddi endişeler taşıdığını ifade eden Cemil Sarıçizmeli söz konusu firmanın üzerine düşen görevi yerine getirmemesi nedeniyle arıtma tesisinin yeniden mühürleyerek kapatmaktan başka çarelerinin kalmadığını ifade etti.

DENİZE BASILAN ATIK SUYU DA ÖNLEYECEĞİZ

Mehmetçik Belediyesi Başkanı Cemil Sarıçizmeli, tesisin, bölgedeki otellerden tesise giden atık suların da denize ve tesis içerisine basıldığını bunun da önüne geçerek denize atık suyu bastırtmayacaklarını belirtti.

Tesisin çevreyi ve insan sağlığını çok ciddi tehdit ettiğini ifade eden Başkan Sarıçizmeli, alınan tahlil sonuçlarını Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile  Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’a ve Çevre Bakanı Hamit Bakırcı’ya da ilettiklerini söyledi.

BU İŞLETMECİYE İZNİMİZ YOKTUR

Detay Gazetesi’ne konuşan Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli tesisi kimin işlettiğinin belli olmadığını zaten tesisin de Mehmetçik Belediyesi’nden alınmış bir işyeri açma izninin de olmadığını belirterek. Ekonomi, Turizm,Kültür ve Spor Bakanlığının uhdesinde olan bu tesisin bu şekilde işletilmesine asla izin vermeyeceklerini belirtti.

TESİS BELEDİYEYE DEVREDİLSİN

Mevcut tesisi iyleştirerek Belediye olarak yasalara uygun, çevreye ve insan sağlığına uygun bir şekilde çalıştırmaya hazır olduklarını belirten Sarıçizmeli, Turizm Bakanlığı nezninde girişim başlatarak tesisin Mehmetçik Belediyesi’nin işletmesine geçmesini istediklerini belirtti.

ÇEVRE ÖRGÜTLERİ NEREDE

Üzerine düşen görevi yerine getirmeyen ve çevreye sağlık açısından ciddi tehlike içermeye başlayan arıtma tesisi ile ilgili olarak Çevre Örgütlerinin de sessiz kaldığını belirten Sarıçizmeli, böylesi bir çevre felaketi karşısında Çevre Örgütlerinin daha duyarlı olmaları gerektiğine de vurgu yaptı.

Aritma (5) - Kopya

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA