29 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele20°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara14°C

ARAMA KURTARMA TATBİKATI TAMAMLANDI

Arama Kurtarma Tatbikatı Tamamlandı

13 Haziran 2013 Perşembe 05:49

tatbikatkktc_20hz[1]Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2013 Arama Kurtarma Tatbikatı,  Doğu Akdeniz’de, Gazimağusa açıklarında icra edilen deniz safhasıyla tamamlandı.

Türkiye Cumhuriyeti Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kezek, arama kurtarma faaliyetlerinin sorumluluk sahaları dahilinde 24 saat süreyle ve her türlü deniz ve hava şartında Türkiye ve KKTC tarafından koordineli ve karşılıklı işbirliği içinde en iyi şekilde icra edilebileceğinin Türk ve dünya kamuoyuna gösterildiğini vurguladı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2013 Arama Kurtarma Tatbikatının, deniz safhası Gazimağusa açıklarında 15.00-22.00 saatleri arasında TCG Gökçeada  F 494 isimli gemiyle icra edildi.

Tatbikat, Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arama Kurtarma unsurlarının katılımıyla yapıldı.

Tatbikatı, Türkiye Cumhuriyeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kezek, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, 39. Mekanize Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı ve yabancı gözlemciler izledi. Tatbikatı Türkiye ve KKTC’den basın mensupları da takip etti.

TATBİKAT SENARYOSU

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2013 Arama Kurtarma Tatbikatı’nın deniz safhası, Gazimağusa açıklarında KKTC karasularının dışında Türkiye Arama Kurtarma bölgesi içerisinde seyir halinde olan bir feribotun güvertesinde bulunan tırda yangın çıkması üzerine, yardım çağrısında bulunmasıyla başladı.

Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma Teşkilatı faaliyete geçerek, KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ltd. Şirketi’nden Söndüren 10 Römorkörü ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı arama kurtarma helikopteri ile bir ambulans helikopter ve sahil güvenlik botu görevlendirildi.

Yardım çağrısında bulunan feribotla irtibatın kesilmesi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Arama Kurtarma teşkilatı tarafından bölgeye bir fırkateyn, bir korvet, bir karakol gemisi, bir arama kurtarma helikopteri, bir sahil güvenlik helikopteri ile arama kurtarma uçağı sevk edilerek arama kurtarma faaliyetine başlandı.

İlk olarak cansalında bulunan kazazedeler arama kurtarma uçağı tarafından tespit edilerek, fırkateyn tarafından kurtarıldı ve ilk müdahalelerin gemide yapılmasının ardından kazazedelerin ikisinin sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine firkateyne alınarak Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Bir adet cansalının daha olduğunun öğrenilmesi üzerine arama kurtarma uçağı görevlendirilerek, bölge tekrar taranır ve cansalı tespit edilerek müdahale edildi ve feribottaki yangın ise söndüren 10 römorkörü tarafından söndürüldü.

Tatbikatın son senaryosu ise KKTC karasularında, gece icra edildi. Bir uçak tarafından verilen tehlike sinyali, uydu destekli arama ve kurtarma sistemi üzerinden ana arama kurtarma koordinasyon merkezince alındı ve Ercan Hava Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi’ne bildirildi.

Bunun üzerine KKTC Arama Kurtarma Teşkilatı harekete geçirilerek Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bir arama kurtarma helikopteri, bir ambulans helikopteri ile üç sahil güvenlik botu bölgeye sevk edildi.

Arama kurtarma helikopteri tarafından tespit edilen kazazede uçağın iki personeli, arama kurtarma helikopteri tarafından, dört personeli de sahil güvenlik personeli ve sahil güvenlik botları tarafından denizden kurtarılarak tahliye edildi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA