25 Nisan 2024
  • Lefkoşa24°C
  • Mağusa22°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele22°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

"ARET VARTANYAN" EYLEMCİLERİNİ PROTESTO ETTİLER…

"Aret Vartanyan" Eylemcilerini protesto ettiler…

22 Nisan 2015 Çarşamba 09:07

Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi önünde Ermeni asıllı sanatçı Aret Vartanyan’ı protesto etmek için olay çıkaran Azeri öğrenciler kınandı…

dau (4)

Gamze BAYKUR 

Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde geçtiğimiz Cuma akşamı Ermeni sanatçı Aret Vartanyan ile sanatçı Levent Özdilek’in rol aldığı tiyatro oyununun sahnelendiği sırada bir grup Azeri öğrencinin olay çıkarması protesto edildi. Dün Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde toplanan Doğu kökenli öğrenciler, “Hepimiz Aret’iz, hepimiz Ermeni’yiz”, “Nefret bitecek, barış gelecek”, “Faşizme inat yaşasın hayat”, “İsyan, devrim, özgürlük” gibi sloganlar atarak Azeri öğrencilerin saldırılarını protesto ettiler.

VURGUN: “ARET VARTANYAN’IN ERMENİ KİMLİĞİ HEDEF ALINDI…”

Protesto yürüyüşü sonunda DAÜ’lü öğrenciler adına basın açıklaması yapan Diren Vurgun, insanların en büyük özelliği ve zenginliğinin farklılıkları ile birlikte toplumsallaşmaları olduğunu belirterek, toplumların en büyük ilham kaynağının bu farklılıkların bir birlerini yok saymadan, zenginleştirerek yarına taşınması olduğunu dile getirdi. 17 Nisan Cuma günü Aret Vartanyan ve Levent Özdilek’in rol aldığı tiyatro oyununun Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahnelendiği sırada DAÜ öğrencisi bir grup faşistin Aret Vartanyan’ın Ermeni kimliğini hedef alarak saldırı gerçekleştirdiğini anımsatan Vurgun, saldırıyı düzenleyen faşist grubun, okulda bulunan farklı ülkelerden ve kültürlerden gelen öğrencileri temsil etmediği gibi kültür ve ortamı da tehdit ettiğini söyledi. Bu katliamcı zihniyeti 10 Ocak 2007 yılında işlenen Hrant Dink cinayetinden bildiklerini ifade eden Vurgun, “Bu cinayette yok edilmek istenen sadece bir insan değildi. Yok edilmek istenen Ermeni kimliğiydi, eşitlik, kardeşlik ve barış düşüncesiydi” şeklinde konuştu.

DAÜ-SEN’DEN KINAMA

Ermeni asıllı sanatçı Aret Vartanyan’ı protesto etmek için çıkan olaylar DAÜ-SEN tarafından da kınandı. DAÜ-Sen yaptığı açıklamada yaşanan gelişmeleri sert şekilde eleştirdi. DAÜ-SEN açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Bilindiği gibi, Mağusa Kültür ve Kongre Merkezi’nde 17 Nisan Cuma akşamı gerçekleştirilen bir tiyatro oyunu bir grup öğrencinin taşlı sopalı saldırısına sahne olmuştur.Oyunculardan Aret Vartanyan’ın Ermeni asıllı olmasını gerekçe göstererek düzenlenen bu ırkçı saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Irk, renk, cinsiyet, cinsel yönelim, dil, din, siyasi görüş, ulusal veya etnik kökeni dolayısıyla insanları ötekileştirmenin ve bunu saldırı sebebi saymanın bütün dünyadaki adı ırkçılıktır, faşizmdir. İnsanlık tarihi,ırkçı, faşist anlayışların yol açtığı sayısız felakete, tarifsiz acılara tanıklık etmiştir. Bu nedenle ırkçılık neredeyse tüm dünyada suç sayılmakta ve faillerine de ağır cezalar verilmektedir. Ülkemizde de, üstelik konuk olarak burada bulunan sanatçılara, bu tür bir saldırıda bulunulmasına asla tolerans gösterilmemeli, olayın failleri mutlaka yargılanarak hak ettikleri cezaya çarptırılmalıdır.

Yaşanan saldırının kışkırtıcı küçük bir grubun yönlendirmesi sonucunda meydana geldiği, öğrencilerin çok büyük çoğunluğunun çağrıya itibar etmediği görülmüştür. Üniversitemizle ilişkisi olmayan, Mağusa dışında yaşayan bazı kişi ve grupların sosyal medya üzerinden yürüttükleri kampanya ile, nefret söylemiyle ırkçı yaklaşımlarını yaymaya ve Azeri öğrencilerin hassasiyetlerini kullanarak yaratacakları kaos ortamı sayesinde DAÜ’yü yıpratmaya çalıştıkları ortadadır. Yapılan çirkin saldırının çok sayıda Azeri öğrenci tarafından benimsenmemesi, sosyal medya aracılığıyla kınanması da bunun en belirgin kanıtıdır.

Benzer saldırıların ne ülkemizde ne Mağusa’da ne de üniversitemizde yaşanmasını isteriz. Bunun için yetkilileri gerekli önlemleri almaya ve faşist saldırılara engel olmaya çağırırız.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA